Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Fra Euklid til CABRI En geometrisk reise.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Fra Euklid til CABRI En geometrisk reise."— Utskrift av presentasjonen:

1 Fra Euklid til CABRI En geometrisk reise

2 Verdens eldste matematiske setning…
a2 + b2 = c2

3 Euklids postulater I. Mellom to punkter kan trekkes en rett linje.
II. En rett linje kan forlenges ubegrenset. III. For ethvert punkt og enhver avstand kan det produseres en sirkel. IV. Alle rette vinkler er lik hverandre. V. Hvis to rette linjer skjærer en tredje linje på en slik måte at de indre skjæringsvinkler på samme side er mindre enn to rette vinkler, så vil de to linjene, hvis de forlenges ubegrenset, skjære hverandre på den siden hvor vinklene er mindre enn to rette.

4 Parallellpostulatet

5 Elementene, Proposisjon 32, Bok 1: Summen av vinklene i en trekant er lik summen av to rette vinkler. Ð A + Ð B + Ð C = 2R

6 Playfair’s postulat For hver linje m og hvert punkt P som ikke ligger på m finnes det nøyaktig en linje l gjennom P som er parallell med m.

7 Teorem: (Nasiraddin al-Tusi, 13
Teorem: (Nasiraddin al-Tusi, 13. århundre) Hvis vinkelsummen i enhver trekant er lik summen av to rette vinkler, så holder parallellpostulatet.

8 Hyperbolsk parallellpostulat
For hver linje l og hvert punkt P som ikke ligger på l, finnes minst to linjer m og n som går gjennom P og som begge er parallelle til l.

9 Hyperbolsk geometri Euklids postulater I – IV + Hyperbolsk parallellpostulat Teorem. Vinkelsummen i alle trekanter er mindre enn 180 grader.

10 Poincaré-modellen Det hyperbolske plan H: det indre av enhetssirkelen. Punkter er punkter i H. Linjer (h-linjer): alle sirkelbuer i H som møter enhetssirkelen ortogonalt.

11 h-linjer i det hyperbolske plan

12 Postulat I i H

13 En trekant i H

14 Postulat H

15 En firkantreise…

16 ...som er vellykket

17

18 Et konstruksjonsproblem (lenke)
Gitt en trekant ABC, konstruer et kvadrat med to hjørner på grunnlinjen AB, og de to andre hjørnene ett på hver av de to andre sidene.

19 En forbausende setning...
Morleys teorem Hvis vinklene i en trekant tredeles så vil skjæringspunktene mellom tilliggende tredelingslinjer danne en likesidet trekant.

20

21 Litteratur og henvisninger


Laste ned ppt "Fra Euklid til CABRI En geometrisk reise."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google