Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Side 11. side 11 Norsk for yrkesfag 1 – skrive, snakke, lese, lytte Tradisjon og fornyelse: Fra Norsk for yrkesfagene til Norsk for yrkesfag.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Side 11. side 11 Norsk for yrkesfag 1 – skrive, snakke, lese, lytte Tradisjon og fornyelse: Fra Norsk for yrkesfagene til Norsk for yrkesfag."— Utskrift av presentasjonen:

1

2 side 11

3 Norsk for yrkesfag 1 – skrive, snakke, lese, lytte
Tradisjon og fornyelse: Fra Norsk for yrkesfagene til Norsk for yrkesfag

4 Dette er Norsk for yrkesfag 1:
Læreboka – differensiering i tekst og oppgaver Norsk for yrkesfag 1 – kapittel for kapittel Innholdsliste 11 kapitler + kapittel 12: En språklig verktøykasse Rikholdig og variert tekstsamling – fyller halve boka

5 Digitale ressurser Gratis elevressurs uten innlogging
Digital lærerressurs med lærerens digitalbok Digital lydbok

6 Kapittelstrukturen Tenk på et tall mellom 3 og 10!
«I dette kapitlet lærer du om» Kapitlet i korttekst på ulike språk. Differensiering Korte kapitler Fagord i marg

7 Norsk for yrkesfag 1 har:
Mange eksempeltekster Differensierte og varierte oppgaver: - Kort og godt - Lær mer - I dybden Inn i litteraturen

8 Elevressurs – gratis og uten innlogging
Kapitlet i korttekst innlest på ulike språk «Fikk du det med deg?» - begrepsinnlæring «Fagoppgave» «Språkplukk»

9 Digital lærerressurs To varianter av årsplan «Ta kapitlet i bruk»
Lærerens digitalbok Digital lydbok

10 Innlest tekst

11

12 Planleggingsverktøy Årsplan som følgjer boka
Temabasert årsplan: fem tema «Ta kapitlet i bruk»

13 Lesing og skriving Vår innfallsvinkel har vore:
«Kva las du no, og kva kan du skrive om det?» Klassiske fag- og yrkessjangrar er med Enkle og brukarvenlege eksempeltekstar «Bli med inn i litteraturen»

14 (eit dikt for dei unge) skyt meg i venstre arm, og eg skal kalle såret solidaritet skyt meg i høgre arm, og eg skal kalle arret samhald skyt meg i kjeven, og eg skal heve røysta mi skyt meg i kneet, og eg skal reise meg igjen skyt meg i hofta, og eg skal løpe raskare skyt meg i brystet, og eg skal jobbe mot all urett skyt meg i auget, og eg skal sjå verda klarare skyt meg i øyret, og eg skal høre dei nye røystene synge skyt meg i hjartet, og eg skal rope: vår kjærleik lever

15 «Inn i litteraturen» Overordna idé: bindeledd mellom kapitla og tekstsamlinga Kapittel 5: Dikt - Inn i litteraturen, side 65 Oppgåver, side 201 «Kva las du no, og kva kan du skrive om det?»

16 Kjør! av Helene Guåker Tekst som røskar opp i stereotypiar

17 TIP-elever som jobber med Kjør

18 Elevsvar til Kjør! av Helene Guåker
Oppgåve 2: Kven er Marianne? Bruk dine eigne ord og skriv ei liste over dei eigenskapane ho har. Elevsvar 1: «Marianne er hovedpersonen i denne fortellingen. Hun har noen egenskaper veldig få jenter har. F. eks. at hun er flink til å skru på mopeder, raide garasjer, stjele bensin fra biler og kan mye om mopeder og kanskje biler.» Elevsvar 2: «en tispe er hun en jente som tror hun ble født med baller.»

19 Oppgåve 5: Skriv maksimalt 200 ord på din eigen dialekt om din store lidenskap (det du likar aller best og brukar mykje tid på). Elevsvar 1: «Æ likår å skru på mine mopedår. Den ene har ikke mye galt. Det er en Gilera SMT 2013 modell. Den andre æ en Tempo Corvette 64 modell. Den æ det en del galt me, men det æ gøy å skru. Blir litt olje søl og flekkår, men det får være det samme. Æ æ åsså ganske gla i biler. «Bilgal»» Elevsvar 2: «Min store lidenskab æ jo i gronn å kjøre båd, d æ d æ har holdt på mæ så lenge æ kan huse.»

20 Elevsvar til Idas dans av Gunnhild Corwin
Oppgave 1: Før du leser teksten: Tenkeskriv i noen minutt om hva sykdom er, og det du tenker på når du hører ordet ”sykdom”. Elevsvar 1: «Sykdom: Skade i kroppen. En person er kanskje ikke seg selv. Kan kanskje ikke klare alt på egenhånd, må ha hjelp. Det kan være fysisk og psykisk. Det kan være sykdommer man har hele livet. Det kan være sykdom som kommer og går.»

21 Elevsvar Oppgave 5: (…) tenk deg at du selv får en grusom beskjed
Elevsvar Oppgave 5: (…) tenk deg at du selv får en grusom beskjed. Bruk lignende uttrykk og fullførm setningen: «Da jeg fikk beskjed om …, føltes det som om …» Elevsvar 1: «Da jeg fikk beskjed om at jeg hadde fått kreft, føltes det som om hele verden raste sammen. Jeg ville stenge meg inne som et innestengt dyr.» Elevsvar 2: «Da jeg fikk beskjed om at jeg ikke kunne få barn, føltes det som om hele verden ble knust i tusen små biter. Hvor står jeg nå, hva skal jeg gjøre. Jeg har mann, men ikke barn.»

22


Laste ned ppt "Side 11. side 11 Norsk for yrkesfag 1 – skrive, snakke, lese, lytte Tradisjon og fornyelse: Fra Norsk for yrkesfagene til Norsk for yrkesfag."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google