Presentasjon om: "Rogaland Ishockeykrets Mandag"— Utskrift av presentasjonen:

1 Rogaland Ishockeykrets Mandag 29.09.03
Kampadministrasjon Rogaland Ishockeykrets Mandag

2 Kjetil Bøe Spilt ishockey i 10 år Utdannet Trener II
Dømt ishockey i 17 år Eliteserien i 12 år 7 NM-finaler (95-99) Årets Linjedommer 1999 Ca 25 Landskamper på forskjellige nivå (95-99) BVM-U20 (1999) European Hockey League 98/99 OL Kvallik 1996/97 Hoveddommer fra sesongen 2000/01

3 Agenda Offisielle funksjonærer Før kampen Under kampen Etter kampen
Matchprotokoll Klokken Tegn dommere Etter kampen Eksempler

4 Funksjonærer For alle internasjonale kamper skal det oppnevnes
en hoveddommer to linjedommere en kamptidtaker en straffetidtaker en protokollfører to måldommere. I IIHF arrangement kan det oppnevnes videomåldommer(e).

5 Straffefunksjonærer Straffefunksjonær skal være plassert ved hver straffebenk Han/hun er ansvarlig for å slippe ut straffede spillere når deres straffetid er sonet og disse spilleregler ellers sier at de kan delta i spillet. Straffefunksjonær skal via sekretariatet gi beskjed til hoveddommer hvis en spiller har forlatt straffebenken før straffetiden er sonet, og gi nøyaktig beskjed om hvor mye tid som gjenstod når dette skjedde.

6 Kamptidtakeren Spilletidtakeren skal holde rede på begynnelsen og slutten på hver kamp og all effektiv spilletid under kampen. Spilletidtakeren skal gi dommerne beskjed om kampens begynnelse, starten på andre og tredje periode og evt. forlengelser. Spilletidtakeren skal tillate 15 min, pause mellom periodene hvoretter hoveddommer skal sette spillet i gang. Kamptidtakeren skal informere begge lag og dommere når det gjenstår 3 minutt av pausen.

7 Speaker skal over høytaleranlegget annonsere
Scoret mål, målscorer og pasningsgiver(e) Endringer av opplysninger om scoret mål Grunnen til annullerte mål Regelbrudd og utviste spillere oppgitt av dommeren. (Der hvor dette omfatter begge lag, skal borte lagets spillere oppgis først Ett minutt gjenstår av første og andre periode og to minutter gjenstår av tredje periode og fastsatt forlenget spilletid Avgjørelser tatt etter videobedømmelser, som f.eks. : “Mål scoret på tid” eller “Det er ikke scoret mål” Nødvendig informasjon dommer anmoder om skal bli annonsert Linjefeil (Offsides og icing) idømt av linjedommere Avblåsning for «Ulovlig opphold i målfeltet» (Regel 619)

8 Før kampen Vær ute i god tid – gjerne en time før
Sjekk garderober for begge lag (spesielt hvis tilreisende) Sjekk alle tider rundt kampen Start for oppvarming Oppvarming slutt Når på is før kampen Når starter kampen eksakt Kontroller om dommerne er kommet Fyll ut matchprotokoll Lever matchprotokoll til andre laget Lever matchprotokoll til dommeren

9 Hvordan fylle ut matchprotokoll før kampen
Divisjon/Klasse G11 – G13 el. Kamp. Nr. Finnes på kampoppsettet Serie/Cup Dato/Tid Bane

10 Hvordan fylle ut matchprotokoll før kampen
Lag A – Navn på laget Navn på keepere Spiller nr Navn på utespillere I nummer rekkefølge

11 Hvordan fylle ut matchprotokoll før kampen
Trener Signatur av utfyller/ lagleder Lagleder

12 Under kampen Kamptid Mål Utvisning Skudd Keeperbytte

13 Kamptid G11 – Lilleputt (G10 og G11) G13 – Smågutt (G13) og G15 - Gutt
Kamptid: 2 x 18 min Utvisningstid: 1 min G13 – Smågutt (G13) og G15 - Gutt Kamptid: 2 x 20 min Utvisningstid: 2 min Junior og senior Kamptid: 3 x 20 min Utvisingstid: 2 min Pause 15 minutter Lagene og dommerne skal ha beskjed når det gjenstår 3 minutter

14 Oppstart av klokken NEW MATCH

15 Hvordan stille kamptid
Matchtid Sett tid YES Matchtid Nummertastatur

16 Pause/ny periode Etter at sirenen har gått vil pausetid starte automatisk etter ca 10 sekunder Ved å berøre en hvilken som helst knapp på klokken vil pausetiden nullstilles Ny periode er klar til start

17 Mål Mål Korreksjon av mål Hjemme - H Borte (Guest) - G Score +
Henholdsvis hjemme/borte Korreksjon av mål Score - Borte (Guest) - G Hjemme - H

18 Hvordan fylle ut mål på matchprotokollen
Mål. Nr. Tid Målscorer nr Pasningslegger nummer (inntil 2 stk) På banen for lag B På banen for lag A

19 Utvisning Liten straff – 2 minutter Lagstraff – 2 minutter
Sones av feilende spiller – på klokka Lagstraff – 2 minutter Sones av en valgfri spiller på laget – på klokka Stor straff – 5 minutter Straff for dårlig oppførsel – 10 minutter Sones av feilende spiller – ikke på klokka (dersom under 10 minutter igjen av kampen kan spilleren forlate banen og gå i garderoben) Liten Disiplinærstraff – 20 minutter Spilleren forlater kampen Matchstraff – 5 minutter + 20 minutter Spilleren må forlate kampen En medspiller soner 5 minutter – på klokka

20 Utvisning – på klokka NO: NO: Tast inn nummer på spiller
Velg 2, 2+2 eller 5 minutt Utvisningen legges automatisk i neste ledige posisjon Ta bort utvisning med å trykke på -> 0 Velg hvilken posisjon som skal slettes 1, 2 eller 3 NO:

21 Hvordan fylle ut utvisning på matchprotokollen
Nr på spiller Antall minutter Kun en utvisning pr linje Tid for tildeling 2 + 2 eller til samme spiller føres på to separate linjer Start av soning Slutt på soning når spilleren kommer på isen spesielt hvis motstanderen scorer Årsak

22 Dommertegn Boarding - hard takling mot vant Krysstakling Albue takling
Avventende avblåsning Butt-ending bruke enden av kølle til så stikke motstander Charging * for mange steg * takling av keeper * takling i kvinne-hockey

23 Dommertegn Takling bakfra Høy kølle Mål Usportslig opptreden
Dårlig oppførsel LD Holding

24 Dommertegn Icing Roughing Matchstraff
Hekting Interference - takling av spiller som ikke har pucken Roughing Knetakling

25 Dommertegn Tripping - slag mot skøytene Wash-out
Spearing – å stikke mot- standeren med køllespissen Slashing Å slå motstanderen med køllen Tripping - slag mot skøytene Wash-out

26 Doble/flere utvisninger
Et lag kan kun sone to utvisninger om gangen (10 minutter sones uavhengig) Dersom et lag har tre utvisninger må ”siste” mann vente på ”ledig” klokke - Utvisningstiden starter fra den tid det blir ledig på klokka Antall utvisninger som sones og antall spiller på isen skal alltid være 5 – fem – Dersom samme spiller tildeles 2 og 5 minutt – skal 5 minutter sones først Dersom 2 minutter tildeles en spiller og 5 minutter tildeles en annen spiller – skal 2 minutter sones først

27 Eksempler Lag A # 5 2 min Lag A # 6 2 min Lag A # 7 2 min 13.10 Spiller # 7 på lag A kan ikke starte og sone før 14.05, da er spiller # 5 på lag A ferdig. #5 på lag A kan heller ikke komme på isen før første stopp, eller når utvisningstiden til # 6 utløper. Lag A # 5 5 min Lag A # 6 5 min Lag A # 7 5 min 13.05 Spiller # 7 på lag A kan ikke starte og sone før 18.05, da er begge spillerne på lag A ferdige. HUSK! Antall utvisninger som sones og antall spillere på isen skal alltid være 5

28 Kvittinger Når èn liten straff tildeles en spiller fra hvert lag (og lagene spiller 5 – 5) skal straffene sones som vanlig. Ellers skal alle like straffe kvittes mot hverandre med følgende regler (gjelder kun straffer som skal sones, dvs. 2 og 5 minutter) Det skal være flest mulig spillere på isen Det skal være minst mulig spillere som må ”erstattes” Dersom en spiller er ”kvittet” skal han ALLTID sone sin tildelte straff, og komme på isen ved første stopp i spillet etter at straffen(e) er utløpt

29 Eksempler Lag A # 5 2 min 3.50 Lag B # 5 2 min 3.50
Spillet fortsetter med 4 mot 4 utespillere Lag A # Lag B # 5 2 min 3.00 Spillet fortsetter med 4 mot 5 utespillere. En annen spiller på lag A må sone 2 min for A#3. A#3 sitter uavhengig til første stopp etter 4 minutter. B#5 sitter uavhengig til første stopp etter 2 minutter.

30 Eksempler Lag A # 5 5 min 3.50 Lag B # 5 5 min 3.50
Spillet fortsetter med 5 mot 5 utespillere Lag A # 3 2 min 3.00 Lag A # 5 2 min 3.50 Lag B # 5 2 min 3.50 Spillet fortsetter med 4 mot 5 utespillere

31 Eksempler Lag A # 3 2 + 2 3.00 Lag B # 5 2 + 5 3.00
Spillet fortsetter med 4 mot 4 utespillere. En annen spiller på lag A må sone 2 min for A#3. En annen spiller på lag B må sone 5 min for B#5. A#3 og A#5 sitter uavhengig til første stopp i spillet etter at hele straffen er sonet.

32 Scoring når en er utvist
Hvis et lag er undertallig (færre spillere enn motstanderne på isen) på grunn av en eller flere utvisninger og motstanderen scorer mål Skal den første idømte lille straff opphøre Kvittede straffer kan aldri opphøre Store straffer (5 min) skal uansett sones ferdig 10 min vil ikke gjøre et lag undertallig, og sones som vanlig Denne regel gjelder også hvis mål scores på straffeslag

33 Hvordan fylle ut matchprotkoll etter kampen
Lag A – Navn på laget Navn på keepere Skudd på mål Spiller nr Spilt J/N Navn på utespillere I nummer rekkefølge

34 Hvordan fylle ut matchprotkoll etter kampen
Skuddstatistikk laget pr. periode Skuddstatistikk keeper MÅL Starttid eller byttetid for keeper Signatur av dommer og protokollfører Utvisninger i minutt

35 Gjør opp dommerhonoraret
Etter kampen Sørg for at all statistikk er påført matchprotokollen Signèr protokollen (protokollfører) Lever protokollen for signatur og godkjenning hos dommeren Lever en kopi til hjemmelag og en kopi til bortelag Send original til rette myndighet (krets eller forbund) Gjør opp dommerhonoraret

Laste ned ppt "Rogaland Ishockeykrets Mandag"