Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Hodelus kan ikke hoppe eller fly

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Hodelus kan ikke hoppe eller fly"— Utskrift av presentasjonen:

1 Hodelus kan ikke hoppe eller fly
Hodelus kan ikke hoppe eller fly! Det er ikke flaut å ha lus, men det er flaut å ikke gjøre noe med det. Lus på hoppestokk illustrerer at lus ikke kan hoppe. Lus med helikopter rotor illustrerer at lus ikke kan fly. Bilde med fyrstikken illustrerer størrelsen og viser egg, nymfer i flere stadier og fullvoksen hunnlus. Midten viser en hunnlus som akkurat har spist(blod i tarmene). Siste bilde viser en hunnlus som spiser fra hånden.

2 Hodelus(Pediculus capitis)
Lus har vært et problem for mennesker siden tidenes morgen. Hodelus er små, vingeløse insekter, de kan ikke fly eller hoppe. Menneskeblod er hodelusas eneste føde. Lusa trives best i en t-sone fra nakken, oppover mot issen og frem mot tinningen. Lus beveger seg svært raskt i tørt hår. Lus er nesten umulige å se dersom man ikke grer med en lusekam. En voksen hunnlus kan legge opptil 8 egg i døgnet. Etter en parring kan hun legge 56 egg. Eggene er 0.3 x 0.8 mm.(ligner bitte små sandkorn). Eggene blir festet til hårstrå med sekret og sitter ”limt” fast til hårstrået. Eggene legges der temperatur og luftfuktighet er best, kan være fra cm. fra hodebunnen. Eggene klekkes etter 6-8 dager. Lusas liv.

3 Smittekilder Hodelus smitter oftest blant nære venner og familie.
Hode-/hårkontakt er største smittekilde. Bytting av børster, kammer og luer kan være smittekilder. Sofa, puter, sengetøy, kosedyr og hår strikker bør isoleres i 30 timer, støvsuges, fryses eller vaskes. Hodelus kan etter 12 timer klare seg hos ny vert. Svømmebasseng? - Bruk gjerne badehette! Dersom man har sengen full av kosedyr og puter kan man isolere dette i 30 timer. Etter 30 timer uten tilførsel av blod er det ingen lus eller nymfer som overlever. Studier jeg har utført viser at lus klarer seg svært godt i vann, den ligger i vannskorpen og griper tak i det første den får tak i. Badehetter vil eliminere faren for smitte.

4 Hvem kan jeg smitte? Her er en oversikt over hvem og hvor mange man kan smitte, dersom man ikke oppdager lusa den første måneden. De aller fleste har tre gode venner man er mye sammen med, alle disse er i faresonen for å bli smittet. Det er svært vanlig at både søsken og foreldre kan bli smittet. Om disse ikke får beskjed om at man har funnet lus, vil de kunne smitte sin omgangskrets. Dersom en eller flere ikke behandler seg vil alle kunne bli gjensmittet. Det er viktig at man informerer alle i sin omgangskrets. Husk man kan ikke få lus uten å ha blitt smittet. Man er aldri alene om å ha lus.

5 Lusekjemming Lusesjekk:
Det er stor forskjell på lusesjekk og behandling! Ved sjekk, er det viktig at man raskt og enkelt kan konstantere funn. Ved kjemming som eneste behandling, er det derimot viktig at lus ikke beveger seg så raskt i håret, at de forflytter seg til ferdig behandlet hår. Lusesjekk: Gre i tørt hår. Bøy hodet fremover, over et hvitt underlag. Man kommer da lettest i de partiene, der lusa trives best. Allerede etter et par kamtak, vil man ofte oppdage lusene som detter ned. Man ser dyrene bevege seg. Sjekk lusekammen. De fleste medikamenter skal påføres i tørt hår. Lusesjekk bør utføres en gang i uken!


Laste ned ppt "Hodelus kan ikke hoppe eller fly"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google