Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

The Norwegian Timor Leste

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "The Norwegian Timor Leste"— Utskrift av presentasjonen:

1 The Norwegian Timor Leste
Trade Union Committee Presentasjon av fremgangen i Øst- Timor prosjektet hos IndustriEnergi 2012

2 The Norwegian Timor Leste
Trade Union Committee Roar Holtet Archer (Drilling) Rolf Bolstad ConocoPhillips Bjarte Tveit Baker Hughes (Oljeservice) Leif H.Salomonsen. Universal S. Catering Åge Bærheim IndustriEnergi/ITF

3 Timor Leste Øst Timor prosjektet
Åge Bærheim IE, ITF, orienterer oss i januar 2006, om tilstanden på Øst Timor og inviterer oss til å være med på et solidaritets prosjekt for å assistere fagbevegelsen på Øst Timor. Geir Heddeland, Ekofisk-kommiteen, reiste sammen med Åge og Torbjørn Teigland på konferanse i Øst Timor på våren 2006 På ITF OTFG konferanse i Singapore i juni 2006, ble det vedtatt at ITF OTFG skulle sette i gang et innsamlingsprosjekt for å hjelpe våre kamerater på Øst Timor med å få bygget et forsamlings lokale, fagforeningshus. Flere av Comiteens medlemmer var også med på denne konferansen På ITF konferanse i 2007 traff vi Paulino og Rigo fra forbund på Øst Timor for første gang.

4 Øst Timor Historie Hovedstad Dili Folketall 924.000 Areal 14.000km/2
Språk portugisisk og tetun Industri: olje/gass og kaffi Gjennomsnittlig levealder ca.57 år Gjennomsnittalder på befolkningen ca.30 år Var koloni under Portugal fra Styrt av Indonesia Under FN administrasjon Fikk sin uavhengighet 20.mai 2002 Ble da The democratic republic of Timor-Leste (RDTL) Ramos Horta fikk Nobels fredspris for frigjøringskampen og ble senere landets president. Indonesia brente alle arkiver og ødela mye av infrastrukturen da de måtte trekke seg ut av Øst Timor. Dette skaper store interne konflikter.

5

6

7 Installed Harvesting System

8 The Norwegian Timor Leste
Trade Union Committee Øst Timor sitter på enorme ressurser innen olje og gass, men mangler i all hovedsak all ekspertise, infrastruktur og økonomi til å ta ut sine reserver. Utenlandske selskaper driver all utvinning i dag. Australia er mottaker land for oljen og gassen og tar 50% utbytte for denne jobben. Ingen Øst Timoresere får jobb i olje og gassektoren, kun utenlandske arbeidere, dette sies er på grunn av mangel på kompetanse. ( Vi kunne ikke så mye om oljeboring og produksjon i Norge heller på slutten av 60-tallet) Norge har bidratt og bidrar med rådgivere til landets regjering, noe som blir meget godt mottatt.

9 The Norwegian Timor Leste
Trade Union Committee Det vi gjerne vil bidra til er å la det Øst Timorske folket ta del i dette landets rikdommer og få gode og trygge jobber lik den Norske modellen. Dette kan bare sterke fagforeninger, villige arbeidsgivere og en demokratisk og fornuftig regjering få til. Vårt bidrag til dette må være å assistere våre kamerater i SMET-TL slik at de blir den ene av disse partene. Deretter påvirke våre selskaper her i Norge, til å få på plass en dialog med våre kamerater på Øst Timor. Sist men ikke minst bruke IndustriEnergis påvirkningskraft til å få den Norske regjering til å erfaringsutveksle med regjeringen i Øst Timor, ved å vise til de gode resultatene av Norsk oljepolitikk i over 40 år.

10 Øst Timor prosjektet Ekofisk-komiteens sykkel

11 The Norwegian Timor Leste
Trade Union Committee ITF konferanse i Siudad del Carmen Mexico høsten 2008 Møtte her igjen våre kamerater fra SME-TL og ble enige med dem om hva de mente Øst Timor-Komiteen burde engasjere oss i.

12

13 13

14 The Norwegian Timor Leste
Trade Union Committee Takk for oppmerksomheten


Laste ned ppt "The Norwegian Timor Leste"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google