Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Hovedstad: Helsinki Folketall: 5,2 mill Styreform: Republikk

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Hovedstad: Helsinki Folketall: 5,2 mill Styreform: Republikk"— Utskrift av presentasjonen:

1 Hovedstad: Helsinki Folketall: 5,2 mill Styreform: Republikk
Finland Hovedstad: Helsinki Folketall: 5,2 mill Styreform: Republikk

2 Generelt Religion: Mesteparten er evangelisk luthersk, eller ortodokse og romersk-katolsk kristendom Etniske grupper: 93% finner, 6% svensker og resten samer og russere Myntenhet: Euro Nasjonaldag: 6 desember Tidsforskjell 1 time

3 Helligdager og merkedager
1. januar Langfredag 2. påskedag 30. april 1. mai 20/21. juni (midtsommer) 6. desember (nasjonaldag) desember (jul)

4 Skole & utdanning Skolesystemet er likt det norske med barne og ungdomskole i grunnskolen. Supplert med videregående og så høyere utdanning. På høyere trinn er det ett lavt antall elever pr lærer, så elevene blir godt fulgt opp.

5 Stat og styresett Finland er republikk, og ett parlamentarisk demokrati. Den lovgivende makten er tillagt presidenten, som velges for 6 år av gangen, og riksdagen som har 200 medlemmer. Disse velges direkte for 4 år av gangen. Regjeringskoalisjoner er tradisjon i Finland. Presidenten i Finland er en dame.

6 Økonomi Finland har utviklet seg stort de siste 10 årene.
Rangert som den ”mest konkurransedyktige industrinasjon” i 2002, World Economic Forum. Redusert arbeidsløshet fra 18% i 1993, til 10% i 1994. Satser på høyforedlete teknologiprodukter. Kapitalintensiv industri, og god designbevissthet. (Nokia er ett godt eksempel på at denne satsingen har lykkes)

7 Viktige industrier og byer
De tre bidragsyterne til BNP er tjenestesektorer (58%), industri (36%) og jordbruk (6%) Helsinki: Offentlig administrasjon, verftsindustri, handel. Turku: Skipsbygging, metallurgisk, kjemi, tekstil. Tampere: Tekstiler, papir, mekanisk industri, metaller. Lahti: Møbler, papir Jyväskylä: Skogsindustri, cellulose Vaasa: Tungindustri, elektronikk

8 Selskaper Neste: Oljeindustri Kesko: Handel
Nokia: Mobil og elektronikk Eka-yhtyma: Engros handel Kymmene: Papir Rauma-repola: Skogbruk og skipsbygging Kemira: Kjemikalier, jødningsprodukter Outokumpu: Gruveindustri, jern og stål SOK: Handel Yhtyneet Paperitehtaat: Papir og kartong Kværner Masa Yards: Skipsbygging

9 Reisefakta Pass og visum: Nordmenn trenger verken pass eller visum ved innreise til finnland, men ta gjerne med passet for sikkerhets skyld. Helse: Helsetjenestene er gode, ingen særlig forhåndsregler er nødvendige. Det kreves ingen vaksinasjoner og vannet fra springen kan drikkes. Samferdsel: Transportsystemene er veldig godt utbygd. Tog-, buss- og flyforbindelser, fergesamband, drosjer og leiebiler sørger for effektiv og økonomisk transport i landet. Valuta og veksling: Penger kan veksles i de fleste banker og de fleste postkontorer. Og de fleste internasjonale kort aksepteres av hoteller, resturanger, varehus, og bilutleiefirmaer. Arbeids og åpningstider: Arbeidsuker er 40 timer delt på fem dager. Forretningenes åpningstider er vanligvis fra 9 til 21 og 18 på lørdager. Presse og media: Det er full pressefrihet.

10 Forretningskultur Hilsing: Både menn og kvinner håndhilser. Bruk av etternavn og titler er veldig utbredt. Det er vanlig og dele ut visittkort. Hold øyekontakt og lytt til den du har en samtale med. Forretningsmøter og forhandlinger: Viktig og avtale og bekrefte møter i god tid og gi info om møtet. Finnene misliker å miste kontrollen. Muntlige avtaler er like bindene som en skriftlig kontrakt. Forretningslunsjer og middager: Lunsj er som regel mellom og La glasset stå til verten skåler og ellers er det ikke vanlig og utbringe skåler. Det betyr ulykke å sende saltet fra hånd til hånd. Vanlig med 14-15% tips og pikkoloer og garderobe vakter forventer også tips. Innvitasjoner til private hjem: Finner har som vane å sende ut skriftlige innvitasjoner hvis de ønsker å invitere deg hjem. Skulle dette skje bør du vise at du setter pris på invitasjonen ved å ta med en liten gave til vert/vertinnen.

11 Særlige råd til kvinner: De var de første kvinner som fikk stemmerett i Europa (1906). Kvinner er vandt til å ha fremtredende posisjoner. I finsk språk skilles det ikke mellom kjønn. Påkledning: Formelt. De er kanskje noe mer formelle i klesdrakten en Nordmenn. Noen tips om kroppsspråket: Hendene i kors kan oppfattes om avisning eller arroganse. Store doser after-shave kan fremkalle forundring.


Laste ned ppt "Hovedstad: Helsinki Folketall: 5,2 mill Styreform: Republikk"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google