Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

NORSKE JULETRADISJONER 7 SLAG TIL JUL

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "NORSKE JULETRADISJONER 7 SLAG TIL JUL"— Utskrift av presentasjonen:

1 NORSKE JULETRADISJONER 7 SLAG TIL JUL
Nettbasert ressurs relevant for hovedområdet mat og kultur. Hildegunn Skogsholm, student Høgskolen i Bergen

2 Hildegunn Skogsholm, student Høgskolen i Bergen
7 SLAG PÅ 6 TIMER Mål for opplegget Tidsskjema Elevforutsetninger Forarbeid for elevene Forarbeid for lærer En dag på kjøkkenet Resultat Vurdering Hildegunn Skogsholm, student Høgskolen i Bergen

3 Hildegunn Skogsholm, student Høgskolen i Bergen
MÅL FOR OPPLEGGET Finn ut hvilke julekakesorter som er mest vanlig i Østerdalen (hjemmelekse) Finne oppskrifter på nettet ( Doble porsjonene (matematikk) Lære å bake julekaker Hvordan oppbevare julekakene ( origamibokser laget i mattetimene og dekorert i K&H) Elevene skal spørre foreldre og besteforeldre om hvilke julekaker de bakte til jul. Leter på matoppskrift.no etter kakeoppskrifter. Krav: Det skal bare være småkaker, ikke gjærbakst og ikke kaker stekt i smult. Lag dobbel porsjon. Alle baker et slag og deler med de andre. Hadde i lekse å sette seg godt inn i oppskriften og fremgangsmåten, et av vurderingskravene var å vise at de kunne jobbe mest mulig selvstendig. Pakkes i emballasje som er laget i K&H timene. Lære om oppbevaring av småkaker / tørre. Holder seg godt i aluminiumsbokser/ kakebokser, derfor pakket vi kakene inn i aluminiumsfolie før vi la dem ned i kakeboksen av papir. Snakket også litt om frysing av kaker, og at det er den beste oppbevaringen for de fleste slagene. Hildegunn Skogsholm, student Høgskolen i Bergen

4 Hildegunn Skogsholm, student Høgskolen i Bergen
TIDSSKJEMA 3 timer teori 3 timer praksis + Hjemmelekser Kontaktlærer gjennomførte teorien. Hektisk når 14 elever baker 7 forskjellige slag. Spesielt når ikke hjemmeleksen om forberedelse var gjort og alle trengte hjelp. Hildegunn Skogsholm, student Høgskolen i Bergen

5 Hildegunn Skogsholm, student Høgskolen i Bergen
ELEVFORUTSETNINGER 3 grupper a 14 elever +- Delt etter ferdighetsnivå i norsk En mongoloid elev En fremmedspråklig (Somalia) 3 elever med ressurs Sammensveisa og fin gjeng Ca. 14 på hver gruppe. 2 og 2 elever var sammen om å finne oppskrifter og å bake. (Noen grupper med 3). Ut fra nivået i norsk er det en svak, en middels og en sterk gruppe. Disse ferdighetene merker jeg ikke så godt i den praktiske undervisningen, her er det faktisk den svakeste gruppa som står mest på og rydder finest. Matlagingen går også greit så lenge jeg passer på å forklare oppskriftene nøye. Når de skal lese selv blir det ofte en del feil. Den sterkeste gruppa bråker mest og syns det er kjedelig å rydde, men de gjør det. De leser og forstår oppskrifter, men er usikre og spør en del, selv om det de har lest er riktig forstått. Alle liker mat og helse og koser seg på kjøkkenet, de er greie og hjelper hverandre. Eleven fra Somalia må følges ekstra opp. Han sier han forstår, men gjør som regel noe helt annet en det han har fått beskjed om. Den mongoloide eleven har egen assistent og gruppa hans får derfor mye hjelp. Han liker mat og helse, veie, måle og kutte er det han liker best. Det er også veldig stas hvis han får servere. Hildegunn Skogsholm, student Høgskolen i Bergen

6 Hildegunn Skogsholm, student Høgskolen i Bergen
FORARBEID FOR ELEVENE Snakke om juletradisjoner Lete etter oppskrifter hjemme, tradisjon. Finne oppskrifter på nettet Skrive av og laste opp Doble porsjon Lage esker Lære om oppbevaring Hildegunn Skogsholm, student Høgskolen i Bergen

7 Hildegunn Skogsholm, student Høgskolen i Bergen
FORARBEID FOR LÆRER Kvalitetssikre nettstedet Samarbeide med lærerne i de andre fagene. Ansvarsfordeling. Lese oppskrifter og kvalitetssikre dem Kjøpe inn ingredienser Hildegunn Skogsholm, student Høgskolen i Bergen

8 Hildegunn Skogsholm, student Høgskolen i Bergen
3 TIMER TEORI Presentasjon av oppgave Snakke litt om juletradisjoner Finne oppskrifter Doble oppskrifter Lage kakebokser Snakke om oppbevaring Hildegunn Skogsholm, student Høgskolen i Bergen

9 Hildegunn Skogsholm, student Høgskolen i Bergen
KAKEBOKS Klikk på boksen og du får oppskrift på hvordan den lages Hildegunn Skogsholm, student Høgskolen i Bergen

10 Hildegunn Skogsholm, student Høgskolen i Bergen
3 TIMER PÅ KJØKKENET Fordeling av arbeidsplasser Elevene jobber selvstendig i grupper på to og to Vise at de kan lese og forstå en oppskrift Presentere ferdig produkt Snakke om juletradisjoner Pakke kakene i egnet emballasje Hildegunn Skogsholm, student Høgskolen i Bergen

11 Hildegunn Skogsholm, student Høgskolen i Bergen
RESULTAT Gode kaker Varierende estetisk utforming Ikke alle ble ferdig Noen kan ikke lese oppskrift Flinke til å rydde, vaske og dele kaker likt. Fint pakket ned i flotte kakebokser. Samarbeidet gikk stort sett bra Lærer var veldig sliten Hildegunn Skogsholm, student Høgskolen i Bergen

12 Hildegunn Skogsholm, student Høgskolen i Bergen
VURDERING Hildegunn Skogsholm, student Høgskolen i Bergen


Laste ned ppt "NORSKE JULETRADISJONER 7 SLAG TIL JUL"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google