Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

En fotoutstilling om menneskers livsløp

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "En fotoutstilling om menneskers livsløp"— Utskrift av presentasjonen:

1

2 En fotoutstilling om menneskers livsløp

3

4

5 PORTRETT IKKE FERDIG FOTOGRAF: SIGURD FANDANGO
KRØLLENE PORTRETT IKKE FERDIG FOTOGRAF: SIGURD FANDANGO DAGNY SVENDSEN (f.1922) Ekspeditrise Foto 1933: Dagny (t.h) og lillesøster Valborg Youngstorget Foto 2013 Dagny med ruller i håret Paulus Sykehjem Fotograf: SIGURD FANDANGO (f.1986) D2/Dagens Næringsliv «Min mor var så flink til å sy! Vi følte oss veldig fine i nye kjoler denne sommerdagen på Youngstorget. Jeg ønsket meg slike krøller i håret som min søster Valborg hadde. Mitt var alltid så stritt. Min bror Harry sa han foretrakk jenter med hår som meg. Det hjalp litt.»

6 LIVETS DANS HELGA HENRIKSEN (f.1921-d.2013) Foto 2013: Fotograf:
Demonstrasjonsdame for Philips Fabrikkarbeider Hallan Kartong Ekspeditrise. Carl Berner Softisbar Foto 1938: Helga (t.v) og venninnen Inger Ring Danseskole, Oslo Foto 2013: Østre gravlund, lille kapell Fotograf: JULIE SANDBERG (f.1981) juliesandberg.no «Vi elsket å danse, mannen min og jeg. Vi gikk ofte på «lokalet» sammen med Inger og hennes mann. Tango var favoritten og en gang ble vi tatt ut til konkurranse. De danser en del her på sykehjemmet også, og de spør om jeg vil være med? Jeg har ett prinsipp: Jeg danser da ikke med damer. »

7 ROSEN INGEBJØRG LARSEN (f.1924) Foto 2013: VG Fotostudio
Fotograf: ANNEMOR LARSEN (f.1966) VG INGEBJØRG LARSEN (f.1924) Billettør på buss Foto ca 1960: Middag med venner Ingebjørg (bak t.h) med sin mann Lars E. Larsen. Rosekjeller`n. Chat Noir «Jeg synes vi ser så trivelig ut! Ikke sant?» Bildetekst fra Ingebjørgs album

8 KUNSTNEREN JOHN ANTON RISAN (f.1934) Kunstner Lærer Foto 2012:
I atlieret Strykejernet Kunstskole Fotograf: JETON KAÇANIKU (f.1984) jeton.no Foto 1964: Før egen utstillingsåpning Kunstnernes Hus «Jo, jeg jobbet som kunstner, og som professor ved Statens Kunstakademi. Det er lenge siden det. Nå bryr jeg meg mest om det som skjer her og nå. I øyeblikket. »

9 FØR OG NÅ HARALD WILLIAM MØRK (1938)
Bud i Fabritius Forlag og Morgenbladet Foto 1944: Med lua i hånd. Vigelandsparken. Foto 2013: Vigelandsparken Fotograf: JOHAN BRUN (f.1922) Fotograf i Dagbladet siden 1948 «Min mor var fra Tromsø og min far fra Vardø. Slekta er egentlig spredt rundt hele landet. De kom ofte på besøk til oss i hovedstaden om sommeren. Vi tok alltid gjestene med til Frognerparken. »

10 TIL SETERS ASTRID BARBRA LIAN (f.1921) Foto 2013 I kafeteriaen
Paulus Sykehjem Fotograf: PETER DENCH (f London) peterdench.com ASTRID BARBRA LIAN (f.1921) Nyhetsmottaker i Dagbladet, Korrekturleser, Barnebokforfatter, Bydelsoverlege i Groruddalen Foto ca. 1935 Astrid klør grisen Setra, Alvdal «Det har bestandig vært dyr rundt meg. På småbruket der jeg vokste opp, like ved Rena, hadde vi hadde kyr og griser. Jeg har alltid hatt sansen for griser. Hver sommer leide min far ei seterstue eid av en lokal bonde i Alvdal. Vi tilbrakte ferien vår der og jeg husker spesielt de sinte oksene. Vi måtte passe oss for dem. Det er ikke mange dyr her på Paulus, men jeg har jo malt en del og har flere dyremotiv på veggen. Og grisen på nattbordet da. En rosa gris på nattbordet som grynter når jeg trykker den på magen».

11 EN HATT BJØRG EDEL RØDSTEN (f.1927) Foto 2013: I skogen Fotograf:
Huk Fotograf: LINDA BOURNANE ENGELBERTH (f.1977) Frilans BJØRG EDEL RØDSTEN (f.1927) Arkivar. Den norske Legeforening Hattemaker, modist. Rosenvinge Accessoar Foto:1958 Tonsåsen, Valdres « Jeg har bestandig vært ekstra opptatt av hatter. En ekte hattejente! Et hodeplagg gir antrekket en helhet og jeg går sjeldent barhodet. Det var for det meste snobben fra den andre siden av byen som kom innom butikken. Vi hadde også kontakt med slottet, men de så jeg aldri noe til. Slikt foregikk på bakrommet.»

12 PASSBILDET EINAR WALLE OLSEN (f.1926) Rørlegger Foto 2013: Foto 1940:
ID-bilde. Tyskerne krevde at alle gikk med identifikasjonspapirer, passbilde og legitimasjon under krigen. Foto 2013: På gamle trakter St.Hanshaugen Fotograf: JONAS BENDIKSEN (f.1977) Magnum, National Geographics «Jeg vokste opp på Ila og løp mye rundt på St, hans haugen som guttunge. Det kan hende vi smugrøkte litt der også. Vi bodde i Herman Foss gt 3b, tvers over Ila Skole. Den gangen Skandinavias største barneskole. Det stod alltid tyske vakter ved hver port. Skolen vår var ikke et hyggelig syn under krigen. Da tyskerne tok over måtte vi få undervisning andre steder i byen. Selv begynte jeg i læra som 15-åring»

13 PORTRETTET LILLEMOR FREDERIKSEN (f.1920)
Fysioterapeut Maleri: 1930 Lillemor10 år. Malt av hennes onkel Hans Finne- Grønn. Sønn av Stian H. Finne-Grønn, direktør på Oslo Bymuseum Foto 2013: I Kafeteriaen Paulus Sykehjem Fotograf: MONICA LARSEN (f.1977) monicalarsen.no «Min far ville så gjerne at jeg skulle portretteres. Han kontaktet derfor min onkel som skulle male meg. Jeg tok trikken fra Ullevål Skole til Holbergs plass der min onkel hadde atlier og bodde sammen med min tante og mine to kusiner. Jeg synes egentlig det var litt flaut å skulle bli malt, så jeg fortalte ingenting til mine venninner. I atlieret måtte jeg sitte lenge på en stol, men jeg fikk noen pauser der jeg kunne leke med mine to kusiner. Portrettet av meg hang i vår stue hjemme på Blinderen. Min onkel var også på slottet og malte flere portretter av kong Haakon.»

14 I DATABRANSJEN OLUF ALBERT SUNDFÆR (f.1945) Foto 2012 Hos frisøren
Dataingeniør Foto 1971: Datakurs Berg en Dal, Nederland Foto 2012 Hos frisøren Paulus Sykehjem Fotograf: JO STRAUBE jostraube.no «Pappas firma hadde agentur på Fortunes stormaskiner og selskapet hadde hovedkontor i Monaco. Jeg traff min kommende ektemann i Computer Standard. Han jobbet for Pappa mens jeg hadde arbeidsuker og vaskejobb, Min tilkommende trodde at jeg, i tillegg til å være den rike sjefens datter, var flink til å vaske. Han falt pladask og gikk fem på.. Pappa var ikke så rik. Det var jappetid og bankene kastet penger etter alle firmaer. Pappa tok likevel hele familien med på konferanse i Monaco. Det kom forhandlere fra hele verden, men ingen hadde med seg så mange ansatte som Pappa fra Norge. Fortune spanderte mye. Pappa resten. Vi bodde på Hotel Hermitage hvor det kostet 2000 franc per natt per rom. Jeg var 18 år og vi gikk på rød løper ut av hotellet mens turistene så på oss.. Det var dyre raske biler, cabincruisere og alt, men mest av alt har Pappa jobbet, jobbet og jobbet. Slik var databransjen i jappetiden. Lene Haug. Datter»

15 BILFERIE Foto 2013: På 60-tallsrommet REIDUN LIND (f.1925)
Paulus Sykehjem Fotograf: MORTEN BRUN (f.1954) mappa.no REIDUN LIND (f.1925) Regnskapsfører og sekretær Rikshospitalets Apotek Foto 1945: Bjarne og Reidun Lind Telttur med bil «Min manns bil ble konfiskert under krigen og dermed måtte vi delvis sykle og toge til feriestedet vårt i Kragerø. Myndighetene bestemte at huset på Furuholmen skulle lånes ut til bebørte under oppbyggingen av Finnmark. Vi fikk forsegle ett rom vi kunne bruke. Bildet er tatt under en ferietur til Danmark rett etter krigen. De hadde jo litt mer mat i Danmark på den tiden, så vi liker å si at vi dro for å «fete oss opp» litt. Vi overnattet i telt og på låver og bilen var fullpakket med både piknikbord og stoler.»

16 NATTENS DRONNING ELSE MARGRETHE BROOKER (f.1936) Kelner Foto 1976:
På båt Port Said. Suezkanalen. Egypt Foto 2013: På rom 221 Paulus Sykehjem Fotograf: ANNE VALEUR (f.1990) valeurs.tumblr.com «Jeg liker å reise. Jeg liker sol og mennesker. Jeg var det man kaller «et utpreget nattemenneske» og serverte gjester i både Hamburg, Barcelona og Athen. Jeg snakker tysk, spansk, urdu, engelsk, italiensk og gresk. En gang brakk jeg benet på dansegulvet med litt for høye hæler. Jeg mener livet bør være en fest»

17 REISEN Foto 2012: KARSTEN GRØNSETH (f. 1926-d. 2012) Karsten sover
Paulus Sykehjem Fotograf: MARIE SJØVOLD (f.1982) mariesjovold.no KARSTEN GRØNSETH (f d. 2012) Firmainnehaver. Salg av verneutstyr til sandblåsing Foto 1998: I apeskogen Bali « Jeg har likt å trene helt siden ungdommen. Glad i å løpe, spille fotball, gå på ski og på skøyter. Det er befriende å løpe langt og kjenne at kroppen fungerer. Litt som å reise langt avgårde. Kanskje helt til Bali?

18 MINNEVEGGEN BORGHILD LØNNÅS (f.1919-d.2013) Barnepleier Foto 2012:
Foto ca 1975: Hr. og fru Lønnås Canada Foto 2012: Foran bildeveggen På rom 202 Paulus Sykehjem Fotograf: KARIN BEATE NØSTERUD (f.1970) VG «Vi reiste mye. Men vi var aldri i Niagara. Bildet er tatt på et kjøpesenter i Canada. Jeg husker ikke når. Tror det må ha vært på 70-tallet. Vi lo mye av bildet og våre grimaser»

19 DET SISTE BILDET PETRA OLEA BAARLI (f.1924) Foto 1961: Konfirmasjon
Huspost og stuepike Hjelpepleier Fabrikkarbeider Parktante Foto 1961: Konfirmasjon Petra, Alve, Per Olav og Harald Martin. Hjemme i Ensjøsvingen 8. Foto 2012: Petra og sønnen Harald På rom 324 Paulus Sykehjem Fotograf: TORE BERNTSEN (f.1961) visualdays.no «Per Olav ble konfirmert i Vålerenga kirke. Selskapet ble holdt hjemme i vår leilighet i Ensjøsvingen 8. Den våren pusset vi opp vår leilighet – og vi hadde kjøpt ny salong. På bildet er jeg, 37 år, mannen min, Alve, er 38, Per Olav er 15 og Harald Martin er 13 år. Per Olav dro til sjøs rett etter konfirmasjonen. Han levde sitt liv på sjøen og andre steder i verden. Han døde i 2011. Alve døde brått av hjertestans på bussen til jobb i 1970, bare 48 år gammel. Dette er det siste bildet vi tok av familien sammen»

20 I KRIG OG KJÆRLIGHET MARY BACHE (f.1922) Foto 2013: Sydame
Fabrikkarbeider i Philips Foto ca.1950: Henry og Mary Bache I Norge Foto 2013: Mary liker å se på endene som svømmer på Akerselven På rom 314 Paulus Sykehjem Fotograf: MARCUS BLEASDALE (f. 1968) marcusbleasdale.com «Jeg traff Henry hos min mor I Cyrus I Skottland. Broren min var I krigen I Frankrike og min mor håpet at noen passet godt på han. Derfor serverte hun middag til norske soldater. Slik traff jeg Henry. Han var I krigen for Norge, men kunne ikke reise hjem siden tyskerne hadde okkupert landet. Vi var også på dans. Alle guttene I landsbyen vår var I krigen, med de norske soldatene var hos oss. Etter krigen ble jeg med Henry til Norge. Henry er borte nå. »

21 MODELLEN INGRID ANDERSEN (f.1916) Foto1936:
Ekspeditrise Walter Jacobsen Foto1936: Is utenfor hybelen. Ingrid t.h Nasjonalgalleriet Foto: 2013 På rom 228 Paulus Sykehjem Fotograf: AGNETE BRUN (f.1968) MAGASINET/Dagbladet «Hjørdis og jeg delte hybel i kjelleren på Nasjonalgalleriet. En dag kom Edvard Munch innom. Han spurte om jeg ville sitte modell. Jeg sa nei. Da sa min mor: Det var riktig å si nei, Ingrid. Selv om det var godt betalt.»

22 MITT LIV MED HEST YNGVAR LEONHART OLSEN (f.1920) Foto 2013:
Stallgutt Kusk Hestetrener Røkter og formann ved Norges Vetrinærhøgskole Foto 1950: Yngvar vinner Norsk Derby med hesten Fantazya Boy Bjerke Travbane Foto 2013: Øvrevoll Galloppbane Fotograf: Jon Terje Hellgren Hansen (f.1971) visualdays.no «Hele mitt liv har jeg jobbet med hest. Jeg startet tidlig som stallgutt, men etterhvert ble jeg trener og kusk og kjørte mange løp på Bjerke. Jeg deltok også på flere løp i Sverige og Danmark. Jeg jobbet på Vetrinærhøgskolen til jeg ble 70 år. »

23 GUTTEN I RØYKEN JOHN KRISTIANSEN (f.1932) Sjømann og matros Foto 2012:
På rom 217 Paulus Sykehjem Fotograf: EIVIND H. NATVIG (f.1978) Moment Agency JOHN KRISTIANSEN (f.1932) Sjømann og matros Foto ca. 1970: John (t.h) sammen med en matros fra Skien og Geishakvinner Geisha Club, Kobe. «Jeg seilte ofte til Japan. Var innom både Kobe og Yokohama. Vi fraktet stykkgods. Bildet er tatt på en tur vi seilte for rederiet Rasmussen fra Kristiansand.»

24 MITT AFRIKA ERNA MARIE LILLESTØLEN (f.1926) Lærerinne Foto 1927:
På fanget til mor i pappas motorsykkel Durban. Sør-Afrika Foto 2012: På rom 201 Paulus Sykehjem Fotograf: ED KASHI (f New York) edkashi.no «Jeg ble født i Durban og bodde der de fire første årene av mitt liv. Min far var sjømannsprest. Han ville så gjerne ta oss med på utflukter til Zululand og kjøpte derfor en motorsykkel slik at vi kunne dra på eventyr. På bildet sitter jeg på fanget til mor, Elisabeth Margrethe, bak pappa Ernst. Damen til venstre heter Hanna Stabell og var kirkens organist. Vi dro ofte ned til stranden og derfra er også et av mine første minner; En apekatt kom bort til meg og stjal en peanøtt. Jeg tok den tilbake. Plutselig kom apekatten igjen. Da tok den hele peanøttposen. Jeg var vel fire år den gangen.»

25 BUDBRINGEREN LARS RØRHOLT (f.1924) Foto 2013: På rom 307 Forsvaret
Med sykkel utenfor sitt hjem Oslo Foto 2013: På rom 307 Paulus Sykehjem Fotograf: ESPEN RASMUSSEN (f. 1976) VG «Jeg har alltid vært glad i å sykle. Under krigen var jeg kurer for Milorg. En dag syklet jeg fra Oslo til Ringerike for å hente en av hjemmefrontens tidlige planer for gjenerobringen av Norge»

26 BADELIV SOLVEIG BERG (f.1921) Foto 2013: På gangen Paulus Sykehjem
«Fra Bekkelagshøgda kom damen som elsket sjøbad og vann. Som barn og ungdom gikk turen til steder ved Bunnefjords strand; Fiskevollen, Katten og Hverven, Ingjer- og Bestemorstrand. Når badesjansen først bød på seg, hun ble ikke lenge på land. Også i voksen alder stod badingen høyt i kurs; Saltvann, ferskvann og klorvann, med vått element var hun «dus». Med badehette og plastsko, og hode og tær over vann; Å nyte livet i sjøen er noe denne damen kan!» Dikt skrevet av Solveigs datter Hilde SOLVEIG BERG (f.1921) Sykepleier Foto ca 1970: Frisk dusj etter sjøbad Bestemorstranda. Bunnefjorden Foto 2013: På gangen Paulus Sykehjem Fotograf: BO MATHISEN(f.1959) photofilmproduction.com


Laste ned ppt "En fotoutstilling om menneskers livsløp"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google