Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

ATACAMA-ØRKENEN SAN PEDRO.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "ATACAMA-ØRKENEN SAN PEDRO."— Utskrift av presentasjonen:

1 ATACAMA-ØRKENEN SAN PEDRO

2 «Alle fakta på bordet» Atacama er en ørken i Chile, Sør-Amerika.
Atacama er ca. 15 millioner år gammel. Den ble dannet av sand og lavastrømmer Atacama er en km² stor ørken. Det finnes rike mineralforekomster i området, blant annet av kobber og natriumnitrat (NaNO3). Atacama regnes som verdens tørreste sted i verden, noe som ikke er helt rett for det tørreste sted i verden er faktisk The dry valleys på Antarktis Grunnen til at det er så tørt i Atacama er fordi de høye fjellene (Andesfjellene) skaper en regnskygge. (mer info senere) Selvom det er svært tørt bor de en del mennesker i disse områdene, men for det meste bare i San Pedro (Bildet på forsiden) I de våteste områdene av Atacama regner det ca. 1 mm. i året, mens noen steder har det ikke regnet Enkelte steder er det i følge forskere ikke vært regn på år. (Her i Bergen regner det ca mm. i året.) SAN PEDRO DE ATACAMA : Innbyggere: Rundt Tidligere en del av Inka-riket.Temperatur: Varme dager (over 20 grader), kalde netter (kan være minusgrader).

3 Regnskygge – Hva er en Regnskygge?
En regnskygge (nedbørsskygge) er et tørt område på jordoverflaten som ligger på lesiden av et fjell i forhold til vindretningen. Når fuktig luft stiger mot toppen av en fjellkjede eller et stort fjell, vil luften avkjøles og kondensere til regn eller snø. Vi har regnskygge her i Norge også For eksempel Skjåk, som ligger i den dype Ottadalen nord i Oppland, er kjent for lite nedbør.

4 Befolkning og Gruvedrift
Sahara-ørkenen Det bor folk i Atacama, men det er ikke mange av dem. I en oase, i midten av ørkenen i en høyde på 2000 meter, ligger landsbyen San Pedro de Atacama. Kirken ble bygd av spanjolene i 1577, men arkeologiske bevis indikerer at San Pedro-området var bosatt av en paleolittisk sivilisasjon som bygde steinfestningar i de bratte fjellene omkring dalen. Her finner en også gruvene Escondida og Chuguicamata. Den panamerikanske hovedveien går gjennom Atacama fra nord til syd.   GRUVEDRIFT: Atacama har store forekomster av kopper og andre mineral, og en av de største naturlige kildene til natriumnitrat i verdenen, som ble gravd ut i stor skala frem til tidlig på 1940-tallet. Chile og Bolivia hadde lenge en strid på 1800-tallet om hvor grenset mellom landene i Atacama gikk, for å få tilgang til disse ressursene. i dag er det om lag 170 forlatte gruvebyer rundt om i ørkenen, og nesten alle ble tomme da tyskerne fant opp syntetisk nitrat rundt En av disse byene er Chacabuco, som senere ble omgjort til en konsentrasjonsleir under Augusto Pinochet sitt regime. I dag ligger det 98 miner rundt byen, som en ikke vet hvor er, og som blir passet på av en mann som bor der alene.

5 DYRELIV: Kaktus Mesquite Studer
Svært få planter finnes i Atacama-ørkenen. De fleste av plantene som er i stand til å overleve i ørkenen samles i nærheten av bekker og hvor det kan være en tilfeldig basseng med vann. Andre områder av ørkenen er nesten livløs. De viktigste former for planter som finnes i Atacama er kaktus, stauder, og Mesquite. Ørkenen er faktisk så tørr at planten ikke råtner og kan bli flere hundre år gammel. Studer

6 Mus: Rev: Vicuñas: Flamingoer:
Som planteliv, er dyreliv i Atacama-ørkenen svært lite på grunn av mangel på vann og næringskilder. Dyr i ørkenen, som planter, finnes i nærheten av vannkilder som bekker og oaser. Disse dyrene er lamaer, vicuñas, alpakkaer, huemel rådyr, mus, rev, tre arter av flamingoer, og ulike fugler. Men vannkildene inneholder ikke nok vann til at dyrene kan leve her året rundt. Rev: Vicuñas: Flamingoer: Mus:

7 Urfolk Arkeologiske funn viser at Atacama-ørkenen en gang var hjemmet til ulike eldgamle sivilisasjoner. En av de mest åpenbare indikasjoner på dette er 5000 år gamle hieroglyfer hugget inn i ørkenen veggene. Disse hieroglyfer var massive, og viser mange forskjellige ting, fra geometriske figurer, av mennesker, lamaer, og å amfibier. De ble bygget rundt e.kr. av avanserte Sør-amerikanske kulturer som Tiwanaku og Inca, samt andre mindre avanserte folk. Disse tegnvarianter gi bevis for at mennesker bodde her, og selv om ingen menneskelige levninger har blitt funnet, paleontologer har funnet verktøy for eksempel pilspisser og kniver så vel som gamle campingplasser. Disse campingplasser er datert til år gammel.

8 My to secret sources from the FBI:
: , ,

9 Laget av: Godkjent av: Sebastian Alexander Solberg
Laget av Sebastian Alexander Solberg Bilder for det meste fra (Kilde teksten på forgje side) Info fra internett for det meste (kildeteksten) + EN BOK Godkjent av: Sebastian Alexander Solberg Ferdigstilt: 11. April Klokken 22:26 lokaltid, norsk tid!


Laste ned ppt "ATACAMA-ØRKENEN SAN PEDRO."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google