Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

GRESKE GUDER OG GUDINNER

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "GRESKE GUDER OG GUDINNER"— Utskrift av presentasjonen:

1 GRESKE GUDER OG GUDINNER

2 URANUS Uranus var den første himmelguden.
Husker du Nut i egyptisk gudelære? Uranus var gift med Gaia, jorden. De fikk 12 barn. Kronos var den ene av dem.

3 KRONOS Kronos var sønn av Uranus Han var gift med Rhea.
De fikk 6 barn: Hestia, Hades, Poseidon, Hera, Demeter og Zevs. Kronos slukte de fem første barna.

4 KRONOS OG RHEA Kronos var redd sine egne barn.
Han slukte dem, for han var redd de skulle ta makten fra ham. Rhea måtte gi barna sine til Kronos. Men Kronos fikk ikke sluke Zevs. Han ble reddet av moren, Rhea.

5 ZEVS BLIR FØDT Faren til Zevs het Kronos og var hersker over universet. Han var redd at en av sønnene skulle ta makten fra ham. Derfor svelget han alle barna etter hvert som de ble født. Da Zevs ble født, ville moren, Rhea, redde sønnen sin. Derfor pakket hun en stein inn i barneklærne og gav pakken til Kronos. Han trodde at det var det nyfødte barnet og slukte steinen. Barnet ble skjult i en grotte på Kreta. Da Zevs ble voksen, tvang han faren til å gulpe opp alle søsknene sine. Disse hevnet seg ved å jage vekk faren, og Zevs ble himmelens hersker.

6 ZEVS Zevs er gudenes konge og gud for himmelen og torden i den greske mytologi. Zevs, hersker av Olympen, er kjent For lyn- og tordenkilen For ørnen, hans hellige fugl Fordi han var så glad i jordiske og guddommelige kvinner og fikk mange barn med dem. For hustruen Heras sjalusi. En gang straffet Zevs Hera ved la henne dingle etter tærne fra himmelen.

7 UNIVERSETS HERSKERE Zevs delte makten med sin to brødre.
* Zevs hersket i himmelen. * Poseidon hersket i havet . * Hades hersket i underverdenen (dødsriket). Jorden, Gaia, ble overlatt til dem begge. Poseidon var «Jord-rysteren» (gud for jordskjelv). Hades krevde menneskene når de døde.

8 POSEIDON Poseidon var guden for sjøfarere og fiskere.
Han styrte over hav, vind og bølger.

9 POSEIDON Broren til Zevs, Poseidon, ble tildelt havet. I et palass under havet bor denne havguden sammen med kona si Amfitrite. Poseidon er kjent for å være en hissigpropp! Rett som det er løfter han opp store øyer fra havbunnen, og skaper på den måten jordskjelv. Poseidon har ganske mange kjærester rundt omkring. Hesten Pegasos (Pegasus) er et resultat av forholdet mellom ham og Medusa.

10 HADES – dødsrikets hersker

11 HADES Guden i dødsriket, Hades, er også broren til Zevs. Hades er hersker i et fryktinngytende land som voktes av den glefsende hunden Kerberos. Hans kone Persefone er et likblekt og skrekkelig vesen. Å havne hos Hades som straff er noe av det verste som kan hende.

12 HADES OG PERSEFONE Hades' kone Persefone, ble kidnappet av Hades fordi han var så forelsket. Moren til Persefone gråt og bar seg, og forlangte at Zevs (den øverste guden og værguden) skulle få henne opp til jorda igjen. Men Hades hadde fått Persefone til å spise et granateple, så hun kunne ikke komme tilbake til jorda igjen. Men moren til Persefone ga seg ikke. Hun gråt og bar seg, og Zevs orket ikke å høre på. Så han inngikk en avtale med Hades, om at Persefone skulle tilbringe halve året på jorda og halve i underverdenen.

13 DØDSRIKET I dødsriket Hades finnes det en øy som heter Elysium. Det er de lykkeliges øy. Men det er ytterst få som er så heldige å havne der… Alle forbrytere, mordere, eller de som Olympens guder ikke liker, havner i helveteavdelingen, Tartaros. Der holder også hevngudinnene, furiene, til. De er hunndjevler som oppstod av blodet til Uranos.

14 ATHENE BLIR FØDT Zevs ble kjæreste med Metis, og deretter ble han redd for hva Hera kunne finne på når hun oppdaget dette. Zevs forvandlet Metis til en flue og slukte henne. Metis var allerede blitt gravid. Da tiden for fødselen kom, begynte Zevs å få voldsomme smerter i hodet, og tilkalte smedguden Hefaistos, som ble bedt av Zevs om å kløyve hodet hans. Ut av hodet hans kom Athene - fullt utvokst, i rustning og med våpen. Metis ble værende i magen hans, og det sies at hver gang Hera hørte at magen hans rumlet, forlot hun rommet i raseri.

15 ATHENES FØDSEL

16 HERA Var datter av Kronos og Rhea. Var søster og kone til Zevs.
Var mor til smedguden Hefaistos, krigsguden Ares og Hebe. Var gudinne for ekteskap og barnefødsler. Var hevnlysten og straffet dem hun ikke likte, særlig kjærestene til Zevs og deres barn. Bar ofte et granateple. Gjøken var Heras fugl.

17 HERAKLES Herakles Guden for mannsmot og styrke er Herakles. Han er kanskje den sterkeste guden i hele den greske mytologien. Zevs er faren, og Alkmene er moren. Derfor ville selvfølgelig den sjalu Hera bli kvitt ham! Da Herakles var ganske liten, faktisk så liten at han ennå lå i vogga, sendte Hera to giftige slanger opp til ham. Men Herakles visste råd allerede den gang og kvelte slangene med de små nevene sine.

18 HERA OG HERAKLES Herakles forfulgte hun fra før han ble født og hele hans jordiske liv. Myten om Melkeveiens opprinnelse sier at Zevs plasserte spedbarnet Herakles ved Heras bryst uten hennes vitende, da hun oppdaget det rev hun ungen vekk, og hennes brystmelk sprutet ut over himmelen. Etter at Herakles ble opptatt til himmelen, forsonet Hera seg med ham og gav ham sin datter Hebe til ekte.

19 HERAKLES LØVEDREPER Herakles hadde blitt offer for Heras vrede. Hun hadde gjort ham sinnssyk, og fått ham til å drepe hele familien sin. Da han kom til seg selv igjen, ble han fryktelig lei seg og gikk til Oraklet i Delphi for å høre hvordan han kunne bøte for skaden. Oraklet sa han skulle dra til Eurystheus, halvbroren sin, og være der i tolv år. Men Eurystheus ble ikke blid, han var nemlig livredd sin råsterke bror, så han sendte Herakles ut på forskjellige livsfarlige oppdrag… Det første var den nemeiske løven. Løven var usårbar og terroriserte alt og alle. Men Herakles kom og kvelte dyret med bare nevene. Deretter flådde han uhyret, og pelsen ble hans favorittklesplagg

20 AFRODITE Afrodite betyr født av skum. Hun steg opp av havskummet ved øya Kypros. Hun er datter av guden Zevs og gudinnen Dione. Afrodite hadde ingen barndom, for hun ble født som voksen. Hun er kjærlighetens og fruktbarhetens gudinne. Afrodite er gift med smedguden Hefaistos. Afrodite var kjæreste med krigsguden Ares. De fikk en sønn sammen, Eros. Afrodite (betyr«steget fram av skum»), kjærlighetens og fruktbarhetens gudinne i gresk mytologi. Hos Homer er hun datter av Zevs og gudinnen Dione. I følge Hesiod var hun født av havets skum, slik hennes navn antyder, da Kronos' kjønnsorgan falt i havet etter at han ble kastrert av sin sønn Zevs. Afrodite var gift med smedenes gud Hefaistos. Hun bedro ham med krigsguden Ares. Hennes ektemann tok de elskende på fersk gjerning i hennes seng. Han fanget de to med et spesiallaget nett og benyttet anledningen til å ydmyke dem overfor de andre gudene. Afrodite og Ares har sammen sønnen Eros. Afrodite spiller en sentral rolle i sagnene om den trojanske krigen. Det var hun som forårsaket krigen da lovet Paris den skjønne Helena mot at han gav henne gulleplet som kåret henne til den skjønneste av gudinnene framfor Athene og Hera. Senere grep hun direkte inn i krigen for å hjelpe den trojanske helten Aineias, som var hennes egen sønn med en dødelig mann. Hun oppnådde bare for å bli såret av hans motstander Diomedes og måtte berges i sikkerhet. Isteden blir det Artemis som reddet Aineias.

21 HEFAISTOS Hera og Zevs har en sønn som heter Hefaistos. Han ble gud over ild, vulkaner og smedkunst. Dessverre er han kjent for å være utrolig stygg og halt. Faktisk så ble han halt fordi moren hans, Hera, fikk sånt sjokk over hvor stygg han var da han ble født, at hun hev ham ut av vinduet i Olympen! Men Hefaistos ble en flink smed, og han kan lage alle mulige magiske ting.

22 AFRODITE OG TROJANERKRIGEN
Afrodite spiller en sentral rolle i sagnene om den trojanske krigen. Det var hun som var årsak til krigen da hun lovet prins Paris fra Troja den skjønne Helena mot at han gav henne gulleplet som kåret henne til den skjønneste av gudinnene framfor Athene og Hera. AFRODITE ATHENE HERA

23 ATHENE Athene er gudinne for håndverk, kunst og vitenskap. Hun er også krigsgudinne og Athens bygudinne. Denne gudinnen er datteren til Zevs og Metis. Og hun skal for evig og alltid være uten mann.. Athene ble til på en veldig merkelig måte, faktisk ble hun født av Zevs!

24 ATHENE Hovedstaden i Hellas, Athen, er oppkalt etter Athene. Athen ble grunnlagt i urtida av Kekrops fra Egypt. Poseidon og Athene konkurrerte om hvem av dem som skulle få gi byen navn. Poseidon konkurrerte med å skape den første hesten, mens Athene lagde det første oliventreet. Kekrops var klar i sitt valg. En hest var vel og bra, men han var overbevist om at innbyggerne i byen ville få enda mer nytte av oliventreet. Så dermed ble byen hetende Athen, og folket der brukte olivenoljen til matlagning, og som medisin.

25 APOLLON Apollon er en hyggelig gud som liker å synge.
Han er guden for sang, musikk, lys, sol og kjærlighet. Han er også gud for legekunst og er orakelgud. Apollon er sønnen til Zevs og Leto, og han har en tvillingsøster som heter Artemis. Apollon, som både var vakker og god, har hatt mange forskjellige kjærester. Men en fikk han ikke tak i, for hun gjorde seg om til et laurbærtre...

26 APOLLON OG DAFNE. Apollon var en gang fryktelig forelsket i en jente som het Dafne. Dafne var en havnymfe som overhodet ikke ville ha noe med Apollon å gjøre. Men Apollon gav ikke opp, og han fulgte etter Dafne overalt hvor hun gikk. Til slutt ble Dafne fryktelig lei av det hele, og gjorde seg om til et laubærtre. Hun trodde kanskje at Apollon ikke ville være interessert i henne lenger. Men der tok hun feil! Apollon lagde seg en laubærkrans, og den gikk han med hele tiden. Derfor fikk han henne på en måte allikevel!

27 ARTEMIS Artemis er gud for jakt, beskytter av fødende, og noen steder er hun fruktbarhetsgudinne. Hun er tvillingsøsteren til Apollon, og altså datter av Zevs og Leto. Men hun er ganske annerledes enn sin tvillingbror, da hun nemlig er svært blyg. Hun streifer omkring i skogen med pil og bue og jakthundene sine. En gjeng nymfer følger henne overalt, og de er like sky og unnvikende som henne.

28 NYMFENE Artemis hadde alltid nymfer rundt seg.
Nymfene levde i naturen, enten det var i sjøen, fjellet, trær eller hav. Nymfene var dødelige, men så lenge ikke noe skjedde med dem, så levde de lenge.

29 HERMES En snarrådig ung mann i Olympen er Hermes. Han er sønn av Zevs og Maia. Hermes har som oppgave å være budbringer og fører dessuten de døde sjelene ned i Dødsriket. En litt merkelig ting ved ham er at han er lommetyvenes og landeveisrøvernes gud… Da han var liten var han nemlig en utmerket forbryter! Det sies at han i voksen alder heller ikke alltid klarer å holde fingrene av fatet...

30 DEMETER Demeter er gudinne for jorden og fruktbarheten, og spesielt for åkeren. Hun er søsteren til Zevs. Når det blir tørke på åkeren og dårlige avlinger, er det fordi hun leter etter sin forsvunne datter Persefone. Demeter må nemlig passe på åkeren for at det skal gå bra. Det er Demeter som kan ta æren for at vi kan drive jordbruk. Hun sendte sønnen sin Triptolemos til jorden for å lære menneskene å dyrke.

31 DIONYSOS Dionysos er guden for vin og rus Han er sønn av Zevs og Semele. Semele var en jordisk kvinne. Hera var fryktelig sint over forholdet til Zevs og Semele, så hun brente Semele i hjel, mens Dionysos fortsatt var i magen hennes! Zevs klarte å redde Dionysos ut fra asken. For at han skulle klare å vokse seg ferdig, puttet han Dionysos inn i låret sitt!


Laste ned ppt "GRESKE GUDER OG GUDINNER"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google