Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Østerrike Få land har vært så bannlyst som Østerrike var etter vinskandalen i 1985. Østerrikske produsenter har igjen reist seg og blitt noen av verdens.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Østerrike Få land har vært så bannlyst som Østerrike var etter vinskandalen i 1985. Østerrikske produsenter har igjen reist seg og blitt noen av verdens."— Utskrift av presentasjonen:

1 Østerrike Få land har vært så bannlyst som Østerrike var etter vinskandalen i Østerrikske produsenter har igjen reist seg og blitt noen av verdens fremste produsenter av kvalitetsvin de siste 10 år. I 1985 ble det avslørt at noen produsenter hadde brukt det kunstige stoffet dietylenglykol i sine viner. Stoffet, som brukes i frostvæske, ble brukt for å manipulere fyldigheten og  sødmen i vinene som igjen ga bedre priser Vinmøte

2

3

4

5

6 Saken gjorde at 99% av eksporten av Østerriksk vin forsvant over natten. Løsningen ble en ny streng vinlov og man startet med blanke ark. Gjennom hardt og seriøst arbeid blant produsentene har Østerrike gjenvunnet sin ære og fått en velfortjent kvalitetsstatus

7 “Hensikten var at billige, endimensjonale og “tynne” viner av type Tafelwein kunne klassifiseres som QmP-viner og derved oppnå høyere pris. Alternativt underprises i forhold til konkurrentene med ekte vare for derved å overta markedsandeler. Det siste var særlig aktuelt i det tyske markedet. Som kjent er profittmotiv ofte drivkraften bak kjeltringstreker. Et annet forhold av betydning var dårlig vinhøst i 1982 i Østerrike. Syre-sukker balansen i druene ble ikke som forventet med reduserte muligheter til å produsere kvalitetsvin, jfr. mostvekt. Og det forklarer året 1985 da tragedien skjedde”

8 Men aldri så galt at det ikke er godt for noe
Men aldri så galt at det ikke er godt for noe. Vinskandalen har på sitt vis bevisstgjort mange østerrikske vinprodusenter med tanke på kvalitet, og er det et land i Europa som i dag kan kalles undervurdert som vinland, så må det være nettopp Østerrike. I nesten hver eneste vinregion pipler det frem kvalitetsbevisste produsenter som leder an i kampen for tilværelsen; nye navn drevet av unge, nærmest idealistiske vinbønder, og eldre, kjente bruk som har lagt kursen kraftig om. En rundreise i dagens Østerrike avslører mye interessant i glass og på flaske, og en sterkt tiltakende - og berettiget - optimisme på vegne av eget håndverk.

9 Østerrike er et lite vinland, og det dyrkes vin på kun ca
Østerrike er et lite vinland, og det dyrkes vin på kun ca hektar, noe som gir en produksjon av  2,5 mill. hektoliter vin. Østerrike er delt inn i fire vinregioner og 18 vindistrikter. De beste vindistriktene regnes for å være Wachau, Kremstal og Kamptal i Niederösterreich.

10 I fronten av utviklingen befinner altså trekløveret Wachau, Kremstal og Kamptal seg. Disse tre regionene ligger tett knyttet sammen og følger for en stor del elvene Donau og Kamps bredder. De naturgitte forutsetningene for vindyrking er her særlig bra, og spesielt har viner fra Wachau med rette fått stor oppmerksomhet internasjonalt. Kremstal og Kamptal er blitt litt stilt i skyggen av "storebror", men det er all grunn til å vie også disse to områdene større oppmerksomhet.

11 De viktigste druene her er Riesling og Grüner Veltliner
De viktigste druene her er Riesling og Grüner Veltliner. 40 prosent av landets vinproduksjon er på deres egen drue, Grüner Veltliner, og det er først og fremst hvitvin Østerrike er kjent for. Det produseres noe rødvin, og rødvinen Blaufränkisch viner har fått flott omtale av Robert Parker. Det er nok kun et tidsspørsmål før også røde viner vil hevde seg i toppen internasjonalt !

12 Rødvins druer Av rødvin dominerer særlig tre druer. Zweigelt gir fruktige, lett kirsebærpregete viner dersom ikke avkastningen er for høy. Blaufränkisch er druen med størst potensial, og kan gi mørke, fruktige og holdbare viner. Portugieser gir lette og fruktige viner. Internasjonale druer som Pinot Noir, Cabernet Sauvignon og Merlot brukes også.

13 Hvitvins druer Det dyrkes en mengde forskjellige druetyper i Østerrike, og det er grønne druer man har lengst tradisjon for å dyrke. Desidert viktigst av disse er Grüner Veltliner, som opptar mer enn 1/3 av dyrkingsarealet. Grüner Veltliner er Østerrikes egen kvalitetsdrue, som kan gi alt fra ganske enkle viner til intense, friske og krydrete opplevelser. Den andre store kvalitetsdruen er Riesling. Andre som brukes er Welschriesling, Sauvignon Blanc, Pinot Blanc og Chardonnay.

14 Wachau

15

16 Hele dalen er vernet Dürnstein er ellers kjent for sin lyseblå kirke rett ved Donau, ivrig fotografert fra elvebåtene som frakter turister mellom byene Krems og Melk. Det er for øvrig den strekningen som utgjør Wachau-dalen

17 Hele dalen ble i 2000 innlemmet på UNESCOs liste over verdensarvsteder.
UNESCO framhever at Wachau er et unikt elvelandskap, omgitt av høye åser og fjell i horisonten. Natur, tettsteder og verdifulle bygninger er godt ivaretatt. En rekke slott, klostre og ruiner er turisttilgjengelige vitnesbyrd om gamle tider.

18 De rundt 900 år gamle Aggstein-ruinene ligger kanskje vakrest til
De rundt 900 år gamle Aggstein-ruinene ligger kanskje vakrest til. Herfra får man en fantastisk oversikt over Donau fra elvas sørbredd. Dürnstein-ruinene har den mest interessante historien. Den engelske korsfarerkongen Rikard Løvehjerte ble på slutten av 1100-tallet holdt fanget her av hertug Leopold V av Østerrike. De to var bitre fiender. Rikard Løvehjerte ble sendt som en pakke videre til Henrik VI, konge av Tyskland og tysk-romersk keiser. Det endte med at den engelske kongen i 1194 ble løslatt mot løsepenger som også kom Leopold V til gode.

19 Utsikten over Donau og det lille stedet Weissenkirchen i hjertet av Wachau er god fra
Vinterrassene på nordsiden av Donaus bredder

20 Verdens beste kooperativ !
Årsakene til at Domäne Wachau kvalifiserer til betegnelsen superkooperativ er kombinasjonen av tilnærmet religiøs kvalitetsfilosofi og en beliggenhet for sine vinmarker som er blant klodens beste.

21 Domäne Wachau (het før 2008 Freie Weingartner Wachau) i Dürnstein er det beste kooperativet i Østerrike (og et av de beste i verden), og har nesten 800 medlemmer med totalt 650 ha. De er den største produsenten i Wachau og leverer mer enn halvparten av all vin. De lager friske og rene viner som er svært prisgunstige i forhold til kvalitet. Deres Singerriedel er et godt alternativ til Hirtzbergers som er langt dyrere. Terassen-serien er blandinger fra forskjellige vinmarker. De to søte auslesevinene har lav alkoholprosent, henholdvis 8,3 og 8,9. Som du kan lese på deres web-sider, selger de også viner fra samtlige årganger helt tilbake til 1947 i sitt utsalg.

22 I verdensmålestokk er imidlertid Domäne Wachau areal ikke mye å skryte av. Men i Wachau er 600 hektar som passes på av 778 vinbønder betydelig og utgjør 40 prosent av hele det beplantete arealet i den 30 kilometer lange dalen midt mellom Wien og Salzburg. Sammen med 200 andre betraktelig mindre produsenter rent volummessig praktiserer Domäne Wachau gjennom sammenslutningen Vinea Nobilis Districtus Wachau (VNDW det som etter sigende skal være verdens strengeste vinlovverk. Som regulerer utbytte og kvalitet på druene som kan benyttes til de ulike vinkategoriene. En nødvendig forutsetning for vin av høy kvalitet og som igjen er en forutsetning for lønnsomhet

23 Ingen andre enn de som har et nært forhold til jorda orker å dyrke druer i de bratte og terrasserte åssidene som må vedlikeholdes manuelt. Et vedlikehold som er krevende og konstant siden det porøse jordsmonnet er utsatt for erosjon. Belønningen ligger i at så lenge arbeidet utføres etter strenge kvalitetskrav, oppnår vinbonden høyere pris for druene og D.W. kan selge den ferdige vinen til en høyere pris som igjen er gunstig for eierne. Terrassene er svært viktige også fordi de holder på varmen lenge utover natten. Samtidig som Donau og de mange dalsøkkene som skaper et bølgemønster i åssidene produserer en konstant luftstrøm hele døgnet. Slik oppnås ikke bare et skifte i temperatur to ganger i døgnet men kontinuerlig hele døgnet gjennom. Dette er med på å gi vinene karakter samtidig som det er viktig for balansen mellom syre og sukker i druene.

24 Wachaus klassifisering
Vinea Nobilis Districtus Wachau (VNDW) har i tillegg til egenpålagte lover som er strengere enn hva de østerrikske vinmyndigheter forfekter, et eget klassifiseringssystem. Vinene deles inn i tre kategorier etter oechsle-grad (sukkerinnhold) som for så vidt er ganske typisk for de tysktalende vinregionene. Steinfeder Oppkalt etter en fjærlignende gresstype som kun vokser i de bratte vinmarkene. Vinene skal maksimalt ha 11 prosent alkohol og blir lette, friske og spritzige. Dette er hverdagsvinene i Wachau hvor alt sosialt samvær selvsagt skjer over et glass hvitvin. Steinfeder kan lages av alle typer hvite druer som dyrkes i Wachau. Federspiel Denne kategorien som tilsvarer kabinett ellers i Østerrike representerer den klassiske tørre hvitvinen fra Wachau. Super matvin med optimal balanse mellom syre og sødme og opp til 12,5 prosent alkohol og som dessuten tydelig tilkjennegir sitt opphav både i form av drue og vinmark. Dette er viner som skal drikkes i løpet av de 3-5 første årene. Smaragd Siden den smaragdgrønne firfislen liker seg best i de aller varmeste vinmarkene, betegner Smaragd viner laget av sent høstete druer, altså spätlese, og gjerne så sent som midten av november. Smaragd lages av riesling og grüner veltliner fra de beste parsellene og bare i vellykkete år. Resultatet er viner med svært høy konsentrasjon og med et lagringspotensial på minst to tiår. Disse vinene som utgjør en femdel av produksjonen i Wachau trenger smaksrik mat som hummer eller hvitt kjøtt med rike sauser.

25

26 Det vakre hovedhuset kalt Kellerschlössel som omkranses av vinmarken Kellerberg

27

28 Kremstal og Kamptal

29 Ut av skapet ! Vinregionene Kremstal og Kamptal har, etter å ha stått i skyggen av Wachau, endelig fått den oppmerksomhet her til lands som deres dynamiske vinprodusenter, blant andre Willi Bründlmayer, fortjener.

30

31

32 Willi Bründlmayer er uten tvil "kongen på haugen" i Kamptal, og rager høyt også i nasjonal sammenheng. Med sin brede erfaring med vindyrking fra Valais i Sveits, hos Jean Lamy i St. Aubin i Burgund, hos Bürklin-Wolf i tyske Pfalz samt formell og uformell utdannelse og erfaring, må han kunne kalles en ekte allrounder i faget. Da han for ca. 25 år siden overtok familiens 50 ha med vinmark rundt Langenlois gikk han hardt ut og begynte med biodynamisk dyrking av vinene, den gang ganske kontroversielt.

33 "helvetes stein" Kamptal er imidlertid fullstendig dominert av Heiligenstein, en åsside som i dag altså heter "den hellige stein" men i gamle dokumenter kalles "Hellerstein" eller "helvetes stein". Forklaring ligger, uansett innfallsvinkel, i at det om sommeren blir usedvanlig varmt i denne vinmarken som stedvis har en helning opp mot 30 grader. Jordsmonnet er variert og sammensatt av sandstein og vulkanske elementer, spesielt rundt landsbyen Zöbingen. Både soleksponering og de geologiske forholdene er med på å gjøre Heiligenstein til det helt klart foretrukne vinområdet i Kamptal. Vinene herfra er ofte preget av krydderaromaer, frisk syrlighet og et krystallklart preg.

34 Den helt ekstraordinære kvaliteten på jordsmonnet i dette området har inspirert fremsynte vindyrkere i området til å klassifisere jordsmonnet etter fransk mønster: Grosse Erste Lage (Grand cru), Erste Lage (Premier cru) og Klassifizierte Lage (Cru Classé).

35

36 Den store nyheten lokalt i 1996 var avtalen mellom Willi Bründlmayer og Michael Moosbrugger om å forestå vinproduksjonen for det tradisjonsrike Schloss Göbelsburg. På høy tid, vil sikkert mange si, for slottets viner hadde for lengst mistet fordums glans. På kort tid har Bründlmayer & co. gjort underverker med slottets viner, som i dag er verdt et nærmere bekjentskap.

37

38

39 Hos familien Proidl står humor og tålmodighet fremst når det kommer til det å lage vin. Derfor er Proidl-vinene noe utenom det vanlige. “Familienweingut zwischen Tradition und Moderne“

40 Med 18 hektar er Weingut Proidl en sentral aktør i Senftenberg
Med 18 hektar er Weingut Proidl en sentral aktør i Senftenberg. Men selv om familien har dyrket druer siden 1738, var det først i 1985 at de tok skrittet fullt ut og satset på vin under eget navn. Før hadde alt gått til kooperativet som fortsatt kontrollerer en tredel av Senftenbergs dyrkete areal. Resten fordeler seg på ni andre.

41 Weingut Proidl i Seftenberg har laget vin i ni generasjoner, og dyrker like mye riesling som veltliner på sine 18 ha vinmarker i Ehrenfels (monopolmark), Pfennigberg, Hochhäcker, Rameln og Pellingen. Franz Proidl overtok på 80-tallet og ryddet opp i husets gamle terasser som var forfalt - ikke minst Ehrenfels i den bratte skråningen nedenfor Senftenberg slottsruin. Proidl lager flotte syresterke og mineralpregede viner, ofte med fruktsødme. Pfeningberg er normalt Proidls beste vin.

42 Humorist Det er ikke alltid man tar seg i å humre på besøk hos en vinprodusent. Men hos ekteparet Andrea og Franz Proidl i Krems i Østerrike, er det nettopp det man gjør. Franz Proidl er nemlig, ved siden av å være en av de mest spennende vinskaperne, noe så sjeldent som en humorist.

43 Proidl har sørget for at Senftenberg er å finne blant ikke bare Kremstals, men også Østerrikes aller beste kilder til vin i toppklassen. Men slik har det ikke vært særlig lenge !

44 Senftenberg-Kirche-Ruine im Kremstal

45 Selv om det har vært dyrket druer her siden 1000-tallet, er Senftenberg nærmest ukjent og helt ubetydelig hva størrelse angår. Med totalt 137 hektar er landsbyen en bisetning selv i Kremstal-sammenheng, og ikke like kjent som byene Krems og Stein, noen kilometer unna mot sørøst.

46 Det navnet som imidlertid nok er mest kjent fra Kremstal, i alle fall for norske ører, er Lenz Moser. Firmaet ble grunnlagt i 1849, og Moser-dynastiets mest kjent "Lenz" er Lenz Moser III som innførte Hochkultur i sine vinmarker. Dette er en metode å binde opp vinstokkene på som i dag brukes for rundt 90 prosent av Østerrikes vinstokker. Lenz Moser IV ble et uskyldig offer for vinskandalen i 1985: Som daværende største eksportør av østerrikske viner ble familien tvunget til å selge virksomheten, da salget kollapset over natten. Eierskap eller ei, firmaet ledes i dag av Lenz Moser V, og har en samlet produksjon på ca. syv mill. flasker fra vinmarker mange ulike steder i Østerrike.

47 Neusiedlersee

48 Det er to distrikter rundt sjøen: Neusiedlersee og Neusiedlersee-Hügelland. Den siste ligger på vestbredden av sjøen med Rust som senter og Ruster Ausbruch som flaggskipet. Historisk er det denne siden av sjøen som har vært internasjonalt kjent. En del produsenter etablert i 1992 Cercle Ruster Ausbruch, der de i 2005 definerte kvalitetskrav med formål å bevare distriktets lange tradisjoner. I åssidene høyere opp lages Bordeaux-blandinger og tørre viner av Chardonnay og Sauvignon Blanc. Neusiedlersee ligger på den andre siden av sjøen. Det kan være litt komplisert å holde oversikten over de edelsøte vinene, da antall, drueblandinger og navnsetting av cuveene varierer fra år til år pga. av de store variasjonene på botrytisutviklngen. Hva gjelder prisene, så merk at gjennomgående distribueres disse vinene på 37,5 cl. Flasker.

49 Neusiedlersee i Burgenland er en svært grunn innsjø (max 2 m dyp) og blir derfor lett påvirket av temperatursvingninger. Resultatet er mye morgentåke om høsten som er perfekt for utviklingen av botrytis. Det produseres av den grunn her flotte edelsøte viner basert på mange forskjellige sent høstede druer som vokser i dette området. Særlig kjent er Ruster Ausbruch fra vinmarkene rundt byen Rust som er utviklet etter samme prinsipper som tokaier fra Ungarn. Ikke så underlig med tanke på at dette området var en del av Ungarn helt fram til Distriktet har således en lang tradisjon med søte viner, og den første ble visstnok fremstilt i Dette er viner med stor holdbarhet - de beste kan ligge år.

50

51 ”En snau times kjøring ut fra Wien ligger Rust, en liten landsby som bl.a huser den annerkjente vingården til Heidi Schrock samt en rekke fabelaktige restauranter.” Vinmarkene til Heidi Schrock - små områder gir lave produksjon Rust - verdt et besøk om du skulle være i Wien en helg

52 Heidi Schröck har hatt anvaret for familievinhuset i Rust siden 1983
Heidi Schröck har hatt anvaret for familievinhuset i Rust siden og hun besitter 8 ha. Heidi er tradisjonalist, noe som gjenspeiler seg i hennes rolle som primus motor i og fram til 2002 leder av Cercle Ruster Ausbruch. På sitt beste lager hun "Ruster Ausbruch av ypperste merke" for å sitere Vinforum. Hun er også internasjonalt orientert, og medlem av Le Donne del Vino i Italia i tillegg til at hun stiftet foreningen 11 Frauen und ihren Weinen i hjemlandet.

53

54 Domäne Wachau Himmelstiege Zweigelt Federspiel Rosé 2011
Varenr Pris kr. 135,90 Proidl Senftenberger Grüner Veltliner Rameln 2008 Varenr Pris kr. 199,90 Brundlmayer Zöbinger Heiligenstein Riesling Alte Reben 2001 Varenr Pris kr. 336,00 Schröck Ruster Ausbruch auf den Flügeln der Morgenröte 2008 Varenr Pris kr. 329,90 Meinklang Blaufränkisch 2010 Varenr Pris kr. 159,90

55 Proidl Senftenberger Grüner Veltliner Rameln 2008
Farge og duft: Ren gul farge, med duft av aprikos og topisk frukt. Smak: Friskt preg av eple, samt noe tropisk aroma og mineralkarakter. Fin balanse mellom frukt og syre Bruksområde: Hvit fisk og skalldyr. Laget av: 100% Grüner veltliner Alkoholinnhold: 12,5 % vol. Vurdering:

56 Brundlmayer Zöbinger Heiligenstein Riesling Alte Reben 2001
Farge og duft: Intens og moden. Mineraler, fersken, melon og honning. Smak: Konsentrert, fyldig kropp, balansert med syre, ekstrakt og frukt. Bruksområde: Fisk , skalldyr og hvitt kjøtt. Laget av: 100% Riesling Alkoholinnhold: 14% vol. Vurdering:

57 Domäne Wachau Himmelstiege Zweigelt Federspiel Rosé 2011
Farge og duf t: Fruktig med duft av røde bær. Smak: Mineralsk stil, Tørr. Bruksområde: Fisk , skalldyr, apretif Laget av: 100% Zweigelt Alkoholinnhold: 12,5 % vol. Vurdering:

58 Schröck Ruster Ausbruch auf den Flügeln der Morgenröte 2008
Farge og duft: Gull gul farge, med duft av aprikos og topisk frukt. Smak: Ren sitrusfrukt med innslag av mineraler og eksotiske frukter. Flott balanse mellom syre og sødme. Bruksområde: Dessert eller bare meditasjon ! Laget av: Forskjellige druer Alkoholinnhold: 10,5 % vol. Vurdering:

59 Meinklang Blaufränkisch 2010
Farge og duft: Dyp rød farge med fruktig duft og innslag av mineraler. Smak: God lengde ! Bruksområde: Hvit fisk og skalldyr. Laget av: 100% Blaufränkisch (økologisk) Alkoholinnhold: 13,5 % vol. Vurdering:


Laste ned ppt "Østerrike Få land har vært så bannlyst som Østerrike var etter vinskandalen i 1985. Østerrikske produsenter har igjen reist seg og blitt noen av verdens."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google