Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Analyse av ”Piken med perleøredobb”

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Analyse av ”Piken med perleøredobb”"— Utskrift av presentasjonen:

1 Analyse av ”Piken med perleøredobb”
Laget av Andrea og Mari

2 Hvordan begynner filmen? Hva opplever vi først?
Filmen begynner med at vi får se fattig-familien til Griet, som sender henne vekk som vaskedame. Hun ender opp med å jobbe til Jan (Johannes) Vermeer, den kjente Hollandske maleren. Jobbene hun får er bl.a. vaske klær, lage mat. Hun får også jobben til å vaske rommet der Jan maler, hun ser maleriene hans og blir fasinert og interessert.

3 Beskriv kort hva handlingen i filmen er:
Griet får en slaktergutt som kjæreste og de blir forelsket og flytter sammen på slutten av filmen. Griet og Vermeer får god kontakt og de deler kunnskaper om farger og slike ting. Griet får i oppgave å blande farger og være hans ”assistent”. Jan Vermeer får i oppgave av Van Ruijven å male Griet, slik at han får se henne hele tiden. Griet må da bruke en perleøredobb som tilhører fruen i huset, fruen finner det ut og kaster Griet ut av huset.

4 Hvem er hovedpersonen i filmen, og hvordan blir hun skildret?
Hoverpersonen er Griet (Scarlett Johansson) og hun blir fremstilt som en sjenert og ungdommelig jente. Regissøren får frem dette ved at hun nesten aldri snakker, og når hun først gjør det så unngår hun øyekontakt og mumler. Hun kler seg fattig og bruker en hette som dekker håret, noe som de fattige de måtte gjøre. Hun vises frem ungdommelig i og med at hun ler og prater med kjæresten.

5 Forandrer hovedpersonen seg gjennom filmen? Hvordan?
Griet blir mer og mer interessert i maleriene og kunsten. Hun står også er opp for seg selv, noe vi merker da hun smekker til datteren (Cornelia) til Vermeer for at hun har griset til de nyvaskede klærne. Hun har seksuelt samleie med Pieter, og de utvikler et forhold.

6 Hvilke andre personer er med i filmen?
Johannes Vermeer – Colin Firth: Maleren, interessert i Griet, respektfull og stille, sjefen i huset Pieter Van Ruijven – Tom Wilkinson: Han som kjøpte maleriene, heslig og kvalm, stor status (griskaill!) Pieter – Cillian Murphy: Slaktergutten og senere kjæresten til Griet, grei og livlig Maria Thins – Judy Parfitt: Stemoren til Vermeer, hun som ordnet med salg av maleriene hans, streng og snurt, prestekrage Catharina Bolnes Vermeer – Essie Davis: Kona til Vermeer, sjalu på Griet, kaster Griet til slutt ut Cornelia Vermeer – Alakina Mann: Den ene datteren til Vermeer, hun som er sjalu på Griet, frekk og respektløs ovenfor Griet

7 Hvor foregår scenene i filmen?
Det foregår i Nederland, i år 1650.

8 Virkemidler Hvordan er tempoet i filmen? Hvordan er lyd/musikk brukt?
Det var en ganske langdryg film, men vi fikk med oss poenget. Hvordan er lyd/musikk brukt? Musikken passer til handlingen, er litt dyster. Får opp stemningen og spenningen i filmen. Hvordan er fargebruken? Fargene på klærne deres er svake og dystre, men klærne Vermeer bruker på modellene sine er sterke og nydelige.

9 Budskapet Hva kan vi lære av filmen?
Kjærlighet skaper sjalusi, og sjalusi ødelegger kjærligheten mellom Vermeer og hans Catharina. Å ha respekt ovenfor andre (eks: da Cornelia griset til de nyvaskede klærne, og stjal kammen til moren – slik at Griet fikk skylden). Selv om ting ser aldeles så mørkt ut, så kan noe fortsatt være lyst.


Laste ned ppt "Analyse av ”Piken med perleøredobb”"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google