Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Shenpen Tibet Aid Norge

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Shenpen Tibet Aid Norge"— Utskrift av presentasjonen:

1 Shenpen Tibet Aid Norge
Vårt prosjekt i Sonada

2 Shenpen Tibet Aid Shenpen Tibet Aid er en ikke-politisk humanitær organisasjon som har som formål å støtte bevaringen av den tibetanske kultur og det tibetanske folk i Himalaya gjennom humanitære prosjekter innen helse og utdanning. Shenpen Tibet Aid jobber for å fremme de tibetanske kulturverdier som medfølelse, ikkevold, etikk og global bærekraft.

3 Tashiling Tibetan Refugee Cooperative Farming Society Sonada, Darjeeling, West Bengal, India
Det tibetanske kooperativet i Sonada, som er Shenpens samarbeidspartner, er et blant 15 lignende bosetninger av tibetanske flyktninger i India. Kooperativet ble grunnlagt i sekstiårene av tibetanere i eksil. De driver litt jordbruk, frukt produksjon og de har fire kuer.

4 Slik er været mye av tiden
Stedet ligger på 1800 m.o.h, midt i tåkebeltet rundt foten av Himalaya. Shenpen har siden 2009 samarbeidet med Tashiling Tibetan Settlement, som består av litt over 500 tibetanske flyktninger. 336 medlemmer er over 18 år, resten er barn. 120 bor inne i bosetningen, resten bor utenfor i Sonada.

5 Kooperativet Det tibetanske kooperativet i Sonada er det eneste av sitt slag som tar seg av fremmede barn, det vil si barn som ikke hører til i kooperativet, men som kommer fra familier som arbeider som bønder i avsidesliggende strøk i Nord India. Kooperativet har tidligere båret utgiftene forbundet med kost og losji for at barna skal få skolegang.

6 Shenpen komitéen i Sonada
Shenpen committee in Sonada Shenpen komitéen i Sonada Shenpens leder Lama Changchub Tsering (til høyre) vokste selv opp i Sonada, har bodd på internatet, og kjenner forholdene svært godt. Den nåværende tibetanske eksil-statsministeren Lobsang Sangay bodde på internatet i Sonada da han var liten, før han studerte ved Harvard og endte som statsminister.

7 Bygget som også huser klinikken ble satt opp av Enfants du Tibet i 2008
Shenpen donerte kroner i høst til nytt vanntett tak for å redde bygningen fra å drukne i regnvann og fukt. Shenpen sørger for gratis medisiner. Klinikken er fornyet og varmt vann er installert.

8 Dr Sherpa og sykepleier Ambika
Vi har ansatt en sykepleier i full stilling på klinikken, og en lege som arbeider på klinikken en gang i uka. Sykepleieren skal bo på stedet, og spesielt ta seg av kvinner og barn og de som trenger det mest. Begge har fått ett års arbeidskontrakt.

9 Heidi Trondsen og sykepleier Ambika og Dolma Tsering
Klinikken er blitt pusset opp, og nødvendig utstyr og møbler er kjøpt inn for norske kroner som vi donerte til Shenpen Sonada våren Tibetanske flyktninger har ikke rett på helsetjenester i India og må klare seg så godt de kan.

10 Sykepleier Helen Beard på arbeidsvisitt i klinikken
Det var nylig et informasjonsmøte om hygiene på skolen og det ble undervist om håndvask, orme-syklus, tannpuss med mer.

11 Apoteket Shenpen har siden 2010 sponset drift av helseklinikk i Sonada, lønninger til sykepleier lege, samt innkjøp av elementært utstyr og medisiner. Planen er å bygge opp en diagnostisk klinikk med kvalifisert helsepersonell og det utstyret som trengs. De fattigste i befolkningen har ikke råd til å reise til nærmeste by for å gå til lege.

12 Klinikken vaskes for første gang med varmt vann og vaskemidler
Hygiene er viktig Klinikken vaskes for første gang med varmt vann og vaskemidler. Shenpen har nå ansatt en vaskehjelp ved klinikken.

13 Shenpen kjøper nye lyse gardiner til klinikken.
På Heidis initiativ ble det bestemt at klinikken skulle være så trivelig og innbydende som mulig.

14 Det er ikke innlagt vann
Vannet er et helseproblem. Det kommer rett fra elven og trenger rensing. Dr. Sherpa, Shenpens lege, har sterk mistanke om at vannet er årsaken til de hyppige mage-tarm problemene blant barna, og innvollsorm. Det blir en utfordring å finne langsiktige og rimelige vannrensningssystemer.

15 Denne springen gir vann rett fra elven.
Fadderordningen betaler nå for at alt vann som skal konsumeres blir kokt først og de betaler for seks gassylindere i måneden til dette formålet. Dette kommer ikke bare «våre» barn, men alle barna til gode.

16 Koking av vann Hygiene er et viktig emne. Varmt vann er en absolutt nødvendighet. Nylig ble det kjøpt inn en varmtvannsbeholder som nå er installert i klinikken.

17 Behandlingsrom Et hovedfokus i prosjektarbeidet har vært kartlegging av helsesituasjonen i samarbeid med Shenpens lege og de de to sykepleierne.

18 Behandlingsrom for barn
Det største helseproblemet blant barna er manglende tannhelsetjeneste, dårlig hygiene og hudsykdommer på grunn av elendige sanitære forhold og at flere av barna også får innvollsorm og magesykdommer.

19 Sårbehandling Helen Beard som har sårbehandling som en av sine spesialiteter delte sine kunnskaper med sykepleierne.

20 Sårbehandling Det er mye skabb og andre hudplager blant barna.

21 En fremtidig helsearbeider?
.

22 Skolebarna Bosetningen tar seg av 142 skolebarn som bor på internatet. Barna bor i store rom med køyesenger, og har hverken varme eller varmt vann. Om vinteren blir det iskaldt i disse fjelltraktene. Jentene bor i en egen bygning, guttene og de minste barna i den andre.

23 De minste barna Litt av fadderpengene går til å høyne lønningene til barnas omsorgsarbeidere (hostel warden, hostel mothers m.fl) slik at de kan overleve på lønnen sin og ikke forlate barna.

24 Noen av barna som fikk brev fra sine faddere
Heidi hadde med seg brev fra fadderne i Norge til noen av barna.

25 Det er hyggelig å få brev
Vi oppmuntrer våre faddere til å skrive brev til barna.

26 Barna vasker sine egne klær
De fleste av barna har ikke foreldre i nærheten som vasker klær for dem, så de må gjøre det selv.

27 Vasken til tørk Internatet ble bygget med midler fra en svensk dame for cirka 40 år siden og huser i dag 142 skolebarn som går i 1-10 klasse. De kommer fra fjerntliggende Himalayastrøk nær grensen til Tibet, mange fra fattige flyktningfamilier, som ikke kan betale kost og losji.

28 Gave fra en av de norske fadderne
I høst fikk Shenpen en gave på 3000 kroner av en av fadderne og det gikk med til å kjøpe blant annet 93 par med sokker, vanter og undertøy og sko til dem som ikke hadde fra før.

29 Flere gave fra fadderne i Norge
Vi kjøpte også tannbørster, tannpasta, såper og håndklær for pengene slik at alle barna fikk et sett av hver.

30 Barna sammen med en av pensjonatmødrene
Barna er tibetanernes framtidshåp og det er viktig at de får god utdanning. Fadderordningen er et av prosjektene i Shenpen Tibet Aid. For 125 kroner i måneden kan en fadder støtte et tibetansk skolebarns utdanning og opphold på skoleinternat.

31 Glade barn Pengegavene til Shenpen har gjort det mulig for oss å skaffe 142 barn elementære ting som vi hjemme tar som en selvfølge. Pengene vi samler inn går uavkortet til prosjektet. Alle jobber gratis for Shenpen.

32 Festmåltid Shenpen sponser et festmåltid for alle barna på internatet på våre besøk. Det var stor stas for barna å få en hel banan hver til dessert.

33 Festmåltid Det var festmåltid for barna og de ansatte, hvor barna kunne spise så mye de ville og det var frukt til dessert. Vi sponser også slike måltider ved høytider og andre spesielle anledninger.

34 Balansert kost Vanligvis får barna ris og linser som fast diett. Vi har som plan å donere penger slik at flere av måltidene inneholder grønnsaker og frukt.

35 Heidi Trondsen varpå besøk i Dharamsala hos den tibetanske regjeringen i eksil
Vi overfører alle midler til vårt prosjekt i Sonada via helsedepartementet i den tibetanske eksil-regjeringen, Central Tibetan Administration i Dharamsala, og på denne måten unngår faren for korrupsjon og sørger samtidig for årlig revisjon. Fra v: Lobsang Sangay, statsminister, Heidi Trondsen, Tsering Wangchuk helseminister

36 Utsikten over Sonada og omegn
Du kan finne mer informasjon om oss på hvor det også går an å donere penger til prosjektet vårt.


Laste ned ppt "Shenpen Tibet Aid Norge"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google