Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Mailand videregående skole

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Mailand videregående skole"— Utskrift av presentasjonen:

1 Mailand videregående skole
Studiestrategier Mailand videregående skole

2 Studiestrategier – en oversikt
Generell studieteknikk – Effektiv læring Disponer tiden din riktig Organisering av papirer og lignende. Veien videre Hukommelse og memorering Konsentrasjon Motivasjon Kosthold Dette er de temaene presentasjonen handler om

3 Effektiv læring med 2slor-metoden
Første steg: Få kontroll på studiene ved å Skaff oversikt over det praktiske rundt studiesituasjonen; timeplaner, bøker, pensumlister og så videre. Kjøp permer! Når det er gjort, ta alle de fagene du har og lag en oversikt over hva du skal lære. Bruk da leselisten og innholdsfortegnelsen i bøkene og lag tankekart. Etter å ha gjort dette, vet du hva som vil kreves av deg i tiden frem mot eksamen.

4 Effektiv læring med 2slor-metoden
Andre steg: 2slor-metoden De to første S-ene vil si at du blar deg gjennom de sidene du har satt deg for dagen å lese (bruk gjerne ukebladmetoden ved å starte bakfra), samtidig Stiller du spørsmål ved det du skal lese. Les deretter gjennom sidene du har satt av (les i det tempoet du er god for, og ikke vær redd for å miste noe av det som står i boka) og bruk tusjemetoden om du eier bøkene selv. I noen fag kan det kanskje være lurt å eie egne skolebøker. Det vil si at du bruker GRØNN tusj på viktige overskrifter, GUL på viktig informasjon i brødteksten og RØD på viktige begreper osv. Ikke tusj mer enn % i boka. Tusjer du mer, vil hensikten falle bort. SE/SKUMLES, STILL SPØRSMÅL, LES RASKT/understrek, OPPSUMMER, notater fra understreken og REPETER etter notater. En annen mye brukt metode er Mind Maps (google det!).

5 Effektiv læring med 2slor-metoden
3) Gå tilbake til start (Oppsummer) og begynn å gjøre notater fra det du har markert. Lag oversiktlige notater, og bruk fargepenner når du lager notater. Når du er ferdig, sett notatene inn i en ringperm. 4) Dermed har du notater som du kan Repetere. Og husk at REPETISJON= LÆRING. Om det er noe du gjerne vil lære permanent, repeter det med økende tidsintervall (først hver dag, så hver uke, så hver måned osv).

6 Effektiv læring med 2slor-metoden
Ny hjerneforskning viser at distraksjoner som for eksempel det å surfe på nettet og kommunisere via msn i klasserommet eller mens man gjør lekser kan påvirke måten man lærer på og det blir vanskeligere å hente frem igjen kunnskapen senere. Studien kan ha viktige implikasjoner for dagens studenter som er vant til ”multitasking” mens man gjør hjemmearbeid eller hører på forelesningen i klasserommet. Her er poenget å få dem til å stille spørsmålstegn ved det å gjøre alt mulig mens man gjør lekser. Blir man egentlig mer effektiv av det? Her er referansene: Noe mer lettfattelig:

7 Lær deg å ta gode notater i forelesningen
1) Bruk bred marg. 2) Dater forelesningsnotatene. 3) Organiser notatene på en visuelt oversiktlig måte. 4) Bruk forkortelser. 5) Lytt etter strukturerende ord. 6) Lytt aktivt etter foreleseren sine intensjoner. 7) Sitt langt fremme i klasserommet. 8) Repeter notatene så snart som mulig etter forelesningen. 9) Renskriv notatene. 10) Bruk riktig type penn.

8 Tre enkle grep når du skal skrive en STOR oppgave;
1) IDEFASEN innebærer at du tenker igjennom og planlegger hvordan du vil gripe oppgaven an. Mange har en spesiell måte å lage disposisjon på. Tankekart er en effektiv arbeidsmåte for enkelte. Bruken av stikkord og ufullstendige setninger passer bra for andre. Det viktigste er at du tenker igjennom og planlegger og at du vet hva du gjør og hvorfor du gjør det.

9 Tre enkle grep når du skal skrive en STOR oppgave;
2)KLADDING - det vil si at du skriver ned de tankene/ideene du har notert ned i idefasen. Nå skal du prøve å skrive en tekst med setninger som er fullstendige og som gir en mening for en tenkt mottaker. Skriv fort og så mye som mulig. Det er bedre å ha for mye tekst enn for lite. Vent med å skrive innledning. Fordi du ikke helt vet hvordan den ferdige teksten blir seende ut, vet du heller ikke hvordan du best kan føre leseren inn i emnet. Vent også med å konkludere, sammenfatte og ramme inn teksten.

10 Tre enkle grep når du skal skrive en STOR oppgave;
3)REDIGERING er innføringsfasen. Nå skal teksten forbedres eller redigeres, som journalister gjerne sier. I denne fasen konsentrerer du deg om innledning, avsnittsinndeling, tekstsammenbinding, setningsbygning, stil, ordvalg, rettskriving og tegnsetting.

11 Studiestrategier – en oversikt
Generell studieteknikk – Effektiv læring Disponer tiden din riktig Organisering av papirer og lignende. Veien videre Hukommelse og memorering Konsentrasjon Motivasjon Kosthold

12 Nøkkel til gode karakterer: Disponer tiden din riktig
Studenter som lykkes med å strukturere tiden sin vil også lykkes med studiene. Her er 7 råd: Vær ærlig mot deg selv Arranger planleggingsdag Kjøp Filofax Nei til skippertak Ryddig hjem = ryddig hjerne Lær deg struktureringsteknikker 1. Vær ærlig mot deg selv TIPS: Regel nummer en er å være ærlig med seg selv, og være innstilt på at du skal klare å forbedre deg. Ta et oppgjør med rotet ditt og definer hvorfor du ønsker å rydde opp. 2. Arranger planleggingsdag TIPS: Husker du planleggingsdagene til lærerne på grunnskolen? Lag din egen timeplan i ekte barneskolestil, og gjør fornuftige prioriteringer. Å planlegge høres pes ut, men det skaffer deg desto mer FUDS (fritid uten dårlig samvittighet) når du har full oversikt. 3. Kjøp Filofax TIPS: Dette kan bli din tidsbibel i hverdagen dersom du bruker den riktig. Å ha alle avtaler, planer og oppgaveinnleveringer fysisk skrevet ned og foran deg kan hjelpe deg i å faktisk gjennomføre dem. Det er deilig å krysse ut de store og tunge studieoppgavene når de er unnagjort! 4. Nei til skippertak TIPS: Vit hvilke fag som krever mest av deg, og sett av mer tid til disse. Vær forsiktig med å skyve ting foran deg – heftige skippertak gang på gang vil gjøre deg utbrent. 5. Ryddig hjem = ryddig hjerne TIPS: Ser hybelen din ut som et bombenedslag? Sitter du mye hjemme og studerer er det frustrerende å stirre inn i nudelrester hver gang du henter deg et glass vann. Ta en skikkelig husvask før du setter deg ned med bøkene. Lukten av vaskemiddel øker motivasjonen – helt sant. 6. Lær deg struktureringsteknikker Lån en bok og to som går mer i detalj om hvordan du kan strukturere studielivet ditt (slik at du kan nyte den ustrukturerte biten av det) Det viktigste er likevel å alltid vite hva du vil og hva du trenger å gjøre for å komme dit – i tide.

13 Pass opp for tidsstjelere
Studer i korte, intensive intervaller slik at du kan holde ut lengre uten å gi opp. Planlegg når du fortjener en pause og hvor lenge du ”får lov” til å være borte fra skolearbeidet. Vær obs på de blanke dagene i timeplanen – det er ikke nødvendigvis fridager. Gjør unna ”leksene” disse dagene og kos deg heller i helga. Prøv å jobbe med tre forskjellige fag om dagen for å få litt variasjon.

14 Pass opp for tidsstjelere
Når du sitter på dataen så lukk alle vinduer som har med Facebook, MSN eller MySpace å gjøre – det er svært distraherende og sjelden fornuftig. Du lærer også dårligere når du multitasker. Gi beskjed til vennene dine om å ikke komme med fristende forslag som vil rive deg vekk fra bøkene i minst et døgn (les: festing) Velg riktig tidspunkt å studere på for å unngå lange gjesp og lav hjerneaktivitet. Forskning viser at hjernen jobber best mellom klokken ti og to på dagen, men dette kan variere sterkt fra person til person.

15 Studiestrategier – en oversikt
Generell studieteknikk – Effektiv læring Disponer tiden din riktig Organisering av papirer og lignende. Veien videre Hukommelse og memorering Konsentrasjon Motivasjon Kosthold

16 Organiser papirene dine!
Organisering handler om å lage mappesystemer, både i hylla og på PC’en, slik at du kan finne igjen ting du har brukt tidligere. Ett tips er å begynne i bokhandelen og kjøpe permer, skilleark, ymse plastmapper og lignende. Ha for eksempel en perm for hvert fag, og ett skilleark for timeplaner, ett for gamle prøver, ett for lekser (riv ut papirer etter hvert), osv. Dette er effektivt å bruke under prøver der hjelpemidler er tillatt!

17 Organiser PC’en din! For å unngå løsarksystem på PC’en, lønner det seg å lage mapper på samme måte som man gjør i permer. Lag mapper for hvert fag, og lag underkategorier med navn som ”gamle prøver”, ”løsningsforslag”, ”læreplan” osv. Husk at PC’en kan være et effektivt hjelpemiddel under eksamen der hjelpemidler er tillatt. En forutsetning er at man vet å finne frem. Alt man har lastet ned kan brukes!

18 Her kan man godt vise frem hvordan man gjør det selv.

19 Studiestrategier – en oversikt
Generell studieteknikk – Effektiv læring Disponer tiden din riktig Organisering av papirer og lignende. Veien videre Hukommelse og memorering Konsentrasjon Motivasjon Kosthold

20 Veien videre Utover det som er nevnt så langt, er det mange ting man kan jobbe med for å øke prestasjonene! Eksempler er Hukommelse og memorering Konsentrasjon Motivasjon Kosthold Kilde: Om man vil si litt om disse punktene kan man gå inn og se litt. Det blir kanskje for mye å ta med lysark for dette her? Se litt på og understrek at man bør gå inn her og lese litt dersom man er interessert i å lære mer om studentliv.


Laste ned ppt "Mailand videregående skole"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google