Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

TCP/IP-modellen.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "TCP/IP-modellen."— Utskrift av presentasjonen:

1 TCP/IP-modellen

2 TCP/IP-modellen Generelt Sent 60-tallet tidlig 70 begynte ARPA
ARPA=Advanced Research Project Agency Prosjektet gikk ut på å koble sammen maskiner slik at man hadde kommunikasjon med ulike datamaskiner og programvare. 1982 satte det amerikanske forsvaret TCP/IP som standard for alle datakommunikasjon.

3 TCP/IP-modellen Resultatet av dette ble:
IP-protokollen og Internett på midten av 90-tallet

4 TCP/IP-modellen Generelt TCP/IP er enklere enn OSI
Presentasjon og sesjonslaget er ikke med modellen. Applikasjoner som trenger disse lagene må dette taes inn i programmet. Består av 4 lag For at du skal kunne bruke nettleseren din og e-post så trenger du å ta i bruk TCP/IP-modellen.

5 TCP/IP-modellen

6 TCP/IP-modellen Link-laget
På dette laget skal man styre trafikken vha csma/cd, mac-adresse, Ethernet driver osv I dette lag er det driveren til nettverkskortet som løser alle oppgavene til laget. Driveren har kontakten mellom operativsystemet, maskinvare og mediet man bruker.

7 TCP/IP-modellen Nettverkslaget
Kalles Internettlaget pga behandlingen av ulike nettverk. Sender pakker og løser ruting Laget sender pakker man kaller IP-pakker eller datagram. Man legger inn IP-adresse for sender og mottaker

8 TCP/IP-modellen

9 TCP/IP-modellen Transportlaget
På dette laget har man flyt av data. Vi har to alt. TCP-Transmission Control Protocol. Denne metoden er tanks Bekreftet forbindelseorientert Forbindelsen opprettes Data overføres Forbindelsen avlsuttes

10 TCP/IP-modellen

11 TCP/IP-modellen Transportlaget TCP-Transmission Control Protocol.
Feilfri forbindelse Kontrollerer data Kan sende data på nytt hvis feil oppstår. UDP-User Datagram Protocol. Har ikke bekreftelse eller feilkontroll. Enklere og raskere. Det du vanligvis bruker.

12 TCP/IP-modellen UDP bruker følgende: DNS= Domain Name system
streaming media applications Voice over IP TFTP= Trivial File Transfer Protocol online games

13 TCP/IP-modellen

14 TCP/IP-modellen Applikasjonslaget
Det er her vi har det programmet vi sender ( reqest) kravet om informasjon/data. Det kan være mail-programmet vårt eller nettleseren vår.

15 TCP/IP-modellen Innkapsling av data A-PDU T-PDU N-PDU L-PDU

16 TCP/IP-modellen Hvilke protokoller har vi ?

17 Protokoller ICMP=Internet Control Message Protocol
Brukes av OS til å sende feilmeldinger( om at ”requested service is not available” ) Brukes ikke direkte av nettverkslaget. Ping og Traceroute bruker denne protokollen (ICMP Echo Request messages)

18 Protokoller IGMP=Internet Group Management Protocol
Jobber på nettverkslaget. Styrer medlemskap i Internet Protocol multicast groups Er en del av IP multicast som sørger for sende en fil til mange bruker. Er brukt i rutere, online video og gaming IGMP tillater også visse type angrep("Denial of Service" attack) Er en innstilling på brannmuren

19 Protokoller ARP =Address Resolution Protocol
Dette er metode for finne brukers MAC-adresse når bare nettverkslagets adresse er kjent. Det er her en oversettelse metode fra MAC til IP.

20 Protokoller (ARP) Brukes for sende mellom to forskjellige nettverk, for eks token ring, ATM osv. ARP er brukt i følgende 4 tifeller: 2 pc på samme nettverk som sender data til hverandre. Når 2 pc er på 2 forskjellige nettverk og ønsker å sende til hverandre Når en router trenger å sende en pakke videre til en annen router Når en router trenger å videresende en pakke fra en bruker til bruker på det samme nettverket

21 Protokoller BOOTP=Bootstrap Protocol Er en UDP-protokoll
Er brukt av klienten for å motta ip automatisk Muliggjør at pc kan være diskløse men må ha støtte i nettverkskortet. DHCP er en protokoll basert på BOOTP men er for kompleks for å implementere DHCP-servere støtter bootp.

22 Protokoller TFTP=Trivial File Transfer Protocol
Dette er en enkel fil-overførings-protokoll Funger sammen med FTP, kom 1980 TFTP var brukbar for å booting av (tynn klienter)pc og routere Bruker port 69, har ikke krypering eller autensering.

23 Protokoller SNMP =simple network management protocol
Dette er en lag 7 protokoll Protokollen blir bruk av NMS NMS =Network Management System er en kombinasjon av hardware og software, som brukes til å overvåke og administrere et nettverk

24 Protokoller Traceroute
tracepath on modern Linux systems, tracert on Windows operating system Dette er verktøy for finne ut hvilken rute pakkene tar over nettverket. traceroute virker ved at den øker verdien på "time-to-live” med 1. Når en pakke blir sendt gjennom en router mister TTL-verdien 1-verdi. Når Pakke har TTL=0 sendes en ICMP time exceeded- pakke til mottakeren. Listen med ICMP-pakker vil skape en liste med router den passer på sin rute. Men IP garanter ikke at alle pakkene tar den samme veien.

25 Protokoller Traceroute Pathping (kombinasjon av traceroute og ping)
tcptraceroute is a traceroute implementation using TCP packets. Ved Internetts begynnelse var det støtte for traceroute Traceroute kan misbrukes til å finne ut av nettverket til et firma slik at man kan skaffe seg data. Derfor er det ikke så stor støtte for dette lenger. Kan brukes for feilsøkning i nettverket Ble lagd i 1987 av Van Jacobson

26 Protokoller FTP=file transfer protocol
Brukes til å overføre filer mellom to pc’er. Bruker klient/server- prinsippet Virtuelt støtter alle OS FTP. Bruker port 20 og 21. Bruker TCP FTP-serveren lytter på port 21 etter klienter som ønsker å knytte seg til. Når server knytter seg lit klienten for overføring av data bruker den port 20. control stream sits idle under data-overingen og dette kan være et problem med brannmurer.

27 Protokoller TELNET (TELetype NETwork)
Er en nettverksportokoll brukt på internett eller lokalnettet. Ble utviklet i 1969. Er en server/klient protokoll Data inklusiv passord blir ikke kryptert Denne protokollen har ikke autensering

28 Protokoller HTTP = Hypertext Transfer Protocol
Dette er en metode brukt for å overføre informasjon på internett Opprinnelig er det HTML-sider som ble brukt. Dette er request/response protokoll mellom klient og server. Oppretter en TCP-forbindelse til port 80 på serveren.

29 TCP/IP-modellen Hvilke protokoller har vi ?

30 SSL = Secure Sockets Layer TLS =Transport Layer Security
Dette er protokoller for kryptering Disse er for å sikre kommunikasjon over nettverket. Disse protokollene Eavesdropping Tampering message forgery


Laste ned ppt "TCP/IP-modellen."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google