Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Hva ser de andre når de ser meg?

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Hva ser de andre når de ser meg?"— Utskrift av presentasjonen:

1 Hva ser de andre når de ser meg?
Selvfremstilling på nettet

2 Persona/rolle Persona: Fra latin. Ordet for den traktformede åpningen (per sona betyr ved hjelp av lyden) i masken som skuespilleren brukte på scenen i det greske teatret. Ordet fikk raskt en rekke overførte betydninger: å være en karakter, en figur i et skuespill, som ble virkeliggjort av skuespillere, som brukte persona, altså den trakten som lyden av den menneskelige stemmen passerte gjennom på en slik måte at alle kunne høre karakteren og alt det menneskelige som lå i stemmen. Ordet person fikk dessuten som følge av scenebruken betydningen den rollen (rolle = den bokrullen som teksten til den enkelte skuespiller sto skrevet på) som mennesker spiller i det virkelige livet. Betydningen av (rolle)oppgaver: Hvert enkeltmenneske påtar seg offentlige, samfunnsmessige oppgaver og tilfører dem individualitet og personlig karakter. (Fra Ryum, Ulla (1993): Dramaets fiktive talehandlinger. Borgen, København, s. 169)

3 Hva består et menneske av?
Kjønn Rase Nasjonalitet Religion Geografisk tilhørighet Språkform Dialekt Seksuell legning Politisk orientering Fritidsinteresser Personlighetstype Sosial væremåte Klassetilhørighet Økonomi Utseende Klesstil Utdannelse Faglig bakgrunn Kroppsspråk Yrke

4 Hvert av disse punktene kan være grunnlaget for en rolle:
Kjønn (”Den hyperfeminine”, ”Machomann”) Rase (”Neger”, ”Hvit kvinne”) Nasjonalitet (”Nordmann i utlandet”, ”Pakistaner”) Religion (”Fundamentalistisk muslim”, ”Pinsevenn”) Geografisk tilhørighet (”Bergenser”) Språkform (”Nynorskmann”) Dialekt (”Sunnmøring”) Seksuell legning (” Utagerende homse”) Politisk orientering (”Høyrekvinne”, ”Marxist”) Fagbakgrunn (”Lingvist”, ”Bilekspert”)

5 Eksempel: Rollediagram for Merete

6 Vær oppmerksom på: Hvordan definerer jeg selv min faglige identitet?
Hvordan blir min faglige identitet oppfattet av andre? Hva er min kulturelle kapital (jfr Bourideu) som fagperson? Hva er min agenda med nettstedet? Hvem er mitt publikum? Hvilket språk må jeg bruke for å nå mitt publikum? Hvilket visuelt inntrykk gir nettstedet mitt? Hva sier nettstedet mitt om min rolle som fagperson/privatperson? Hva er idealet mitt for et godt fagnettsted?? Vil jeg egentlig ha lesere? Vil jeg ha tilbakemeldinger? Ønsker jeg å utfordres? Vil jeg dyrkes? Hva er mitt budskap til verden? Kommer det klart frem?

7 Rollenes muligheter: Å identifisere seg med rollen
Å bli tillagt en rolle man ikke vil ha Å spille på rollen for å oppnå noe bestemt Å studere rollen Å akseptere rollen Å gå inn for å endre rolle Å skape en ny rolle som ingen har sett før

8 Kunsten er: Å uttrykke seg innenfra -- og se selv utenfra -- samtidig

9 ”Verden er en scene” – men hva slags scene er Internett?
Scenen består av et uendelig antall små og store scener der det foregår forestillinger samtidig. Hvem som helst kan opptre. Den som opptrer på scenene er ikke nødvendigvis den vedkommende de utgir seg for. Forestillingene forgår både i virkelig tid og i fiksjonens tid samtidig . Ingen adgangsregulering – hvem som helst kan kikke innom (med mindre det kreves om passord) Kommunikasjonen få finne erstatninger for virkelig nærvær (to eller flere kropper i samme rom samtidig) De opptredende vet som regel ikke hvem eller hvor publikum er. Det kreves en viss teknisk kompetanse for å delta (utelukker visse publikumsgrupper – men ikke mange) Det fins (nesten) ingen regler for hva som er lov å vise på scenen.

10 Hva skal vi se etter i forlagsverden?
Forskjeller/likheter mellom de store forlagene: Gyldendal, Cap/Damm og Aschehoug? Hvordan profilerer forlagene seg mht ulike genrer (variasjoner)? Selvsentrerte forlag? Reflekterer forlagene hva som foregår i samfunnet? Helhetsinntrykket av bransjesituasjonen Hvor ligger den kulturelle kapitalen i forlagsbransjen?


Laste ned ppt "Hva ser de andre når de ser meg?"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google