Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Jødedommen.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Jødedommen."— Utskrift av presentasjonen:

1 Jødedommen

2 Jøder i verden i dag USA Israel
Det finnes om lag jøder i verden i dag. USA Israel er både et navn på det jødiske folket og landet de er knyttet til. Israel

3 Hvem er jøde? Hovedregel: Du er jøde hvis du er født av en jødisk mor.
Enkelte mener at det holder å ha en jødisk far, og andre mener det også er mulig å konvertere til jødedommen.

4 Skrifter Tanakh  Jødenes samling av hellige skrifter
Toraen står først i Tanakh, og består av de fem Mosebøkene Tanakh danner grunnlaget for jødisk identitet, etikk, lov og tradisjon fra de tidligste tider og frem til i dag. Talmud er en skriftsamling som inneholder den muntlige læren i jødedommen. Den tar for seg den religiøse loven og omfattende rabbinske kommentarer til denne. (det de kristne kaller Det gamle testamentet)

5 Pesach «Å gå forbi» Jødisk påske
C3%B8ytid&mediaId=15328

6 Mat I Toraen finner en mange regler for hva jøder kan spise og ikke spise. Maten skal være tilberedt på bestemte måter. Kosher = tillatt Forbudt mat: svinekjøtt, skalldyr, blodmat. Melk og meieriprodukter må ikke tilberedes eller spises sammen med kjøtt. Dyr må være slaktet på en bestemt måte

7 Synagogen «Forsamling»
Det er ofte undervisning i synagogen, og det er gudstjenester der på søndager. Hele Toraen skal leses opp i synagogen løpet av et år. En jødisk menighet blir vanligvis ledet av en rabbiner En rabbiner er utdannet til å tolke skriftene. De passer på så loven blir fulgt.

8 Sabbaten Den viktigste helligdagen i jødedommen.
Feires både i hjemmet og i synagogen. Sabbaten varer fra fredag kveld til lørdag kveld. Først og fremst en hviledag for mennesker og dyr hvor man skal være med familie og venner. Alt må være klart til feiringen i god tid.

9 Likhetstrekk med kristendom og islam
Alle tror på én Gud Gud har fortalt mennesker hvem Han er og hva Han vil Hellige bøker Et personlig forhold til Gud. Bønnen er vanlig i alle de tre religionene. Abraham. Alle regner seg som «Abrahams barn». Gud har sendt profeter til menneskene. Jerusalem er en hellig by for alle de tre religionene.

10 Lenker På tro og Are (spilletid: ca. 30 minutter) Kahoot:


Laste ned ppt "Jødedommen."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google