Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Relevante standarder Løse løfteforbindelser NS-EN 13155

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Relevante standarder Løse løfteforbindelser NS-EN 13155"— Utskrift av presentasjonen:

1 Relevante standarder Løse løfteforbindelser NS-EN 13155
Viktige deler relatert til opplæring og sakkyndig kontroll.

2

3 NS-EN 13155 Løse løfteforbindelser
Standard for løfteredskap av type: Klyper, tenger vakumåk, magnetåk, C-kroker og løfteåk Stiller krav til: Utforming Sikkerhetsinnretninger Utforming av bruker- og vedlikeholdsmanualer Merking av utstyret Verifikasjonsprosedyrer for kontroll av samsvar med standarden

4 Plateklyper.

5 Krav til styrke. 5.1.1 Mekaniske lastbærende deler
De mekaniske lastbærende delene skal ha en mekanisk styrke slik at de tilfredsstiller følgende krav: innretningen skal være konstruert for å motstå en statisk last tre ganger tillatt arbeidslast uten at lasten løsner selv om deformasjon inntreffer 2) innretningen skal være konstruert for å motstå en statisk last som er to ganger tillatt arbeidslast uten å få permanent deformasjon Innretninger som er beregnet for skjeve arbeidsvinkler skal være konstruert for å tåle en arbeidsvinkel som overskrider 6° av maks arbeidsvinkel. Innretninger som ikke er beregnet for skjeve arbeidsvinkler skal være konstruert for å tåle en arbeidsvinkel på minimum 6°.

6 Vakuumløftere. Vakuumløftere skal være dimensjonert for å holde en testlast tilsvarende to ganger tillatt arbeidslast i enden av arbeidsområde og begynnelsen av farlig arbeidsområde henholdsvis ved alle tillatte arbeidsvinkler. Maks tillatt arbeidsvinkel skal være i samsvar med krav i NB! Det vakuum trykkområde som det er mulig å arbeide i betegnes som arbeidsområde. Fareområdet kommer i tillegg til arbeidsområdet. I noen vakuum løftesystemer, spesielt i selvsugende vakuumløftere, vil det trykkfallet som oppstår være avhengig av vekten på den aktuelle lasten. Ikke selvsugende vakuumløftere skal være utstyrt med et trykkmålende utstyr som viser arbeidsområde og fareområde for vakuumet.

7 Plateklyper. Plateklyper som har til hensikt å transportere vertikalt holdte plater skal ha innebygd utstyr som skal forhindre at lasten utilsiktet frigjøres når den blir satt ned. Sikkerhetsfaktoren som skal forhindre at lasten glipper skal være minst 2. I de tilfellene der plateklypenes arbeids-/ løfteområde mht. platetykkelse ikke starter på 0 er, et sikkerhetsområde hvor gripekraften ikke blir mindre enn verdiene beskrevet i , nødvendig under den minste spesifiserte platetykkelsen, dette for å være i stand til å kompensere for produksjonstoleranser, elastisk deformasjon etc. De følgende minste sikkerhetsmål er påkrevet: a) for minimum tykkelse mindre eller lik 50 mm: 10 % av minimum tykkelse b) for minimum tykkelse mellom 50 og 100 mm: 5 mm c) for minimum tykkelse mer enn 100 mm: 5 % av minimum tykkelse

8 Plateklyper. Funksjonskontroll av plateklype.
B. Ingen utløsning av last når lasten blir satt ned, og i tilfelle av påvirkning / kollisjon med hindre. B.1.1. Forhold Utstyret skal være opphengt i en kran. Testlasten skal være minst tilsvarende maks tillatt arbeidslast. B.1.2 Prosedyre NB! Den som utfører testen kan være i fare når lukkemekanismen åpnes og lukkes, fordi at dersom plateklypen ikke holder lasten kan lasten falle mot vedkommende. Lasten skal tilkobles utstyret, og lukkemekanismen skal stilles i lukket posisjon. Lasten skal løftes og settes ned på grunnen under i periode med maksimal varighet på 5 sekunder. Lasten skal deretter løftes igjen uten noen inngripen fra operatørens side på utstyret.

9 Plateklyper. Prosedyren skal deretter etterligne at utstyret støtes mot en hindring. Dersom utstyret er utstyrt med en lukkemekanisme, skal støtet rettes mot denne mekanismen. Med lasten løftet fra grunnen skal lukkemekanismen beveges til åpen posisjon. Plateklypen skal nå holde lasten. Lukkemekanismen skal beveges til låst posisjon og lasten skal settes ned på grunnen og forbindelsen mellom krankroken og utstyret tillates å avlastes / slakkes. Dette skal utføres under de forhold som er beskrevet i bruksanvisningen (f.eks lengde på kjetting) som skal forhindre at vekten av krankroken påvirker utstyret på en slik måte at lasten frigjøres. B.1 3 Akseptkriterium Lasten skal ikke løsrive seg fra utstyret under noen deler av denne simuleringen.

10 Plateklyper. Test mht. platetykkelse.
B.4.1 Plateklypens arbeidsområde mht. platetykkelse B.4.1 Testforhold Plateklypen skal testes med et prøvestykke som har tykkelse lik nedre grense av plateklypens sikre arbeidsområde. Eksempel: Plateklyper med arbeidsområdet for platetykkelse 30 til 60 mm, testes med et prøvestykke på 30 mm – 10 %, f.eks med et prøvestykke som har tykkelse 27 mm. B.4.2 Prosedyre Testeksemplaret skal løftes vertikalt. B.4.3 Akseptkriterium Plateklypen skal ikke frigjøre prøvestykket.

11 Magnetløftere. Frigjøring av last skal utløses ved en dobbel frigjøringskontroll. Dette er ikke nødvendig dersom frigjøring ikke er mulig før lasten har blitt satt ned eller utstyret befinner seg i ikke beferdede områder. Formen på magneten skal være i forhold til den / de lastene som skal håndteres. Dersom mer enn en magnet blir benyttes sammen med en løftebjelke (løfteåk), skal utforming og WLL på magnetene være i samsvar med den / de lastene som skal løftes. Andelen av lasten som ventelig kan bli pålagt hver magnet skal ikke overskride den enkelte magnetens WLL når man tar hensyn til stivheten i lasten og løftebjelken (løfteåket).

12 5.2.3.2 Batteridrevne elektriske løftemagneter.
Magnetløftere. Batteridrevne elektriske løftemagneter. De skal ha en avrivningskraft som tilsvarer minst 2 ganger WLL under de forutsetninger som er beskrevet av produsenten. Magnetløfter skal være utstyrt med et automatisk varsel, som viser status på krafttilførsel (batterinivå), og som gir et varselsignal minst 10 min før krafttilførselen når et nivå som kan medføre at lasten frigjøres. Et sikkerhetsutstyr, som etter at varsel om lavt batterinivå har blitt utløst og magneten har blitt slått av, skal forhindre at magneten kan bli slått på igjen før batteriet er oppladet til et nivå hvor alarm for lavt batterinivå ikke blir aktivert. En indikator skal implementeres for å vise om magneten er magnetisert (PÅ / AV). NB! Indikatoren trenger ikke nødvendigvis å indikere at det er tilstrekkelig magnetfelt.

13 Magnetløftere som mottar strøm fra strømnett.
De skal ha en avrivningskraft som tilsvarer minst 2 ganger WLL under de forutsetninger som er beskrevet av produsenten. Et automatisk varsel skal implementeres med den hensikt å gi et varsel dersom strømforsyning bortfaller. Dette varselet kan være optisk eller akustisk. Dette er ikke nødvendig dersom utstyret er plassert i ikke beferdede områder. Et stand-by batteri skal implementeres for å forsyne med kraft i tilfelle hovedtilførsel av kraft bortfaller. Batteriet skal være i stand til å opprettholde den strømforsyningen som trengs som er nødvendig for å holde WLL i minst 10 minutter.

14 Magnetløftere som mottar strøm fra strømnett, forts.
Kravene i klausul og er ikke nødvendige dersom følgende krav er oppfylt: - Produsenten skal forby løfting av det polare geometriske senteret høyere enn 1,8 m ved merking og bruksinstruksjoner. - Lastens masse er mindre enn 20 kg. I tilfeller der det er vanskelig å forlate det farlige området (f.eks i en bygning eller i skip i forbindelse med lasting og lossing) er det påkrevet med en redundans i de fleksible kablene i DC (likestrøms) forsyningslinjene mellom kontroll styreskap og løfteinnretningen (f.eks sprederbom / åk eller enkel magnet) og kraftforsyningsenheten til magnetsystemet.

15 Magnetløftere som mottar strøm fra strømnett, forts.
Magneter for løfting av laster som plater, ark eller barrer fra toppen av en stabel, skal ha innretninger som kan redusere kraftforsyningen til magneten(e) slik at det ikke er mulig å løfte overflødig last.(Det løftes kun en enhet pr. løft). Etter at overflødig last er adskilt fra løftet skal det være mulig å tilbakestille magneter til full kraft. Magnetsystemet skal ha en indikator som skal vise når magneten(e) er magnetisert. For magneter med variabel kraftkontroll skal indikatoren skille mellom full og delvis magnetisering. NB! Indikatoren må nødvendigvis ikke indikere at det er tilstrekkelig magnetfelt.

16 Permanente løftemagneter.
De skal gi avrivningskraft som samsvarer med minst 3 ganger WLL under de forhold som er spesifisert av produsent. Kontrollenheten skal tydelig indikere om magneten er På eller AV. Kontrollenheten som skal styre magneten skal være i samsvar med EN 349:1993 med hensyn sted for plassering av operatørens hender. Elektropermanente løftemagneter. De skal gi en avrivningskraft på minst 3 ganger WLL under forhold beskrevet av produsenten. Magnetene skal ha en indikator som viser når magneten(e) er magnetisert. For magneter med variabel kraftkontroll skal indikatoren skille mellom full og delvis magnetisering.

17


Laste ned ppt "Relevante standarder Løse løfteforbindelser NS-EN 13155"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google