Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

HERsKETEKNIKKer - slå tilbake!

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "HERsKETEKNIKKer - slå tilbake!"— Utskrift av presentasjonen:

1 HERsKETEKNIKKer - slå tilbake!
Bildet illustrerer:  ·        bredden  i SINTEFs ekspertise, fra havrom til verdensrom. ·        hvilke områder og bransjer vi jobber innen for å realisere visjonen Teknologi for et bedre samfunn. Bildestilen er basert på stikkordene fremtidsrettet, teknologi og norsk natur (naturressurser). SINTEFs visuelle univers er utviklet for SINTEF av Headspin Productions AS. Hege Sand HR sjef, SINTEF Ocean

2 Hvem er jeg? Jeg er ei dame fra Trondheim, 43 år og lever med mine to barn, Felix og Fanny, på 9 og 4 år Bruker tiden min mest på jobb og barna, men elsker også å være på hytta ved sjøen hvor vi er ute i båt, fisker og leter etter fine steiner. Når jeg en sjelden gang har alenetid, da går jeg gjerne i teater, ser ballett eller film MITT FOREDRAG VIL VÆRE ERFARINGSBASERT, DET ER MIN HISTORIE OG MINE EKSEMPLER- SÅ HVA HAR JEG GJORT FOR AT DU SKAL LYTTE TIL DET?

3 Min reise EKSEMPLER FRA OPPLEVDE HERSKETEKNIKKER MEST INTERNASJONALT
MEST I LEDERGRUPPER HVOR JEG HAR VÆRT ENESTE KVINNE

4

5 Målet mitt: Dere skal bli bevisstgjort og beherske hersketeknikker som finns. Og vurdere når dere vil slå tilbake.

6 Dette skal vi snakke om! Hva er hersketeknikk Hvorfor er kjønn viktig? Hvordan skjer det? Kroppspråk- hvordan bruker du det? Språket er viktig!

7

8 Hersketeknikk- definisjoner og avgrensninger
Hersketeknikk er et navn for metoder en person eller ei gruppe kan bruke på å “psyke ned” og herske over andre personer eller grupper Hersketeknikker kan bli utøvd gjennom tale, stemmeleie, kroppsspråk og andre former for kommunikasjon Alle kan vi være rammet av eller selv benytte ulke hersketeknikker for å oppnå det vi vil

9 Hersketeknikker (Berit Ås)
Usynliggjøring – ikke bli sett i møtesammenheng, aldri bli referert, ingen kommenterer eller følger opp det du sier. Latterliggjøring – eks: Det kan du da ikke mene, lille venn ……. Ha, ha ha, Ethvert fornuftig menneske vet jo at det der er feil Tilbakeholdelse av informasjon – diskutere ting i fora hvor du ikke har tilgang (garderobe, badstu, uformell setting, guttekveld), ikke gi deg info som påvirker ditt arbeide. Dobbeltstraff – jobber for mye, går ut over familie, jobber for lite, går ut over jobb. Permisjon – koster firma penger – gjør du det ikke, tar du ikke barnets behov på alvor. For passiv eller for pågående. Påføre skyld og skam – Å påføre skyld og skam på de som har ansvarsfølelse er ikke så vanskelig. Forventningene som personen har lagt på seg selv, kan lett forsterkes ved å legge litt ekstra på børen med å vise til noe som ikke har blitt gjort. Berit Aas – hun ble verdenskjent på det da hun gjorde dette arbeidet. Hun gjorde det ifm. kvinner. Senere er det utvidet men bygger på dette. Bilder – folk med makt. Hersketeknikker – utøvelse av negativ makt, hvor du gjør andre små. Fremhever deg selv på bekostning av andre. Går på person – provoserer… Ufarliggjøre. Tilbakeholdelse av informasjon (”gutta går på do/ i badstue” noen kvinner kan oppleve dette… - men vær forsiktig her med formuleringer…) Her handler det ikke bare om kjønn, men her kommer også hele mangfold-diskusjonen inn. Finurlige utestengelsesmekanismer mot de som er annerledes – for eksempel i forhold til utenlandske… (undersøkelser fra GOLD) Wikipedia: ”Studier av ulike former for kommunikative strategier ledet i 1979 Berit Ås til sin epokegjørende identifisering av de De fem hersketeknikkene knyttet til kjønn og makt.[2] Et karakteristisk trekk ved Berit Ås var hennes avvepnende form for humor, som aldri lå fjernt fra de mer alvorlige sidene ved hennes engasjement, var at hun i en krok på kontoret hadde plassert en mannsfigur i full størrelse ikledd et blondeforkle med en plakat på magen: «Mannen er menneskets beste venn». Berit Ås var styreleder i Stiftelsen Kvinneuniversitetet fra Hun er æresdoktor ved Universitetet i København, University of Halifax i Canada og ved Uppsala Universitet. Hun ble R1 av St. Olavs Orden i 1997, og mottok en internasjonal akademikerpris ved Amsterdam Universitet i 1988.”

10 Andre viktige hersketeknikker
Projisering Dette skjer når du kritiserer en medarbeider og kritikken vender tilbake til deg. Du får skylden for at du kritiserer. Komplimenter Når du får et kompliment og samtidig blir bedt om å utføre noe for denne personen. Det er vanskelig å se gjennom og kan forveksles med tilbakemelding. For eksempel: «Du som er så rask på tastaturet, kan du skrive referatet?» Hierarki Denne hersketeknikken oppstår når sjefen tar en beslutning og nekter å samarbeide basert på sin posisjon på organisasjonskartet. For eksempel med kommentaren «det er jeg som er sjefen». Alder Denne hersketeknikken oppstår når alder blir brukt som argument for å avslutte enhver diskusjon. «Du er for ung, for gammel, altfor uerfaren» og så videre. Stereotyper Du reduseres til stereotyper basert på kjønn, utseende, etnisitet eller lignende. For eksempel «menn kan ikke gjøre to ting på en gang». Martyrrolle Personen prøver å være ynkelig og tilkaller medfølelse. Personen kan for eksempel beklage seg mange ganger. De fleste gjør dette ubevisst.

11 Hvem er herskerne? Gledesdreperen- alt er galt Helgenen- ofrer seg for alt og alle Bøllen- splitt og hersk Flørteren- ufarliggjør Dragen- mer sofistikert enn bøllen Den kokette- lurt smil, spiller på det feminine Den glade- naiv, smiler og ler til alt Kontrolløren- uklanderlig Verdensmestere- snakker mye, og lar andre ta ansvaret

12 Hvordan slå tilbake? Er midtpunkt og eier rommet Holder praten lenge
HØY- TRYGG LAV- TRUET Er midtpunkt og eier rommet Holder praten lenge Holder øyekontakt Krever oppmerksomhet Rett og åpen holdning Urolig kroppsspråk, snakker lavt Hendene beveger seg fortere, tar seg ofte til fjeset når hun snakker Flakkende blikk, ser ofte ned Holdningen er sammensunket Gir andre mye oppmerksomhet

13 Spør vedkommende om kroppsspråket!
Hold hodet kaldt! Dersom du møter hersketeknikkene på en svært nøktern og saklig måte, vil den som utøver teknikken erfare at dette har liten effekt på deg. Analyser! Forsøk å analysere hvilke teknikker som blir anvendt – det være seg himlende blikk, ufint språk, hånlig latter, uønsket kroppskontakt eller uforskammet kroppsspråk. Unngå personangrep! Forsøk å ikke gå inn på personangrep. Dette vil bare føre til at vedkommende som utøver hersketeknikkene oppnår det de ønsker. Spør vedkommende om kroppsspråket! Spør gjerne hva den som utøver hersketeknikken faktisk mener med blikket hun eller han sender deg. Denne konfrontasjonen bør du håndtere på en så rolig og nøktern måte som overhodet mulig. Snakk med noen! Ta gjerne opp problemet med din nærmeste leder eller verneombudet. Trakassering er et brudd på både likestillingsloven, diskrimineringsloven og arbeidsmiljøloven. La deg ikke psykes ut! Husk at det ikke er deg det er noe galt med – la ikke den som utøver hersketeknikkene psyke deg ut.

14 Behold en rak rygg og et fast blikk
Unngå å vise herskeren at du føler deg degradert, såret eller på annet vis nedlatende behandlet. Slik unngår du at vedkommende opplever at du er ”parkert” – og dermed ikke en han eller hun trenger å respektere. Unngå å ta igjen med samme mynt  Slik beholder vi egen selvrespekt, og dermed integritet og verdighet, fremfor å oppføre oss like dårlig som den vi snakker med. Unngå å gi herskeren mental næring  – i form av unnskyldninger, eller å gi herskeren (urettmessig) rett. Det aller verste? Å takke vedkommende for innspillene Plasser deg strategisk rundt bordet  Om mulig, sett deg på andre siden av bordet, litt på skrå fra herskeren. Da har du vedkommende i sidesynet, og en bedre opplevelse av kontroll, enn om dere sitter på samme siden av bordet.

15


Laste ned ppt "HERsKETEKNIKKer - slå tilbake!"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google