Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

- Midlertidig forretning - Ikke fullført oppmålingsforretning

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "- Midlertidig forretning - Ikke fullført oppmålingsforretning"— Utskrift av presentasjonen:

1 - Midlertidig forretning - Ikke fullført oppmålingsforretning
Fullføring av: - Midlertidig forretning - Ikke fullført oppmålingsforretning Sandnes, 27. september 2017 Anders Braaten

2 Disposisjon Delingsloven, hjemmelsgrunnlaget for midlertidig forretning Fullføring av midlertidig forretning Matrikkelloven, hjemmelsgrunnlaget for matrikulering uten fullført oppmålingsforretning Fullføring av ikke fullført oppmålingsforretning Noen eksempler

3 Delingsloven: Midlertidig forretning
Grunneiendom/festegrunn kunne opprettes/registreres på tre måter; Ved tinglysing av målebrev, (Endelig måling og merking ble utført før enheten ble opprettet) Ved tinglysing av attest om midlertidig forretning (Utsatt merking/måling og utarbeidelse av målebrev), eller; Ved tinglysing av registreringsbrev (I saker unntatt fra kartforretningsplikt, dvs ikke krav om merking og måling) Registreringsbrev hvis over 100 daa eller fradeling av hel teig.

4 Midlertidig forretning (2)
DL § 2-6; Midlertidig forretning; ”Oppmålingsmyndigheten kan utsette grensemerking og utarbeidelse av målebrev dersom den finner det hensiktsmessig. (rasjonelt arbeidsopplegg, utsettelse pga. klimatiske eller tekniske forhold eller periodisk stor arbeidsmengde.) I så fall kan rekvirenten kreve at oppmålingsmyndigheten utsteder en attest om at vilkårene for å holde forretningen er til stede. Før slik attest blir utstedt kan oppmålingsmyndigheten kreve at den nye enhets beliggenhet og grenser blir påvist på kart eller i marka, og at gebyr for forretningen blir betalt. Attesten tinglyses etter reglene i § 4-2.”

5 Midlertidig forretning (3)
Krav til (attest om) midlertidig forretning; Skulle inneholde opplysning om og bekrefte; at forretning er rekvirert (hvem og hva), hvilken eiendom det fradeles fra eller festes bort del av, at delingstillatelse eller tillatelse til bortfeste forelå, omtrentlig størrelse av arealene, koordinater for representasjonspunkt, registernummer for den nye enheten, Fullstendig forretning skulle være gjennomført ved at målebrev er gjort ferdig og underskrevet senest 3 år at midlertidig forretning er holdt (attest signert).

6 Midlertidig forretning (4)
Matrikkelforskriften § ledd; ”Er målebrev for grunneiendom eller festegrunn opprettet med attest om midlertidig forretning etter delingsloven § 2-6 ikke utstedt innen 31. desember 2012, skal saken fullføres etter reglene om oppmålings- forretning i matrikkellova, jf. forskriften § 26.”

7 Midlertidig forretning(5)
Ml § 33: «Oppmålingsforretning går ut på å klarleggje og beskrive grenser og rettar i tråd med partane sine påstandar og framlagde dokument, og elles bringe fram opplysningar og dokumentasjon som er nødvendig for matrikkelføring og eventuelt tinglysing.» «Oppstår det under forretninga tvil eller tvist om ei eksisterande grense og det ikkje blir oppnådd semje, skal dette markerast i kravet om matrikkelføring.» «I forretning som gjeld oppretting av ny matrikkeleining eller arealoverføring, skal dei nye grensene merkjast i marka i samsvar med kommunalt løyve etter plan- og bygningslova.»

8 Midlertidig forretning (6)
Miljøverndepartementets avklaring fra (sak 92/2458 PL/Lha): «Med «eksisterende grense» forstås grense som tidligere er fastlagt ved kartforretning, skylddeling, jordskifte el.» «Etter dette blir ikke en grense «eksisterende» før en delingsforretning er fullstendig avsluttet med målebrev.»

9 Midlertidig forretning (7)
Fullføre midlertidig forretning; Gjennomføre oppmålingsforretning; måle og merke grenser (”Nye” grenser håndteres annerledes enn ”eksisterende” grenser) Matrikkelføre målte grenser og forretning som fullført Utstede matrikkelbrev

10 Midlertidig forretning (8)
Matrikkelforskriften § 26; Fullføring av oppmålingsforretning etter vedtak av fylkesmannen Brev fra Kartverket til fylkesmennene ( ): Hensynet til evt. panthavere!

11 Midlertidig forretning (9)
Utvikling landet / Rogaland: 1/1-2015: / 94 1/1-2016: / 59 1/1:2017: / 35 1/9:2017: / 34

12 Midlertidig forretning (10)
Noen kjente utfordringer; Delingstillatelsen er uklar, eller kan ikke finnes igjen. Partene er ikke enige om hvor «nye» grenser skal gå. Partene er uenige om utenforliggende forhold som vanskeliggjør fullføring. Matrikkelenheten som er opprettet ved midlertidig forretning er utgått ved sammenføyning/sammenslåing. Utbygging er gjort i strid med reguleringsplan (f.eks. er veier bygd hvor det «lå bedre til rette for det i terrenget»).

13 Matrikkelloven: Matrikulering uten fullført oppmålingsforretning (ml §6 andre ledd og mf§ 25)
Kommunen kan etter søknad opprette ny matrikkelenhet uten fullført oppmålingsforretning etter matrikkellova § 6 andre ledd: Når det ligg føre særlege grunnar, kan kommunen etter søknad frå den som har rekvirert forretninga, føre ny matrikkeleining inn i matrikkelen utan at oppmålingsforretninga er fullført.

14 Matrikulering uten fullført oppmålingsforretning (2)
Mf § 25 første ledd; ”Søknaden skal være begrunnet og være vedlagt et kart som viser en fullstendig oversikt over samtlige grenser for enheten på en tilstrekkelig nøyaktig og entydig måte slik at foreløpige grenser kan føres inn i matrikkelen samtidig med at enheten blir opprettet. Kommunen kan kreve at partene i forvegen gis anledning til å møtes i marka for å ta stilling til eksisterende og foreløpige grenser.”

15 Matrikulering uten fullført oppmålingsforretning (3)
Mf §25 andre ledd; «Med særlige grunner menes bl.a. tilfeller der det er formålstjenelig at grensene først blir endelig merket etter at området er opparbeidet med veger eller annen infrastruktur, og grensene for enheten er fastsatt i vedtatt reguleringsplan eller liknende.» (2. ledd)

16 Matrikulering uten fullført oppmålingsforretning (4)
Mf §25 tredje ledd (endret f.o.m. 1. januar 2016); «Før enheten blir opprettet, skal kommunen sette en frist for når oppmålingsforretningen skal være fullført. Dersom fullføringen blir bestemt å ta mer enn to år, kan bare merkingen gjenstå. Møtet med partene og innmålingen av grensen må være gjennomført og opplysningene om dette må være ført i matrikkelen før det har gått to år. Det kan ikke settes lengre frist enn fem år regnet fra tinglysingstidspunktet for opprettelsen av matrikkelenheten. I sak som ikke krever tinglysing, regnes fristen fra tidspunktet for opprettelsen i matrikkelen.»

17 Matrikulering uten fullført oppmålingsforretning (5)
Rundskriv H-18/15, pkt. 12; Kommunen skal sette en frist for å fullføre saken ut i fra de konkrete grunnene som ligger til grunn for å utsette forretningen. Fristen skal settes i form av en dato. Maksimal frist – med unntak av grensemerkingen – er to år. Kommunen må ta stilling til hvor lenge utsettelsen kan vare ut i fra forholdene i den konkrete saken. Kommunen skal ikke utsette saken lenger enn det etter forholdene er grunnlag for basert på gjennomføringen av eiendomstiltaket. Kommunen kan ikke sette en lang frist for å være «på den sikre siden».

18 Matrikulering uten fullført oppmålingsforretning (6)
Rundskriv H-18/15, pkt. 12; Innen fristens utløp skal alle sider ved oppmålingsforretningen – med unntak av grensemerkingen – være fullført, herunder møte med partene i marka og innmåling av alle grensepunkter. Resultatet av dette må være ført i matrikkelen. Den permanente grensemerkingen kan utsettes ytterligere tre år, dvs. en samlet utsettelse på fem år.

19 Matrikulering uten fullført oppmålingsforretning (7)
Rundskriv H-18/15, pkt. 12; Den permanente grensemerkingen kan utsettes ytterligere tre år, dvs. en samlet utsettelse på fem år. Den permanente merkingen skal i slike tilfeller skje på basis av koordinatene bestemt ved innmålingen. Dersom kommunen oversitter den avtalte fristen, skal gebyret for oppmålingsforretningen og matrikkelføringen avkortes med en tredjedel, jf. § 18 fjerde ledd.

20 Matrikulering uten fullført oppmålingsforretning (8) Rundskriv H-18/15
12. Frist for utsatt oppmålingsforretning Oppmålingsforretning skal som hovedregel alltid være gjennomført før ny matrikkelenhet blir opprettet. Det må foreligge særlige grunner dersom oppmålingsforretningen skal gjennomføres i etterkant, jf. § 25. Matrikulering uten fullført oppmålingsforretning kan f.eks. være aktuelt når det er formålstjenlig at grensene først blir nøyaktig fastsatt etter at området er ferdig opparbeidet med veger og annen infrastruktur. Kommunen skal sette en frist for å fullføre saken ut i fra de konkrete grunnene som ligger til grunn for å utsette forretningen. Fristen skal settes i form av en dato. Maksimal frist – med unntak av grensemerkingen – er to år. Fristen regnes fra tinglysingstids-punktet for opprettelsen av matrikkelenheten, eventuelt matrikuleringstidspunktet i saker som ikke krever tinglysing. Innen fristens utløp skal alle sider ved oppmålingsforretningen – med unntak av grensemerkingen – være fullført, herunder møte med partene i marka og innmåling av alle grensepunkter. Resultatet av dette må være ført i matrikkelen. Den permanente grensemerkingen kan utsettes ytterligere tre år, dvs. en samlet utsettelse på fem år. Kommunen må ta stilling til hvor lenge utsettelsen kan vare ut i fra forholdene i den konkrete saken. Kommunen skal ikke utsette saken lenger enn det etter forholdene er grunnlag for basert på gjennomføringen av eiendomstiltaket. Kommunen kan ikke sette en lang frist for å være «på den sikre siden». Dersom prosjektgjennomføringen tar lengre tid enn opprinnelig forutsatt, vil kommunen alltid kunne innvilge ny søknad om lengre utsettelse (dog innenfor maksimalfristene på henholdsvis to og fem år). Dersom en forlenget utsettelse innebærer en totaltid på mer enn to år, må kommunen sørge for at møtet med partene og innmålingen er fullført innen to år fra opprettelsen av matrikkelenheten. Den permanente merkingen skal i slike tilfeller skje på basis av koordinatene bestemt ved innmålingen. Reglene om klarlegging av koordinatbestemt grense, jf. § 36 andre ledd, gjelder tilsvarende. Dersom kommunen oversitter den avtalte fristen, skal gebyret for oppmålingsforretningen og matrikkelføringen avkortes med en tredjedel, jf. § 18 fjerde ledd.

21 Matrikulering uten fullført oppmålingsforretning (9)
Utvikling MUF Landet / Rogaland: 1/1-2015: / 289 1/1-2016: / 208 1/1.2017: / 17 1/9-2017: / 32

22 Noen eksempler Får ikke fullført forretninger fordi grunneieren ikke får bestemt seg. Kommentarer: Gjelder trolig ubebygde tomter for salg(?) Kommunen har akseptert å opprette eiendommene og samtidig gitt attest på at forretningene lar seg gjennomføre. Kommunen har «forpliktet» seg til å fullføre innen 3 år. Det er derfor ikke opp til grunneier å ta stilling til fullføring.

23 Noen eksempler, forts. Festegrunn:
Grunneier ønsker at festeforholdet skal opphøre og festegrunnen slettes Fester vil at festeforholdet skal videreføres Kommentarer: Uenigheten går på festeforholdet, ikke grensene. Festegrunnen og festeforholdet består. Grensene må merkes og måles, dvs. forretningen fullføres.

24 Noen eksempler, forts. Hus er bygd over grensen. Kommentarer:
Bygd i strid med reguleringsplan og/eller byggetillatelse? Ja; Saken håndteres videre etter bestemmelsene i kap. 32 i plan- og bygningsloven (ulovlighetsoppfølging) (Nei; Grensene måles og merkes i tråd med tillatelsen)

25 Noen eksempler, forts. Det er opprettet flere festegrunner for etablering av golfbane. Festeforholdet består, men planene om å bygge ut er skrinlagt og golfklubben ligger nede. Kommentar: At virksomheten ikke har kommet i drift som opprinnelig forutsatt er ikke til hinder at grensene kan måles og merkes.

26 Noen eksempler, forts. 5. Uenighet mellom hjemmelshaver og Statens vegvesen om grensen mot veien. Eiendommen kan bli båndlagt pga. mulig fremtidig vei. Hjemmelshaver ønsker derfor ikke lenger å få fullført forretningen. Kommentarer: Uenighet om eksisterende grense er ikke til hinder for å fullføre forretningen (jf. merknader til mf. § 42) Mulig båndlegging: Ikke til hinder. Hvis erverv til ny vei; grenser må uansett avklares mhp. bl.a. erstatning.

27 Avslutningsvis Det er sannsynligvis de mest kompliserte midlertidige forretningene som nå gjenstår. Kartverket har etablerert et «team» som vil bistå kommunene med løsningsforslag på konkrete problemstillinger. Send problemstilling med dokumentasjon til matrikkelhjelp som vil videreformidle henvendelsen.

28 Bilde fullscreen, logo må settes inn manuelt. Logo ligger i Scrapbook
Bilde fullscreen, logo må settes inn manuelt. Logo ligger i Scrapbook. View -> Toolbox -> Scrapbook Takk for meg!


Laste ned ppt "- Midlertidig forretning - Ikke fullført oppmålingsforretning"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google