Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Språklige virkemidler

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Språklige virkemidler"— Utskrift av presentasjonen:

1 Språklige virkemidler

2 Finn litterære virkemidler:
Jeg husker best de gule tennene hans. Klærne hang som altfor store gardiner på kroppen. Lenge siden sist, blunket han, og rakk frem hånden sin. Det var som å holde rundt en svamp. Mors bror het Simon. Mor sa at hjertet hans hele tiden slo seg vrang. Som en trassig liten unge, sa hun. Som en bortskjemt, trassig unge, sa Simon. Og lo. Mens han holdt seg for brystet. Hele sommeren lå han på sofaen. Den første natten med Simon i huset våknet jeg av høylytte klynk. Som kattejamring. […] Han ble liggende på siden, pustet tungt, kroppen hevet seg, sakte. Jeg bare sto der. Jeg turte ikke å si noe. Jeg turte ikke å gå inn. Jeg bare sto der og stirret. Fra Brynjulf Jung Tjønn: «Eg må halde meg fast i deg» Finn litterære virkemidler: Oppgave 1: Finn og skriv ned eksempler på sammenligninger og gjentagelser i tekstutdraget. Oppgave 2: Hva slags effekt/inntrykk gjør gjentagelsene på leseren? Hva slags effekt/inntrykk gjør sammenligningene? Oppgave 3: Oversett teksten til nynorsk. Foto: Colorbox.com

3 Fasit: Omsetjingsoppgåve
Eg hugsar best dei gule tennene hans. Kleda hang som altfor store gardiner på kroppen. Lenge sidan sist, blunka han, og rekte fram handa si. Det var som å halde ein svamp. Mors bror heitte Simon. Mor sa at hjartet hans heile tida slo seg vrang. Som in trassig liten unge, sa ho. Som ein bortskjemd, trassig unge, sa Simon. Og lo. Medan han heldt seg for brystet. Heile sommaren låg han på sofaen. Den fyrste (første) natta med Simon i huset vakna eg av høglydte klynk. Som kattejamring. […] Han vart liggande på sida, pusta tungt, kroppen heva seg, sakte. Eg berre stod der. Eg torde ikkje å seie noko. Eg torde ikkje å gå inn. Eg berre stod der og stirra. Fasit: Omsetjingsoppgåve

4 Hva betyr disse metaforene?
Gå med rak rygg. Gå med bøyd hode. Legge seg flat. Det gikk i dass. Vri kniven rundt i såret. Åpne seg. Blodet frøs i årene mine. Håret reiste seg på hodet. Stå oppreist i stormen. Å gå med rak rygg?

5 Metafor Gruppeoppgave:
Skriv ned metaforene i diktet til Rolf Jacobsen. Forklar hva metaforene dere fant betyr. F.eks. tittelen: Landskap med gravemaskiner. Finn et bilde på internett som passer til en av metaforene i diktet. Forklar.

6 Metafor Hvilke metaforer bruker Olav H. Hauge i diktet «Du var vinden»? Hva mener han med: «Var det den leidi (leia) eg skulde? « Hva er de dikteren forsøker å si i de to siste linjene?

7 Metafor Oppgave: Lag en metafor til bildene.

8 Samfunnet vi lever i kan også være veldig forvirrende
Samfunnet vi lever i kan også være veldig forvirrende. Vi kan nesten sammenligne det med et dameblad. På side 3 er det en tekst som handler om «sommerkroppen 2016». På side 4 er det en tekst om «hvordan bli fornøyd med seg selv». Og på side 5 står det en oppskrift på Brownies.  Det er veldig forvirrende. 


Laste ned ppt "Språklige virkemidler"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google