Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Lær å logge inn til offentlige tjenester med MinID

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Lær å logge inn til offentlige tjenester med MinID"— Utskrift av presentasjonen:

1 Lær å logge inn til offentlige tjenester med MinID
Dette kurset viser deg hvordan du logger inn til offentlige tjenester med MinID. Ønsker dere at kurset skal være et praktisk kurs i innlogging til offentlige tjenester med MinID, må deltakerene ha skaffet seg personlige PIN-koder og opprettet MinID før kurset. Under teksten: ‘Manus for læreren’. Denne informasjonen skal læreren bruke for tydeligere å få frem informasjonen i lysbildene. Under teksten: ‘Bakgrunnsinformasjon til læreren’. Dette er KUN bakgrunnsinformasjon til læreren, dersom deltakerene har spørsmål, og for at læreren skal ha noe mer kunnskap om MinID.

2 Hva er å logge inn på nett?
å legitimere deg elektronisk å komme inn til opplysninger om deg Eksempel på digitale tjenester fra det offentlige: selvangivelse fra skatteetaten vedtak fra Husbanken sende meldekort til NAV Bakgrunnsinformasjon til læreren: Å logge inn er en fremgangsmåte for å komme inn til tjenester fra det offentlige. Når du har logget inn kan du se informasjon som det offentlige har registrert om deg. Eksempel: Hvilke biler er registrert på deg, informasjon om eiendommene dine eller innbetalte egenandeler. Når du har logget inn kan du sende inn skjema. Stat og kommune er da sikker på at det er du som sender inn. Eksempel: Søke om navneendring, søke om alderspensjon, melde flytting og ny adresse. MinID har nest høyeste sikkerhetsnivå. Du trenger høyeste sikkerhetsnivå for å logge inn til tjenester med sensitiv informasjon, slik som helseopplysninger. Du trenger også høyeste sikkerhetsnivå for å opprette digital postkasse.

3 Hvordan legitimere seg elektronisk på nett?
Ved personlig fremmøte legitimerer du deg med pass, førerkort eller bankkort med bilde. På nettet må du legitimere deg med en personlig elektronisk legitimasjon, som for eksempel MinID. Manus for læreren: På nettet er det ikke nok å skrive hvem du er med ord, for å få tilgang til opplysninger knyttet til deg. Du må bevise med en personlig elektronisk legitimasjon, at du er du. Bakgrunnsinformasjon til læreren: Det er innbygger selv som må skaffe seg elektronisk legitimasjon for å bruke på nettet. Det finnes flere elektroniske legitimasjoner når du skal logge inn. Informasjon om elektronisk ID:

4 Logge inn til offentlige tjenester med MinID MinID er satt sammen av tre deler:
Kode fra SMS Fødselsnummer Eget passord + + Manus for læreren: For å logge inn til en tjeneste fra stat eller kommune, gå til nettstedet til virksomheten eller kommunen du vil logge inn til. Se etter om de har tjenester du kan logge inn til. Klikk på logg inn. Bakgrunnsinformasjon til læreren: Du må ha et sted å logge INN TIL, derfor må du starte fra ‘Logg inn’ på en offentlig nettside eller fra en virksomhet på Norge.no.

5 Slik logger du inn til tjenester fra Nav
Finn, og klikk på «LOGG INN» Skriv inn i adresselinjen i nettleseren Manus for læreren: For å logge inn til en offentlig tjeneste, skriv inn nettadressen til en statlig virksomhet eller en kommune i adresselinjen på den nettleseren du bruker. Se om virksomheten har en tjeneste du kan logge inn til. Klikk på logg inn. Bakgrunnsinformasjon til læreren: Du kan også søke opp nettsider fra det offentlige i søkemotorer, eller på Norge.no.

6 Fra logg inn kommer du til ID-porten
ID-porten er inngangen til tjenester fra det offentlige der du må logge inn. Klikk på MinID Manus for læreren: ID-porten viser at du er kommet til en sikker innloggingstjeneste fra stat eller kommune. ID-porten er en samling av alle elektroniske ID-er du kan bruke for å logge inn til en tjeneste. Her skal du velge MinID. Bakgrunnsinformasjon til læreren: Det er 5 godkjente elektroniske ID-er i ID-porten. Du kan ha flere av disse, og du kan velge hvilken elektronisk ID du vil bruke. Det er to sikkerheitsnivå. MinID har mellomhøyt sikkerheitsnivå, mens de andre har høyeste sikkerheitsnivå. Får du ikke opp MinID som valg i ID-porten, er tjenesten du vil logge inn til på høyeste sikkerheitsnivå. Dette er oftest helseopplysninger. 3,4 millioner bruker MinID. NAV-logoen øverst i ID-porten viser at du har valgt å logge inn til en tjeneste hos NAV.

7 Slik går du frem for å logge inn med MinID
Skriv inn fødselsnummeret ditt Skriv inn eget passord Klikk NESTE …….. Manus for læreren: Du skriver hele fødselsnummeret ditt på 11 siffer uten mellomrom. Skriv deretter det personlige passordet du laget da du opprettet MinID som personlig elektronisk ID. Bakgrunnsinformasjon til læreren: Har du glemt passordet ditt, kan du lage nytt selv. Du må da gå inn via: ‘Glemt passord?’. Du vil få kode tilsendt til mobilnummeret du registrerte og kode til epostadressen du registrerte da du opprettet din elektroniske ID MinID. Deretter kan du lage nytt passord selv.

8 Du får koden som SMS til mobilen din
Skriv inn koden. Denne kan bare benyttes en gang Manus for læreren: Skriv inn koden du får tilsendt som en SMS melding til mobiltelefonen din. Trykk på neste eller trykk på enterknappen på tastaturet ditt. Bakgrunnsinformasjon til læreren: Har du valgt å ikke få kode til mobil, får du beskjed om å bruke kode fra PIN-kodebrevet. Når du oppretter MinID, er det laget som et automatisk valg å få kode på SMS til mobil. a9jk3

9 Du er nå logget inn til Nav sine tjenester
Dine tjenester hos NAV Manus for læreren: Når du har logget inn til NAV sine tjenester, vil navnet ditt komme frem. Ser du navnet ditt i den tjenesten du søker, vet du at du er logget inn. Husk å logge ut. Bakgrunnsinformasjon til læreren: Spesielt viktig å logge ut, om du logger inn på en maskin hos andre. Lukk også hele nettsiden du var logget inn på. Du kan låne maskin til innlogging på NAV-kontorene, og på bibliotekene. Er du logget inn på en tjeneste fra det offentlige, kan du gå til en annen tjeneste hos en annen virksomhet, uten å logge inn på nytt.

10 Kontroll av kontaktinformasjonen din
Med jevne mellomrom får du spørsmål om å kontrollere kontaktinformasjonen din: Bekreft eller rett opp; Mobiltelefonnummer E-postadresse Manus for læreren: ID-porten sender ut denne påminnelsen automatisk. Du må bekrefte eller rette egen kontaktinformasjon. Det er viktig at kontaktinformasjonen din er riktig. Kontaktinformasjonen din i Det nasjonale kontakt- og reservasjonsregisteret skal benyttes av stat og kommune om de vil kontakte deg. Bakgrunnsinformasjon til læreren: Det skal være bare her du trenger å endre mobilnummer eller epostadressen din. Du skal slippe å kontakte alle offentlige virksomheter om dette. Om stat eller kommune trenger å kontakte deg, gjelder det gjerne påminnelse fra sykehus og legesenter om timen du har fått. Du kan få påminnelse fra kommunen din om at du må koke vannet eller flytte bilen din fordi gaten din skal bli brøytet.

11 Finn offentlige tjenester på www.norge.no
Skriv inn i adresselinjen i nettleseren Manus for læreren: Norge.no har samlet mange tjenester fra stat og kommune som du kan logge inn til. Du kan lete opp en konkret tjeneste, du kan finne en tjeneste ut fra livssituasjonen du er i, og du kan søke etter tjenester på Noreg.no Bakgrunnsinformasjon til læreren: På Norge.no kan du logge inn og endre kontaktinformasjonen din som statlige og kommunale virksomheter kan nå deg på. Du finner og informasjon om digital postkasse. Det er laget eget kurs på hvordan du kan finne tjenester fra

12 Du finner hjelp til innlogging på Norge.no
Brukerstøtte for innlogging Manus for læreren: Hjelp til innlogging: Du kan komme til hjelpesidene for ID-porten nederst på nettsiden til Norge.no. I innloggingsbildet kan du klikke på teksten: ‘Hjelp til innlogging’ Bakgrunnsinformasjon til læreren: Du kan selv lese på hjelpesidene, sende e-post eller åpne en nettprat med brukerstøtte fra hjelpesidene. Du kan ringe brukerstøtte i åpningstiden – Nettadresse til hjelpesidene til ID-porten: .

13 Bakgrunnsinformasjon til læreren:
Difi håper opplæringen var nyttig. Vi blir glad dersom du har tilbakemelding om det er noe som kan gjøres bedre. Var noen lysark utydelige, uforståelige eller var samanhengen ulogisk for deg eller de du er lærer for? Send tilbakemelding til merk eposten med Digidel.


Laste ned ppt "Lær å logge inn til offentlige tjenester med MinID"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google