Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Kurs i kart og kompass. Storgt. 3 (møterom 1 i 3

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Kurs i kart og kompass. Storgt. 3 (møterom 1 i 3"— Utskrift av presentasjonen:

1 Kurs i kart og kompass. Storgt. 3 (møterom 1 i 3
Kurs i kart og kompass. Storgt. 3 (møterom 1 i 3. etasje) og Nydalshytta 12. til Kurs for: turledere I DNT OSLO OG OMEGN som ønsker å styrke sin kompetanse i orientering med kart og kompass i skogsterreng. Fokus: Kart: Lese, forstå og bruke Kart i forskjellige målestokker. Kompasset: oppbygging, funksjon, bruk og muligheter. Kursinstruktører: Pål Brustad og Jørn Brynstad.

2 Presentasjon. Er du stødig i kart og kompass?
Mange av oss turledere føler vi kunne vært tryggere i kart og kompass. En ting er å ha en del teori på plass, en annen ting er å bruke kartet aktivt. For å være god i kart og kompass kreves erfaring og aktiv bruk over tid. Du vil lede dine grupper tryggere dersom du behersker kart og kompass på en god og sikker måte. Og du kan svare mer presist når deltagere spør de vanskelige spørsmålene. Det setter de alltid pris på.

3 Presentasjon. En ting er å kunne bruke kompasset. Like viktig er å kunne lese terrenget du går i ved å bruke - eller tenke - kartet 3-dimensjonalt. Ved å være god til å lese koter vil du være god til å se terrengformasjoner (3-dimensjonalt) ut i fra hvordan kotene er tegnet på kartet. Dette er avgjørende for å kunne bedømme tilgjengelighet og utfordringer - eller farer - i terrenget. Med gode evner til å lese terrenget gjennom kartet vil du kunne ta de klokeste veivalg, og du kan legge de sikreste rutene. Med kompasset kan du ta ut kurser, krysspeile og nord-orientere kartet. For å fremstå som en trygg turleder er det viktig at du behersker kart og kompass på en trygg og god måte. Det blir satt pris på dersom du hjelper dine turdeltakere til selv å følge med på eget kart. - Og de gleder seg over din veiledning underveis. GPS'en hører til i sekken – avslått. Den er en ekstra sikkerhet i nødsfall!

4 Kursplan. Fredag 12. mai 2017. DNT Oslo og Omegn sine lokaler i Storgata 3. Frammøte senest kl Kursstart kl presis. 4 kurstimer á 45 minutter med kart- og kompass-teori. Vi avslutter kl

5 Kursplan. Lørdag 13. mai 2017. Nydalshytta. (Lillomarka).
Dersom du kjører bil; senest kl ved bommen rett ved parkeringen etter Sinoberbarnehagene i Stuaveien, Nittedal. Med buss fra Oslo Bussterminal kl 07.53, ankommer Kjul kl (vi kan hente deg med bil på Kjul). Alternativt bruk tog fra Oslo S kl (Snippen kl 08.02). Kursstart denne dagen Nydalshytta kl 09.00, hvor vi innlosjerer. Tid settes av for spørsmål/repetisjon av teori. Lørdagen skal vi orientere etter 1: kart «Lillomarka». Fokus på veivalg (lese terrenget via kartet), oppfang og ledelinjer. Ta med drikke/varm drikke og niste for å kunne ta lunsj ute i terrenget. Vi beregner å være inne igjen på Nydalshytta ca. kl Middag kl (lages i fellesskap). Kveldsøkt kl til kl med mer teori, repetisjoner og diskusjoner rundt dagens utfordringer og de løsninger som er blitt valgt. Forberedelser for morgendagen som avslutning ved å legge inn orienteringspunktene på 1: kartet. Sikre veivalg med leder og oppfang forberedes og begrunnes.

6 Kursplan. Søndag 14. mai 2017. Nydalshytta (Lillomarka).
Frokost kl til kl Program denne dagen blir «finorientering». Fortsatt med fokus på veivalg, oppfang og ledelinjer! Søndagen ved hjelp av kart med liten målestokk (o- kart). Vi starter kl med 45 minutter i plenum for informasjon, spørsmål og eventuell repetisjon av teori. Deretter ut i terrenget for orientering til kl (vi bringer med oss egen påsmurt niste pluss drikke fra frokosten for igjen å ha lunsj ute). Fra kl til kl oppsummering og evaluering av den enkelte kursdeltager før vi rydder opp og reiser hjem. Forhåpentlig reiser vi hjem med mer kunnskap og mye inspirasjon for å bruke kart og kompass hver gang vi er ute på tur. Derved vil vi bli tryggere i det å lede oss selv og andre i kjent eller ukjent skogsterreng som er det dette kurset tar for seg.

7 Kursinnhold. Kompasset. Kartet.
Lære om kompasset sine enkelte deler og lære de forskjellige ting man kan gjøre ved hjelp av kompasset. Kartet. Lære om kartets formål/målsetting og oppbygging. Forstå kartets tegnforklaringer. Lære om hva kart i forskjellig målestokk vil si for vår bruk av kartet. Forstå kartets forskjellige bruk av farger. Forstå viktigheten av koter, og hvordan de tegnes, for å kunne lese terreng gjennom kartet. Viktigheten av kartets oppdateringstidspunkt (årstall). Forstå angivelse av koordinater i både geografisk og UTM sammenheng, og å kunne angi riktige koordinater i en nødsituasjon. Lære seg å bruke all den informasjonen man finner i et kart på en god måte.

8 Kursinnhold. Orientering.
Her legger vi vekt på at deltagerne skal lære seg å orientere etter kart i forskjellige målestokker. Forskjellige målestokker av kart inneholder helt forskjellig informasjon. Man trenger øving for å få på plass forståelsen av at forskjellige målestokker gjør at man må tenke forskjellig om avstander, gangtider, kontrollpunkter med mer. Hvordan orientere i skogsterreng? Hvordan orientere i tåke og dårlig sikt.  Det blir mye trening på koordinater, ta ut kompasskurs, veivalg (lese terreng), bruk av kompass og kartpunkter i skogsterreng og/eller tåke og dårlig sikt. Bruk av sikre kontrollpunkter (oppfang), terrengformasjoner, ledelinjer, karttegn og annen relevant kartinformasjon. Hvordan bruker vi dette til trygg orientering og fornuftige veivalg? Beregne utførte avstander ved hjelp av tid og skrittelling.

9 Kursinnhold. Evaluering.
Vi vil forsøke å gi hver enkelt deltager en oppfølging/evaluering på hva vedkommende er sterk på, og hva vedkommende med fordel kan trene mer på. Vi tror det er viktig at kursdeltagerne får en evaluering fra oss i etterkant for større bevissthet på hva som er nødvendig å trene på – at man får med seg en arbeidsoppgave som kan bidra til at man raskt kommer seg ut og trener kart og kompass/orientering igjen.


Laste ned ppt "Kurs i kart og kompass. Storgt. 3 (møterom 1 i 3"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google