Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

RADIOGAFRADIOGAF HVA ER DET?. Radiografen tar bilder som brukes til å stille en diagnose, til å behandle eller som grunnlag for stråleterapi.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "RADIOGAFRADIOGAF HVA ER DET?. Radiografen tar bilder som brukes til å stille en diagnose, til å behandle eller som grunnlag for stråleterapi."— Utskrift av presentasjonen:

1 RADIOGAFRADIOGAF HVA ER DET?

2 Radiografen tar bilder som brukes til å stille en diagnose, til å behandle eller som grunnlag for stråleterapi.

3 Ca 3000 radiografer i Norge. 6 Utdanningssteder i Norge.

4 Hvor jobber radiografer? De aller fleste radiografer jobber på sykehus og andre helseinstitusjoner i radiologiske avdelinger, bildediagnostiske sentre eller stråleterapiavdelinger. Mange radiografer jobber også i utdanningsinstitusjoner og innen røntgenutstyrs- og legemiddelindustrien, både med salg, support og applikasjon

5 Personlig egenskaper? Radiografen jobber selvstendig, men også i nært samarbeid med annet helsepersonell. Du må være i stand til å vise omsorg å kunne kommunisere med andre. Arbeidstempoet kan ofte være høyt, og du må kunne tåle stress og fysisk tungt arbeid.

6 Medisinsk teknisk utstyr Konvensjonell røntgen Computer tomografi- CT Magnet resonans-MR Intervensjon Stråleterapi Mammografi Nukelær/pet

7 RØNTGEN Røntgenstråler er nært beslektet med både radiobølger og lysbølger, og er usynlige elektromagnetiske stråler med kort bølgelengde.

8 Røntgenbilde

9 CT I stedet for å sende en enkel strålebunt gjennom kroppen ( som det blir gjort ved vanlig røntgen) sendes mange stråler fra forskjellige vinkler. Strålene registreres av sensorer som registrerer strålenes styrke og sender informasjonen videre til en datamaskin.

10 Et ct-snitt

11 MR 1.5 TESLA MR lab 5 på Haukeland Universitet Sykehus. MR-maskinen består av en kraftig magnet (magnetiske spoler), en radiosender, en radiomottaker (antenne) og en datamaskin.

12 MR-SNITT

13 Diagnostisering og behandling Intervensjon/angio lab ved Haukeland Universitet Sykehus. Intervensjon og angio er bildeveiledede prøvetakinger og behandlinger. Intervensjon er behandling av trange blodårer, innleggelse av kateter/dren til nyrer, lever med mer. Angio er en fremstilling av blodårer.

14 Angiografi

15 Stråleterapi Høyenergetisk røntgenstråling gjør at kreftceller enten dør eller slutter å dele seg. Målet er å gi en stråledose som er stor nok til å ramme kreftcellene uten å skade friskt vev.

16 Fiksering For at strålene skal treffe på nøyaktig samme sted ved hver behandling, er det viktig at pasienten ligger helt i ro og i samme stilling

17 Mammografi-apparat Mammografi er en røntgenundersøkelse av brystene. Undersøkelsen kan påvise brystkreft før det er mulig å kjenne svulsten eller se noen utvendige forandringer.

18 Mammografi bilde

19 Pet/ct En kombinasjon av PET- og CT-skannere (positron- emisjonstomografi/computertomografi). Bilder fra PET-skanning vil avsløre aktivitetsnivå i cellene. Kreftceller er mer aktive enn andre celler, derfor kan PET-scanning skille ut kreftceller

20 Bilder fra pet/ct Feltene som lyser opp er en indikasjon på kreftaktivitet


Laste ned ppt "RADIOGAFRADIOGAF HVA ER DET?. Radiografen tar bilder som brukes til å stille en diagnose, til å behandle eller som grunnlag for stråleterapi."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google