Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Min opplevelse som ungdomsskolerådigver til årets inntak 2015/16 Bra ??? Kan gjøres bedre ??? Problemer ?? Annet ?? Rosfjorden 25.11.15 Alf-Arian Loshamn.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Min opplevelse som ungdomsskolerådigver til årets inntak 2015/16 Bra ??? Kan gjøres bedre ??? Problemer ?? Annet ?? Rosfjorden 25.11.15 Alf-Arian Loshamn."— Utskrift av presentasjonen:

1 Min opplevelse som ungdomsskolerådigver til årets inntak 2015/16 Bra ??? Kan gjøres bedre ??? Problemer ?? Annet ?? Rosfjorden 25.11.15 Alf-Arian Loshamn

2 Årets elever Slik søkte elevene ved FBUS 2015 /16 Antall elever: 49 hvorav 5 elever med egen IOP 4 «spesielle» elever FørstevalgAntall Studiesepes. E. SundtFarsund24 ElektroLista44 Design og håndverkLista11 TIPLista33 ByggLyngdal44 Helse og oppvekstLyngdal33 Studiespes. m/formgivingFlekkefjord33 Medier og komm.Kvinesdal11 Service og samferdselFlekkefjord11 KVS – IdrettLyngdal21 ToppidrettSand11 En av IOP-eleveneNy søknad1 En av IOP -elevene1

3 Hva gjøres i forkant for alle elever UTV undervisning 1 t/u i 8. og 9. klasse. 1 t/u fram til mars i 10. klasse. Mot slutten av 9. og i 10. klasse blir mye konsentrert om de forskjellige utdanningsprogrammene. Hospitering i vgs en dag i 9. og en dag i 10. kl Lokal utdanningsmesse med foreldre i 10. klasse. Obligatorisk ! Utplassering i 10.kl. 3 dager med dertil etterarbeid.

4 Hva gjøres i forkant av rådgiver Blir kjent med elevene allerede fra 8. klasse. Orienterer i klassene jevnlig. Interessetest i 9. og 10. klasse. Har individuell samtale med alle elever. – Tanker om fremtiden – Hva / hvor ønsker du å søke ? – Samsvarer dette med interessetesten ? Orienterer alle foreldre om vgs på foreldrekonferanser Oppfordrer foreldre / elever til å ta kontakt for mer info / rådgivning

5 «Spesielle» elever Elever med IOP eller elever som strever faglig/psykisk … Starter med forberedelse til vgs i 9. klasse (samtale elev – hjemmet – vgs) Besøker skoler og får orientering fra vgs. – Hva kan de tilby – Er dette noe for denne eleven? – Hospitering på skolen Gir informasjon til vgs og forbereder dem på hvem som vil søke hvor. Er med på overføringsmøter med elever som har IOP.

6 Søknad til VGS Alle elever søker vgs på skolen sammen med rådgiver. – God samtale med eleven – Sikrer at eleven gjør alt rett – Får kopi av søknaden, slik at jeg vet hvor de skal – Elevene får med kopi hjem av søknaden Alle søker i god tid, slik at de kan «angre». Kontakter foreldre der elever er i tvil.

7 Videre oppfølging. Dialog med vgs om søkerne før opptak. – Hvordan er søkermassen – kommer alle inn ? – Mulige elever som ikke kommer inn på førstevalg Dialog med vgs etter skolestart – Gir info om elever med spesielle behov – Møte med faglærere/kontaktlærere på vgs for orientering om spesielle elever – Hvor er «han eller hun» blitt av ?????

8 Hva ønsker jeg å ha bedre kontroll på som rådgiver Bedre kontroll på elever med IOP. Det er viktig å forberede dem på skolen de skal på. I dag er det usikkert for veldig mange. – Svake elever – Sosiale problemer – Asberger – …….

9 Hjelp fra fylket ? Alltid velvillig og hjelpsom når jeg henvender meg til dem. – Praktiske råd – Regler og rettigheter

10 Ønsker å få bedre orientering fra fylket Hvor er elevene havnet ? Bedre oppfølging i samarbeid med fylket på de elever som ikke er kommet inn på førstevalget. I dag ingen dialog her. Hvordan er det med dropout fra «min» skole ? – Her har jeg en mulighet til å se om jeg gjør en god jobb eller ei. – Hva kan gjøres bedre fra min side ? – Altså «statistiske» opplysninger

11 Ønsker Jeg vet at det er mange elever som søker «feil» – Faglig kompetanse (matte / elektro; gen.kunnskaper/ studiespes) – Interesse («følger» venner eller populære programfag) – Modenhet ( velger studiespes i stedet for yrkesfaglig med påbygg) Mulighet for minstekrav til å søke noen utdanningsprogram? – Spesielle fag – må ha 3 eller bedre i spesielle fag Ikke gjøre det så lett å komme inn på førstevalget – Bestemme antall elevplasser i god tid før inntak, slik at elevene vet at de må «kjempe» litt for å komme inn på sitt førstevalg.

12 En av IOP-eleveneNy søknad1 En av IOP -elevene1 Hva skjedde med dem ???? Dette er 2 elever som jeg har brukt flere titalls timer på å veilede, møter med foreldre, ansvarsgrupper, møter med videregående skole, hospitering og besøk på vgs m.m. Dette for å forberede dem til å begynne på vgs. Jeg trodde helt til i høst at de var kommet inn på den skolen de hadde som sitt førstevalg, men dessverre nei. Hadde håpet at jeg kunne vært med i prosessen når de ikke kommer inn på sitt førstevalg og blir «plassert» på en annen skole / utdanningsprogram.


Laste ned ppt "Min opplevelse som ungdomsskolerådigver til årets inntak 2015/16 Bra ??? Kan gjøres bedre ??? Problemer ?? Annet ?? Rosfjorden 25.11.15 Alf-Arian Loshamn."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google