Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

© Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet UNIVERSITETET I OSLO Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet Universitetet i Oslo Kurset forutsetter:

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "© Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet UNIVERSITETET I OSLO Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet Universitetet i Oslo Kurset forutsetter:"— Utskrift av presentasjonen:

1 © Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet UNIVERSITETET I OSLO Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet Universitetet i Oslo Kurset forutsetter: Generell kjennskap til bruk av Windows-liknende systemer. Grunnopplæring i IT

2 © Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet UNIVERSITETET I OSLO Kursoversikt Teoretisk del Hva får du gjennom MNKONTO? Bruk av Unix Spesielle ting på UiO Hvordan få hjelp Utdeling av brukernavn og passord Registrering og passordbytte Praktisk øving med hjelp fra kursholder Emacs/XEmacs, E-post, nyheter, Netscape

3 © Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet UNIVERSITETET I OSLO Med MNKONTO får du Brukernavn og passord som gir tilgang til maskiner og skrivere på 7 terminalstuer (VB, Bio, Fys, Kjemi, Abel, Ifi og PO) nettverk med mulighet til å bruke andre maskiner på UiO Internett Man får også et område for lagring av egne filer egen epost-adresse. Adressen er brukernavn@student.matnat.uio.no mulighet til å legge ut egne nettsider på http://folk.uio.no/brukernavn Passordet er personlig, og skal ikke lånes elles gis bort. Alle må bytte passord i dag.

4 © Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet UNIVERSITETET I OSLO Netscape Communicator (nettleser, e- post og nyhetsleser [news]) Kontorpakken Applix med Words, Graphics, Spreadsheets, Mail og Data Bilderedigeringsprogrammet Gimp, og den enklere xv Emacs, Xemacs, Pico, vi - tekstbehandlere for forskjellige formål Pine (e-post og nyhetsleser), Gnus (nyhetsleser) programvare vi tilbyr til Unix: Programmer for ulike programmeringsspråk (javac, gcc m.m.) Tekstformateringsverktøyet Latex Flere statistikk- og matematikkpakker (bl.a. S-plus, Xmaple, Matlab) Programutvalget vårt på Unix-siden er veldig bredt; en komplett liste er vanskelig å lage. Noe populær

5 © Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet UNIVERSITETET I OSLO Noe populær programvare vi tilbyr til Windows NT: Netscape Navigator (nettleser) Eudora (e-post) Kontorpakken Office med bl.a. Word, Excel og PowerPoint Statistikkpakken Minitab F-secure SSH og PC-Xware for samarbeid med Unix Matematikkpakkene Maple og Origin Java Development Kit Småprogrammer som WinZip GSview WS-ftp musikkavspillingsprogrammer osv.

6 © Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet UNIVERSITETET I OSLO Lagring av filer Hold orden! –Stukturer i mapper Husk å lagre på hjemmeområdet ditt! Hjemmeområdet ditt heter m:\ under Windows NT, og ~brukernavn under Unix.

7 © Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet UNIVERSITETET I OSLO Filstruktur: Unix - xterm Unix - xfm Windows - NT Explorer

8 © Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet UNIVERSITETET I OSLO Sikkerhetskopi (backup) –Med sikkerhetskopi kan man rekonstruere filer som går tapt på grunn av disk-krasj, strømbrudd o.l. –USIT tar backup av alle Unix-filservere ved UiO –.snapshot - oppretting av slettede filer –restore@usit.uio.no - kan også finne frem slettede filer Diskopprydning –Alle lokale arbeidsstasjoner gjennomgår diskopprydding hver natt, så alle dokumenter lagret på lokal harddisk (skrivebordet, c:\, /temp osv) blir slettet. Med “hjemmeområde” menes altså M:\(på pc) eller ~brukernavn (på Unix). Filene følger deg –Du kan sitte på hvilken maskin du vil, med hvilket OS som helst, og likevel få tilgang til filene dine. Hvorfor lagre på hjemmeområdet ditt:

9 © Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet UNIVERSITETET I OSLO Sprees oftest via vedlegg i e-post, nedlasting av filer og bruk av infiserte disketter Respekter advarselen fra virusprogrammet F-prot. Rens filen selv for virus, evt kontakt termvakt om du trenger hjelp Det er ikke farlig å lese e-post, men ikke åpne filer du får som vedlegg! Må du sende Word-dokument som vedlegg bør du sende det på RTF-format (Save As  Rich Text Format i Word). Ved spørsmål, kontakt termvakt. Poliovirus VIRUS Unix er så godt som virusfritt. Trusselen her går heller på innbrudd.

10 © Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet UNIVERSITETET I OSLO Personlige innstillinger Windows NT: Innstillingene dine ligger på hjemmeområdet ditt i en mappe som oftest heter: m:\pc\programnavn Ikke slett eller flytt på denne mappen. Da vil for eksempel ikke e-posten og netscape fungere skikkelig lenger. Det er ett unntak: m:\pc\eudora\attach –Alle vedlegg sendt med e-post blir lagt her - RYDD OPP med jevne mellomrom Unix: Programmene lager innstillingsmapper eller innstillingsfiler, oftest kalt.programnavn

11 © Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet UNIVERSITETET I OSLO P LIKTER Alle som får brukernavn og passord ved UiO P LIKTER å sette seg inn Universitetets IT- reglement. La oss ta en liten titt på de viktigste punktene Universitetets IT- reglement

12 © Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet UNIVERSITETET I OSLO Lojal bruk –Alle plikter å identifisere seg med sitt brukernavn og passord –En bruker plikter å følge driftspersonalets anvisninger om bruk av IT-tjenestene –En bruker har ikke lov til å snoke på andres hjemmeområde uten tillatelse fra hjemmeområdets eier. Selv om filer/mapper av og til kan ligge åpent for deg betyr det ikke at du har lov til å snoke i disse. Reglement for UiO

13 © Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet UNIVERSITETET I OSLO Datasikkerhet –En bruker plikter å forhindre at uautoriserte personer får tilgang til bruk av nettet og IT-tjenester –En bruker plikter å ikke gjøre passord eller andre sikkerhetselement kjent for andre. –Brukeren må ikke bidra til at det oppstår avbrudd i noen del av systemet eller på annen måte som er til ulempe for andre.

14 © Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet UNIVERSITETET I OSLO Spis maten i kantina –Søl ødelegger PC-ene Feil og mangler på PC’ene skal meldes til termvakt. –Du skal ikke prøve å rette opp ting selv –Aldri slå av eller ta omstart på maskinene Stuene er til faglig arbeide –Andre aktiviteter må vike plassen når det er dårlig kapasitet Hysj! –Dette er en arbeidsplass og her skal det være arbeidsro. –Gruppearbeid er tillatt, men ta hensyn! –Mobiltelefonsamtaler skal taes utenfor termstua Reglement på termstuene våre

15 © Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet UNIVERSITETET I OSLO Tilsnakk fra termvakt Beskjed om å forlate stuen Innkalling på teppet til sikkerhetssjef Utestenging over et kortere eller lengre tidsrom, uavhengig av faglige følger dette vil ha Brudd på reglementet kan føre til:

16 © Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet UNIVERSITETET I OSLO Vi møtes igjen om ett kvarter... Alle leser nå reglementet de har fått utdelt, og etter det er det pause!

17 © Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet UNIVERSITETET I OSLO Unix et kraftig og stabilt flerbruker-operativsystem. Unix er et godt alternativ til Windows NT. Unix er et ledende operativsystem for kraftige maskiner brukt i forskning og forskjellige former for ingeniørarbeid. Det brukes mye ved universitetet. Tilgang til en del type programmer vi ikke har til Windows NT. Det beste av begge verdener: Både grafisk brukergrensesnitt og kommandolinje. Linux er en variant av Unix. Linux er dessuten gratis og egner seg godt til hjemmebruk Unix er “hott”, også hos arbeidsgivere Hvorfor bruke maskiner med Unix?

18 © Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet UNIVERSITETET I OSLO Logg på Unix: Logg på med brukernavn og passord. Ikke bruk Caps Lock!

19 © Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet UNIVERSITETET I OSLO Skjermbildet på Mat.Nat. Dette er standard oppsett!

20 © Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet UNIVERSITETET I OSLO Skjermbildet på Ifi Kanskje ikke så fancy.. Men det kan du fikse selv!

21 © Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet UNIVERSITETET I OSLO Jeg liker kommandolinje best! Kommandolinja Du kan starte programmer fra menyer, ved ikoner eller fra kommandolinja. Da kommandolinja er spesiell for Unix, og en meget effektiv måte å jobbe på for de som er fortrolige med den, skal vi se litt nærmere på den. Eksempel: Start Netscape Venstreklikk på skjermen  Velg Netscape i menyen Klikk på Netscape-ikonet nederst i høyre hjørne Skriv netscape & i et kommandovindu

22 © Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet UNIVERSITETET I OSLO Noen aktuelle kommandoer pwd- Sier hvor i filstrukturen du befinner deg cd- Forflytter deg mellom mapper mkdir- Lager ny mappe mv- Flytter/endrer navn på en fil cp- Kopierer en fil ls- lister opp alle filer og mapper i en mappe rm- sletter en fil rmdir- sletter en tom mappe

23 © Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet UNIVERSITETET I OSLO Eksempler på flere kommandoer: ssh (eks: $ ssh login.ifi.uio.no -l brukernavn) more (eks: $ more MinFil.txt) man (eks: $ man ftp) Programmer kan startes fra kommandolinja i stedet for å bruke menyer eller ikoner: pine emacs (eks: $ emacs &) netscape (eks: $ netscape &) Prøv å skrive ”netscape www.linux.org &”!

24 © Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet UNIVERSITETET I OSLO Eksempel på en kraftig kommando: $ ls -l | grep ^d | more Denne kommandoen lister opp alle mappene du har på det området hvor du utfører kommandoen. Prøv selv, og prøv å finne ut hvorfor den kommandoen gjør nettopp dette! Bruk gjerne manualsidene: Hint: man ls, man grep, man more Sammenbinding av kommandoer vha ”|”:

25 © Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet UNIVERSITETET I OSLO Netscap e Stort sett identisk med Netscape på Windows NT. Du kan importere bokmerkene dine fra Windows NT På Unix kan du bruke Netscape til å lese E-post og nyhetsgrupper Besøk meg på www.tux.org!

26 © Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet UNIVERSITETET I OSLO E-post og nyhetsgrupper Pine –Anbefales som e-postprogram –Nyhetsleser Gnus –Anbefales som nyhetsleser –Kan settes opp til å lese e-post Netscape –E-postprogram –Nyhetsleser –Anbefalt for deg som ønsker et grafisk program for e-post og nyhetsgrupper

27 © Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet UNIVERSITETET I OSLO Hjemmeområde og filstrukur Når du logger deg inn på Unix kommer du direkte inn på ditt hjemmeområde. Dette området heter ~brukernavn, og slik kan du også angi andres hjemmekataloger. Unix har hierarkisk filstruktur. Eks: ~spoff, /hom/spoff og /uio/platon/ansatt1/spoff er det samme. Linux er case-sensitivt - ”Tux” er ikke det samme som ”tux”!

28 © Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet UNIVERSITETET I OSLO Utskriftskommando –ppr (Mat.Nat.) eller print (Ifi) Utskriftskvoter Utskrift Problemer med utskriften –Sjekk printerkøen (link fra http://termvakt.uio.no, ppq eller lpq under Unix) –Sjekk din egen printerkvote (querypq eller pqstat på Unix) –Kontakt termvakt

29 © Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet UNIVERSITETET I OSLO Annen informasjon Dette har kun vært en smakebit av hva Unix tilbyr. For å lære mer: Ta med vårt kurshefte om Unix 3 timers introduksjonskurs til Unix: http://www.usit.uio.no:80/it/lita/h1998/dag2/unix-intro/ http://www.linux.org Dansk, meget omfattende linuxbok på nett: http://www.sslug.dk/linuxbog/bog/ Spør termvakt!

30 © Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet UNIVERSITETET I OSLO Forlat aldri terminalstuen uten å logge av maskinen du sitter på. Du er selv ansvarlig for dette, jfr reglementet $3 Datasikkerhet Windows NT: Du logger av på samme måten som du logger på: Ctrl-Alt+delete og velg logoff. Bruker du “Shut down” må du velge “Close all programs...”! Sjekk alltid at loginvinduet dukker opp! (Du kan ha oppe programmer (f.eks. Word) som spør om f.eks. lagring, her kan andre avbryte utloggingen din og slik få tilgang på kontoen din. Dette er et normalt problem på termstuene.) Maskinene på UiO skal ALLTID stå på, klare for ny innlogging. Unix: Skriv ”logout”, ”exit” eller ”ctrl+d” i loginvinduet Logge av

31 © Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet UNIVERSITETET I OSLO Det meste ligger ute på web - søk deg rundt! Sjekk ut termvaktenes hjemmesider –Mat.Nat-termvaktene:http://termvakt.uio.nohttp://termvakt.uio.no –Ifi-termvaktene: http://www.ifi.uio.no/~termvakthttp://www.ifi.uio.no/~termvakt –Her finner du svar på de mest vanlige problemene på stuene Løser ikke dette dine problemer ? –Ta kontakt med termvaktene på stuen personlig, via e-post eller nyhetsgruppe (f.eks. uio.matnat.termstue) –e-post:termvakt@matnat.uio.no (Mat.Nat-termvaktene) termvakt@ifi.uio.no (Ifi-termvaktene)termvakt@matnat.uio.notermvakt@ifi.uio.no –Hvis termvaktene ikke kan hjelpe, vil de videresende problemet til de lokale IT- ansvarlige. Har du problemer eller lurer du på noe?

32 © Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet UNIVERSITETET I OSLO Vi deler ut brukernavnene og passordene Alle skal logge inn for så å bytte passord i dag –Hvordan dette blir gjort finner du bak i heftet Alle nye brukere må registrere seg på denne nettsiden: https://www.uio.no/cgi-bin/usit/ureg2000/velkommen hvis ikke blir kontoen stengt. Du finner linken på Mat.Nat-termvaktenes hjemmeside. Hvis det blir tid skal dere gjøre øvingsoppgavene bak i heftet. Lykke til med bruk av MNKONTOEN din! Til slutt


Laste ned ppt "© Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet UNIVERSITETET I OSLO Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet Universitetet i Oslo Kurset forutsetter:"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google