Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Frihet for barneføtter!

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Frihet for barneføtter!"— Utskrift av presentasjonen:

1 Frihet for barneføtter!
Foredraget er utviklet i samarbeid med: Fotterapeutforbundet Idrettsfysioterapeut Hege Erichsen Godheim Frihet for barneføtter!

2 Barns føtter er under vekst og utvikling.
Barnefoten Barns føtter er under vekst og utvikling. Knokler og vev er bløte og elastiske. Foten kan formes av ytre påvirkninger Ikke ferdig utviklet smertesans Barna våre har noen skjønne, deilige føtter som det er verdt å passe godt på. Spedbarnsfoten er så fin og perfekt, fordi den ennå ikke har vært pakket inn i sko. Utgangspunktet for dette foredraget er å fortelle dere om barnefoten og hvordan dere kan forebygge fotplager hos barn. En fot består av 26 knokler som er bløte og påvirkelige. En barnefot er ikke ferdig utviklet før; for gutter ca 15 år og jenter ca 13 år. Små barn skjønner ikke sammenhengen mellom smerter og feil fottøy. Nervetrådene i barneføtter gir ikke samme smerteimpulser som hos voksne. Større barn krøller tærne sammen i for trange sko og skjønner ikke at det er farlig for fotens utvikling.

3 Vær varsom med: Fotgymnastikk
Spedbarn og småbarn beveger føttene like mye som hendene. Legg til rette for god fotgymnastikk Vær varsom med: sko sokker som presser på tær for små sparkebukser Småbarn beveger anklene og tærne like mye som hendene og fingrene, derfor er det viktig at forholdene er tilrettelagt for denne bevegelsen. Trange sko og sokker, eller for tidlig bruk av sko ødelegger fot motorikken, hemmer utviklingen av muskulaturen og stabiliteten. Man bør også være oppmerksom på at sparkebukser kan hemme bevegelse i føttene. Hvis et barn som forsatt krabber bruker sko, så vil foten bli presset utover. Dette medfører økt stress på knær og anklene. Allerede her er det fare for fot deformiteter. Sko skal ikke tas i bruk før barnet har begynt å gå utendørs.

4 Frihet for barneføtter!
Barnefoten Foten har tre særtrekk: Avrundet, bløt og støtdempende hæl Bøyelig, men stabil lengdebue Kraftig og fremadrettet stortå Forfra: Her ser man tydelig den kraftige stortåen som peker fremover, og nesten litt inn medialt. Forfoten har et viftemønster* forfoten er bredest særlig foran ved tærne. Dette forholdet skal gjerne bevares gjennom hele livet for å unngå fotplager. Bakfra: Vi ser den fine avrundede hælen, trykket/belastningen fra kroppen faller på innsiden av føttene og dermed presses lengdebuen* på innsiden av foten nedover. Dette gjør barn for å oppnå stabilitet, og det er helt normalt inntil de kan gå bedre, da vil stege smalne og belastningen fordeles bedre over hele foten. *Forklar hva en lengdebue er. Det er ikke sikkert tilhørerne dine kjenner begrepet. Lengdebuen er hele innsiden av foten, som er kroppens støtdempingsapparat. Tre sentrale muskler ligger på innsiden av foten og må styrkes naturlig uten å hemmes for å bli et godt funksjonelt støtdempingsapparat. Når vi går og løfter fotbladet opp, styrkes musklene i lengdebuen, og gir stabilitet i ankelleddet. Uheldige faktorer som kan hemme muskelutvikling er : Sko som hindrer foten i å løfte opp fotbladet foran. (Forklar med konkrete skoeksempler) Slippers, clogger, tresko og sko uten reim/hælkappe er også uheldige og skadelig for muskelutvikling, og styrking av fotbuen. Frihet for barneføtter!

5 Tre fottyper Hulfot Normal fot Plattfot
Ved hulfot fordeles belastningen kun på tå- og hælpartiet, som dermed blir utsatt for mye belastning. Dette er ofte en stiv og rigid fot som har dårlig støtdempende funksjon, og den er dårlig til å tilpasse seg terrenget. Plattfot er en fot med dårlig utviklet muskulatur og støtteapparat. Den er ofte ustabil og har en overpronasjonstendens*. *Forklar hva pronasjon betyr: At fotens vekt går innover, se avtrykk plattfot Hulfot Normal fot Plattfot

6 Barnefoten - kjennetegn
Barnefotens kjennetegn: Lav lengdebue Fettputen på innsiden av lengdebuen ”Plattfot” normalt fram til 4-5 år. Lengdebuene utvikler seg fram til 7-8 år. Barneføtter får en lav lengdebue pga skjellett strukturene. Fettputen som ligger på innsiden av fotens lengdebue, bidrar til at foten ser plattfot ut. Her ser vi hvor ”plattfot” barnefoten ser ut. Dette er helt normalt opptil 4-5 års alderen. Fotens lengdebuer utvikler seg gradvis frem til 7–8 års alderen, begynnende buer rundt 4-5 år. Når barnet går på tærne styrker dette muskelaturen.

7 Barnefoten – faresignaler
Foten bør undersøkes ved: Gnisning mellom knærne Mye snubling Lavt aktivitetsnivå Smerter og ubehag Dersom barnet gnisser knærne mot hverandre, snubler lett, har dårlig aktivitetsnivå, eller opplever smerter og ubehag, så bør det sendes videre til utredning, allerede før de er 4-5 år. Frihet for barneføtter!

8 Barnefotens utvikling
Her ser vi utviklingen mellom kne og fot, fra barnet er nyfødt til det er 4-6 år. Nyfødte er som oftest hjulbente, rundt 6 mnd er de mindre hjulbente, ca 1 år og 7 mnd gamle bør knærne og føttene være rette. Deretter er de fleste barn innom en kalvbent periode, rundt 2,5 år for deretter å få fint samsvar mellom knær og føtter rundt 4-6 år. Det finnes selvfølgelig avvik fra dette mønsteret, men det er viktig å huske på at det er normalt at barn er både hjulbent og kalvbent i perioder av utviklingen.

9 Barnefotens utvikling
10-18 mnd: Bredsporet, vaggende gange på tærne Tærne krølles Armene ut fra kroppen Vekten på innsiden av foten Ved 18 mnd bør alle barn gå. Ved rundt 12 mnd er barnet klar for å utforske verden stående, hjulbent, og med knær og hofter lett bøyde. Tærne peker gjerne litt utover og vekten faller på innsiden av føttene. Barnet er ustabilt og klamrer seg til underlaget ved å gripe med tærne. Den første gangen er bredsporet – sjøgange – det er lite rotasjoner under gangen, armene holdes ut fra kroppen for å gi mer støtte og stabilitet og de går ofte på innsiden av lengdebuen, det vil si overpronerer. Dette mønsteret gjør barnet stabilt og er en helt normal utvikling. Når barnet er 18 mnd så SKAL alle barn gå – hvis ikke må barnet utredes. Tågange er også normalt frem til 2 års alderen – etter dette bør hælen komme nedi. Frihet for barneføtter!

10 Barnefotens utvikling
Hælen møter først underlaget Begynnende, rullende fotbevegelse Normal gangavvikling først ved 7 år. 2-3 års alderen – fotbevegelsene begynner å bli integrert i selve gangfunksjonen. Kroppstyngden møter underlaget med hælen først og tyngden føres over i rullende bevegelser til grunnleddet 1. metatars*. Vi kan se en begynnende rullende fotbevegelse hos 2-3 åringer, men barnets gange er likevel veldig ”platt”, de slipper forfoten raskt ned i underlaget, likner litt på Donald. Først når barnet er rundt 7 år er den normale fotavviklingen er ferdig utviklet. *Dette er ganske komplisert informasjon. Kanskje du bør se an publikum for hvorvidt du forklarer dette. Pass uansett på å forklare ordet metatars. Frihet for barneføtter!

11 Barnefotens utvikling
Vokser ca. 14 skostørrelser på fem år 1 år ca 10 cm lang 6 år ca 20 cm lang Foten vokser totalt ca. 25 cm på år. 1-1,5 cm i barneårene 2-2,5 cm i puberteten Rundt 1 års alderen måler foten ca 10 cm, 5 år senere er foten nesten dobbelt så lang. Det tilsvarer ca. 14 sko størrelser. Knokler og vev er bløte og elastiske. Dette er en utrolig viktig periode i barnas utvikling for voksne å følge med på. Foten vokser med ca. 25 cm, til full størrelse, i løpet av de første leveårene. 1-1,5 cm pr år i barneårene, og 2-2,5 cm i puberteten.

12 69 % alle barn går med for korte sko!
Barnesko 69 % alle barn går med for korte sko! Gradvis utvikling ved for trange sko Tallet er hentet fra en undersøkelse gjort i Østerrike på barn i alderen 3-6,5 år. Barnas føtter er ikke ferdig utviklet verken i forhold til knokler, muskulatur eller nerver. De myke knoklene kan deformeres av for små sko. Derfor kan skaden vi påfører barna våre med for små sko være fatale. Barn kan ikke barn alltid gi uttrykk for smerter/ubehag som skyldes for små sko. Derfor må foreldre følge med. Bildet viser en barnefot som har hatt for trange sko. Forklaring til skissen over utvikling ved for trange sko: Skissen viser en normalfot. Det er ønskelig å bruke sko med samme form som føttene, men deformitetene skjer selvfølgelig ikke over natten. Foten er bredere enn skoen som brukes. Skoen legger press på tærne, stortå presses innover og muskler gir etter hvert etter for presset. Musklene gir mer og mer etter for presset fra en for trang sko som svinger for tidlig og presser tærne sammen De øvrige tærne har også fått kjenne presset og blir også deformerte. Tærne svinger og krøller seg. Tilstanden blir kronisk, hammertær utvikles PS! Husk at det er over nerver ned til hver fot, og tenk på følgene det kan medføre av smerter når bøyde tær ligger i klem

13 Barneskoen – fotens utstillingsvindu
Barn går skritt daglig. Viktig med gode sko! Fotformede sko Lavest mulig hæl Hælkappe: fast, avrundet og støtdempende Sålen bøyelig under tåballene Høy tåhette Snøring eller borrelås Skoen må puste. Skinn og lær er best Ujevn slitasje = feilbelastning Barn bør ikke arve sko Barn løper og går hele dagen, og tar opptil skritt pr dag. De fleste voksne sliter med å komme opp i skritt daglig. Skoen skal ha form som en sunn og naturlig fot. Sko må ikke trykke eller klemme eller forhindre blodsirkulasjonen å strømme helt ut til tå tuppene. Hælkappen skal være fast, men samtidig være avrundet og inneholde et støtdempende lag. Den skal gi støtte og styre foten under gange. Hælen skal være så lav som mulig, dermed fordeles kroppsvekten mest hensiktsmessig. Sålen i skoen skal være bøyelig under tåballene for å tillate riktig fotbevegelse, slik at fotens muskler kan fungere optimalt. Skoens bakparti bør ha så liten åpning som mulig, for å støtte foten og forhindre den i å skli fremover. Skoen bør ha høy tåhette for å gi stortåa rom til å løfte seg. På den måten styrkes muskler som stabiliserer ankelen og styrker lengdebuen Når skoen er slitt ujevnt er dette et tegn på feilbelastning. Sko skal ikke arves – sko slites og alle føtter er unike. Husk at skoen er fotens utstillingsvindu! Frihet for barneføtter!

14 Frihet for barneføtter!
Måling av barnefoten Barnets fot bør måles minst hver: 3. måned mellom 1-3 år 4. måned mellom 3-6 år 5. måned mellom 6-0 år Mål foten fra den lengste tåen til bakerst på hælen i belastet stilling. Mål foten hver 3 mnd på barn mellom 1-3 år, hver 4 mnd på barn mellom 3 – 6 år og hver 5 mnd på barn mellom 6 – 10 år. Frihet for barneføtter!

15 Innvendige mål ved skokjøp:
Skoens størrelse Innvendige mål ved skokjøp: mm lengre enn foten 8 mm bredere enn foten Skoen skal ha: plass til at alle tærne kan peke forover løs innersåle tåhøyde i forpartiet Det er viktig at foten både har en skli lengde og en vokse sone, kjøp aldri sko hvor du ikke kan ta ut sålen i skoen – da har du liten mulighet til å måle om skoen passer. Skoene bør være 15 mm lengre enn foten, 3 mm til ”neseavrunding”, 5 mm sklisone og 7 mm voksetillegg. Skoen forparti skal ha plass til at alle tærne kan peke rett fremover,* uten at tærne presses sammen. dvs når du setter skoene ved siden av hverandre, så skal innsiden av skoene være inntil hverandre hele veien. Det skal i tillegg være en viss tåhøyde i forpartiet.

16 Nyttig tips – skomål: Måling av barnefoten
La barnet stå på en papp plate om kvelden. Tegn omrisset av foten. Legg til de ekstra målene og klipp ut. Mål alltid foten i belastet stilling om kvelden, da er foten bredest og lengst. Sjekk at skomålet får plass i den nye skoen uten at det blir bretter i pappen.

17 Frihet for barneføtter!
Fothygiene Hold beina rene og tørre Tørk godt mellom tærne Bruk sokker av ull eller bomull Gå mest mulig barbeint om sommeren Fuktige føtter pådrar seg lettere fotvorter. Fuktige føtter utvikler lettere sår. Sokker av ull og bomull puster bedre enn syntetiske stoffer. Barn svetter opptil 2-3 spiseskjeer væske om dagen fra føttene. Barneføtter skal behandles god, med god daglig hygiene, gode sokker med bevegelighets muligheter. Det gir oss velvære og en god fotfunksjon. Føttene er vårt viktigste transport middel, man er avhengig av føttenes gode funksjon fra morgen til kveld, hele livet. Frihet for barneføtter!

18 Frihet for barneføtter!
Hudproblemer Fotvorter – en virusinfeksjon Virus trenger lettere gjennom våt hud Fotvorter kan forsvinne av seg selv Atopiske vinterføtter – ved atopisk eksem Ligner fotsopp, men fotsopp uvanlig hos barn Unngå sko som ikke puster Behandles daglig med god fotkrem Fotvorte er virusinfeksjon i huden. Kan være smertefull. Fotvorter trenger ikke å behandles, med mindre de er vonde. De vil ellers forsvinne av seg selv, nesten like fort som de dukket opp. Fotterapeuten kan behandle dem hvis de er vonde, på en skånsom måte. Det er viktig å holde huden tørr for å unngå at virus trenger gjennom huden. Vortevirus kan være over alt, særlig på offentlige badesteder. Tips: Etter badet på offentlige steder, tørk føttene omhyggelig og skift til rene, tørre sokker. Atopiske vinterføtter oppstår ofte hos barn som har atopisk eksem. Ligner fotsopp. Behandles med en god fotkrem daglig. Bør unngå gummistøvler og sherrox, sko som ikke puster. Fotsopp er et sjeldent fenomen hos barn under pubertetsalder. Frihet for barneføtter!

19 Barneneglen vokser forskjellig
Noen skjeformet Noen tynne og flisete Trange sokker og sko : negler gror nedover. Neglene skal beskytte mot ytre trykk og skader. Skjeformede negler bøyer seg oppover i kantene For korte sko og for små sokker kan føre til at neglen gror inn i huden. Kan forårsake betennelse og vonde tær.

20 Klipping av barneneglen
Neglen klippes: så rett over som mulig ikke nedover i kantene ikke for kort Skal ikke rives Negler klippes slik at de ikke gnisser i nabotærne

21 Frihet for barneføtter!
Barnefoten For mer informasjon, ta kontakt med: Legg inn egen kontaktinformasjon Frihet for barneføtter!


Laste ned ppt "Frihet for barneføtter!"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google