Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Fattigdommen ingen ser

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Fattigdommen ingen ser"— Utskrift av presentasjonen:

1 Fattigdommen ingen ser
Side 33 – 38 i Det går bra! arbeidsbok

2 1. Svar på spørsmålene. Du kan svare med egne ord.
1. Hvorfor må Isabella være alene fire timer om dagen? 2. Hva er Nann-Rositas største problem? 3. Hvorfor tok Nann-Rosita fram kartet da sosialkontoret foreslo at hun skulle selge eller leie ut hytta i Finnmark? Isabella må være alene fire timer om dagen fordi moren ikke har råd til SFO. Nann-Rositas største problem er at hun har en haug utbetalte regninger. (Regningene har hopet seg opp.) Hun tok fram kartet fordi hun ville understreke hvor hytta ligger (i Finnmark). Da hun tok fram kartet mente hun å fortelle at hytta ligger veldig lite sentralt plassert, og dermed er den veldig vanskelig å selge.

3 1. Svar på spørsmålene. Du kan svare med egne ord.
1. Hvordan mente sosialkontoret at Nann- Rosita kunne løse det problemet at hun kun har 2677 kroner til rådighet etter at alle faste utgifter er betalt? 2. Syntes Nann-Rosita det var et godt forslag sosialkontoret kom med? Sosialkontoret mente at hun kunne kutte ned forsikringsutgiftene. Nei, det syntes hun ikke. Hva skal Nann- Rosita da gjøre hvis det er innbrudd i leiligheten hennes?

4 2. Bøy substantivene og adjektivene
en liten støvel den lille støvelen små støvler de små støvlene * en skoleransel skoleranselen skoleransler skoleranslene en liten / ei lita jente den lille jenta de små jentene små jenter * et avvisende svar det avvisende svaret avvisende svar de avvisende svarene

5 2. Bøy substantivene og adjektivene
en statlig bedrift den statlige bedriften statlige bedrifter de statlige bedriftene * en liten bemerkning den lille bemerkningen små bemerkninger de små bemerkningene en eventyrlig tanke den eventyrlige tanken eventyrlige tanker de eventyrlige tankene *

6 3. Forklar disse ordene og uttrykkene
1. i regi av 2. en haug 3. har hopet seg opp 4. strakk ikke lønninga til 5. Jeg har innsett 6. de firer ikke på ei krone 7. dette er en ond sirkel under ledelse av mange (som ligger oppå hverandre) har samlet seg (og blitt veldig mange) lønnen var ikke nok jeg har forstått de vil ikke gi noen flere penger dette er en problematisk situasjon det er vanskelig å komme ut av

7 4. Jenta er alene fire timer hver dag
4. Jenta er alene fire timer hver dag. Nann-Rosita har ikke råd til skolefritidsordning. så: Nann-Rosita har ikke råd til skolefritidsordning, så jenta er alene fire timer hver dag. siden: Siden Nann-Rosita ikke har råd til skolefritidsordning, er jenta alene fire timer hver dag. Jenta er alene fire timer hver dag, siden Nann-Rosita ikke har råd til skolefritidsordning.

8 4. Jenta er alene fire timer hver dag
4. Jenta er alene fire timer hver dag. Nann-Rosita har ikke råd til skolefritidsordning. fordi: Fordi Nann-Rosita ikke har råd til skolefritidsordning, er jenta alene fire timer hver dag. Jenta er alene fire timer hver dag, fordi Nann-Rosita ikke har råd til skolefritidsordning. for: Jenta er alene fire timer hver dag, for Nann-Rosita har ikke råd til skolefritidsordning. derfor: Nann-Rosita har ikke råd til skolefritidsordning. Derfor

9 4. Ingen vil eie hytta i Finnmark
4. Ingen vil eie hytta i Finnmark. Sosialkontoret sier at hun må selge den. likevel: Ingen vil eie hytta i Finnmark. Likevel sier sosialkontoret at hun må selge den. selv om: Selv om ingen vil eie hytta i Finnmark, sier Sosialkontoret sier at hun må selge den, selv om ingen vil eie hytta i Finnmark. men: Ingen vil eie hytta i Finnmark, men sosialkontoret sier at hun må selge den.

10 4. Ingen vil eie hytta i Finnmark
4. Ingen vil eie hytta i Finnmark. Sosialkontoret sier at hun må selge den. til tross for at: Til tross for at ingen vil eie hytta i Finnmark, sier sosialkontoret at hun må selge den. Sosialkontoret sier at hun må selge den, til tross for at ingen vil eie hytta i Finnmark. imidlertid: Ingen vil eie hytta i Finnmark. Imidlertid sier sosialkontoret at hun må selge den. / Sosialkontoret sier imidlertid at hun må selge den.

11 5. Fyll inn et ord som passer i de tomme lukene.
Fattigdommen i Norge er et økende problem. En del av problemet er at mange som bor i Norge, nekter å innse det/dette. Mange nekter å tro at Norge huser virkelig fattige mennesker; mennesker som ikke lever et verdig liv. Veldig mange lever i overdådighet og luksus, og spranget mellom dem som har for / veldig lite og dem som har veldig mye, blir stadig større.

12 5. Fyll inn et ord som passer i de tomme lukene.
For noen er det rett og slett ikke mulig å forestille seg hvordan dagens virkelighet i Norge kan være. Hvordan kan det ha seg at noen kan spise biff hver dag, bo i hus på størrelse med et palass, eie to-tre nye biler, disponere to-tre hytter, ha / eie flere flatskjerm-tv-er og mange moderne datamaskiner, mens andre bor i en trang og dårlig utstyrt leilighet som de bare leier?

13 5. Fyll inn et ord som passer i de tomme lukene.
Disse menneskene har ikke penger til varm mat hver dag, selv om de jobber og gjør sin plikt for samfunnet. Flere av disse har ikke penger til å gi barna varme klær. De har ikke råd til å feire bursdager og kan bare glemme å dra på ferie. Tenker folk i Norge virkelig over i hvilken retning landet har utviklet seg?


Laste ned ppt "Fattigdommen ingen ser"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google