Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Kosthold ved eksem Katharina Myhre Lund Klinisk ernæringsfysiolog Barneklinikken, Voksentoppen Rikshospitalet.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Kosthold ved eksem Katharina Myhre Lund Klinisk ernæringsfysiolog Barneklinikken, Voksentoppen Rikshospitalet."— Utskrift av presentasjonen:

1 Kosthold ved eksem Katharina Myhre Lund Klinisk ernæringsfysiolog Barneklinikken, Voksentoppen Rikshospitalet

2 Dagens agenda Sammenheng mellom atopisk dermatitt (AD) og matvareallergi? Utredning av matvareallergi v/ AD Ernæringsmessige hensyn ved evt eliminasjonsdiett Har barn med AD spesielle ernæringsmessige behov?

3 Sammenheng mellom atopisk dermatitt og matvareallergier Høy korrelasjon mellom forekomst av AD og matvareallergier –Men er det en årsakssammenheng? –Kan matvarer trigge og/eller forverre eksemet? ”Den atopiske marsjen” –Både atopisk eksem og matvareallergier debuterer ofte i tidlig barndom

4 Eczematous reactions to food in atopic eczema: position paper of the EAACI and GALEN T. Werfel, B. Ballmer-Weber, P. A. Eigenmann, B. Niggemann, F. Rancé, K. Turjanmaa and M. Worm ForfattereÅrNMatvareallergi (%) Sampson and McCaskill Burks et al Sampson Eigenmann * Burks et al Niggemann et al Eigenmann and Calza * Breuer et al * Uselekterte barn med AD

5 Forekomst av matvareallergi og AD AD er en multifaktoriell sykdom –Genetiske faktorer –Miljømessige faktorer Forekomst av matvareallergi hos AD- pasienter varierer med –Barnets alder –Eksemets alvorlighetsgrad –Diagnosekriterier –Observasjonstid etter matvareprovokasjon –Forekomst av andre allergier (pollen, pelsdyr, helårsallergier)

6 Hva er matvareallergi?  Reproduserbare immunologisk(e) reaksjon(er) som skyldes eksponering for en gitt matvare -Både IgE-mediert og non IgE-mediert Pattern of clinical reactions to foods. *The clinical symptoms of noneczematous reactions include cutaneous symptoms such as pruritus, urticaria and rashes and/ or noncutaneous gastrointestinal, respiratory or even anaphylaxis.

7 De vanligste matvareallergenene Peanøtter og trenøtter Kumelk Egg Soya Hvete Sjømat (fisk, skalldyr og bløtdyr)

8 Utredning av matvareallergi Anamnese –Temporalitet –Konsistens sIgE og prikktest Har barnet hatt gode perioder? Ved mistanke om allergi –Eliminasjonsdiett i 4-6 uker Vurdere eksemet ved oppstart Nøye og konsekvent eliminasjon –Reintroduksjon/provokasjon med mistenkt allergen Dersom det er flere allergener: start med det som sannsynligvis IKKE gir reaksjon Vurdere eksem minimum timer etter inntak Ved negativ provokasjon  gjenta eksponering daglig – observér barnets eksem

9 På sykehus eller hjemme? Tid fra forrige eksponering –Langvarig eliminasjon? Behov for en objektiv vurdering av eksemet/reaksjonene?

10 Provokasjoner på Voksentoppen Vurderer om barnet kan provoseres –Seponerer antihistaminer 5 d før provokasjon –Kan smøres med steroider –Vurderer eksemet – stabilt? –Lungefunksjonstester –BT –Allmenntilstand

11 Provokasjoner på Voksentoppen Kan gjøres åpent eller blindet Kan gjøres over flere dager Gir matvare i opptrappende doser –Som oftest 5 opptrappinger –30 min mellom hver dose –Ved klare symptomer  provokasjonen stoppes –Ved mer diffuse symptomer  Gjentar forrige dose, evt opptrapping

12 Når provoserer vi? Er indikert for å –Finne terskelverdi for reaksjon –Avdekke reaksjonenes alvorlighetsgrad

13 Fremgangsmåte for å avklare matvareallergi Allergy Volume 62, Issue 7, pages , 15 JUN 2007 Volume 62, Issue 7,

14 Dobbelblindet hjemmeprovokasjon Melk og hvete 1 uke provokasjon – 3 uker washout – 1 uke provokasjon Symptomregistrering i uke 0, uke 1 og uke 2

15 Matvareallergi og vekst Barn har et særlig behov for en næringstett kost –Kognitiv utvikling –Motorisk utvikling –Lengdevekst Tilstrekkelig med energi og mikronæringsstoffer for å oppnå sitt genetiske utviklingspotensial

16 Ernæringsmessige konsekvenser ved matvareallergier Melkeproteinallergi –Finne erstatningsprodukt Hydrolysat dersom barna er små Soya,- havre, -og risbaserte melkeerstatninger –Ernæringsmessig bidrar melkeprodukter med Energi Protein B-vitaminer Kalsium Jod –Utfordrende med fullstendig eliminasjon; melk inngår i de fleste blandingsprodukter

17 Toåringens kost Frokost: Brødmat eller grøt. –Pålegg: Margarin/smør, ost/prim/leverpostei/fiskepålegg/kjøttpålegg. –Drikke: Melk (>3 dl daglig)/vann/juice. Lunsj: Brødmat (som frokost) Mellommåltid: 0,5-1 stk yoghurt og frukt Middag: Poteter/pasta/ris. Kjøtt/fisk/farseprodukter. Evt saus. Kvelds: Som frokost.

18 Vekst hos barn med melkeproteinallergi Barn med melkeallergi har økt risiko for –Redusert lengde/alder –Redusert vekt/høyde Det er vist at bruk av alderstilpassede erstatningsprodukter og god kostveiledning forebygger dette. Systematic review of nutrient intake and growth in children with multiple IgE-mediated food allergies. Nutr Clin Pract Dec;28(6): Nutr Clin Pract. Sova C Sova C 1, Feuling MB, Baumler M, Gleason L, Tam JS, Zafra H, Goday PS.Feuling MBBaumler MGleason LTam JSZafra HGoday PS

19 Melkeerstatninger

20 Grøterstatninger

21

22 Ernæringsmessige konsekvenser ved matvareallergi Egg –Protein og energi –B-vitaminer Hvete og andre glutenholdige matvarer –Sentral matvare –Fullkornsprodukter inneholder rikelig med energi, flerumettede fettsyrer, jern, fiber, b-vitaminer og protein –Overgang til glutenfri kost  stivelsesbasert  mister mange av næringsstoffene

23 Årsaker til at allergibarna vokser dårligere Reduserte kilder til næringsstoffer Redusert absorpsjon av næringsstoffer pga økt permemabilitet i tarmen Økte ernæringsmessige behov –Økt proteinbehov –Barn med AD har økt tarmpermeabilitet

24 Effekt av eliminasjonsdietter på vekst og ernæringsstatus hos barn med multiple allergier Prospektiv studie –Rekrutterte sped- og småbarn med etablert matvareallergi –To grupper Kumelk Kumelk og hvete –Kostveiledning fra ernæringsfysiolog –Målte antropometri og biokjemiske markører for ernæringsstatus i 8 mnd-intervaller Impact of elimination diets on growth and nutritional status in children with multiple food allergies. Berry MJ Berry MJ 1, Adams J, Voutilainen H, Feustel PJ, Celestin J, Järvinen KM. Pediatr Allergy Immunol Mar;26(2):133-8.Adams JVoutilainen HFeustel PJCelestin JJärvinen KMPediatr Allergy Immunol.

25 Impact of elimination diets on growth and nutritional status in children with multiple food allergies Pediatric Allergy and Immunology Volume 26, Issue 2, pages , Volume 26, Issue 2,

26 Hvordan følge barnets vekst? Registrere vekt, høyde og hodeomkrets v/ innleggelse Plotte verdiene i percentileskjemaer –Følger barnet sine kurver? –Flater det ut/faller på kurven? Biokjemiske markører –Jernstatus (kartlegge jernlager) –Fettløselige vitaminer –Sink, albumin og selen

27

28 Histaminfrigjørende matvarer Eksemforverrende effekt hos noen –Tomat –Gulrot* –Selleri* –Eple* –Rød paprika –Kaviar –Sterke kryddere –Sitruser og kiwi –Jordbær

29 Oppsummering Overhyppighet av matvareallergi blant barn med atopisk eksem En grundig utredning er viktig før barnet settes på eliminasjonsdiett –Provokasjoner (på sykehus/hjemme) Ved eliminasjonsdiett  kostveiledning Kontrollere ernæringsstatus gjennom vekstkurver og biokjemiske parametre

30 Takk for meg!


Laste ned ppt "Kosthold ved eksem Katharina Myhre Lund Klinisk ernæringsfysiolog Barneklinikken, Voksentoppen Rikshospitalet."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google