Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Islam De fem søylene.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Islam De fem søylene."— Utskrift av presentasjonen:

1 Islam De fem søylene

2 Litt repetisjon… Islam er den yngste verdensreligionen og den nest største etter kristendommen. Islam oppsto på den arabiske halvøya på 600- tallet e.Kr. Det var profeten Muhammad som forkynte denne religionen som det står om i Koranen. I islam kaller de gud for Allah, Allah er herre og menneskene tjenere. Islams lover og regler er Allahs vilje, og derfor vil muslimer følge dem. ”Islam er bygd på fem søyler. Det er Guds enhet, bønnen, betalingen av Zakah, fasten i ramadan og pilegrimsferden til Mekka”

3 Den blå moske i Istanbul

4 Den første og viktigste søylen
1. Trosbekjennelsen Trosbekjennelsen består i at en sier "ashhado alla ilaha illallah, wa ashhado anna Mohammadan rasolo llah. Det betyr: ”Det finnes ingen andre guder enn Allah, og Mohammad er hans profet." En muslim sier dette hver dag. Da forteller han hva han tror på.

5 2. Salah Den andre søylen er salah. Salah betyr bønn.
Allah har sagt at muslimene skal be til ham fem ganger i døgnet. Et fast mønster av bevegelser følges når man ber. Før man kan be må man vaske seg på en bestemt måte. (Først vasker man hendene, skyller munn og nese, ansiktet og armene opp til albuen. Deretter stryker man vann over håret og ørene, og til slutt vasker man bena.

6 Flere av de daglige bønnene er fra Koranen – muslimenes hellige bok
På den 24. dagen i måneden Ramadan satt Mohammed på fjellet Hira og mediterte. Plutselig kom engelen Gabriel til han, og åpenbarte begynnelsen av Koranen. Den ble åpenbart på arabisk. Det tok 23 år fra Koranen begynte å bli åpenbart for Mohammed til den ble helt ferdig. Koranen består av 114 surer eller kapitler, og er på størrelse med Det nye testamentet. Den er delt inn i to hoveddeler: de mekkanske og de medinesiske surer, avhengig av hvor profeten fikk åpenbaringene, til å begynne med i Mekka, men fra 622 i Medina.

7 3. Zakah Ordet zakah betyr "å vokse" eller "å rense sitt ego".
Denne søylen handler om at Gud har pålagt de ”rike” å hvert år betale/gi av sine eiendeler til de fattige eller samfunnet (skoler, bygge veier og sykehus, og lignende). Det kan være penger, gull, kameler, sauer, kuer, jord, aksjer og fond, osv. Det er regler for hvor mye man skal gi ut fra hva man eier/har.

8 4. Faste - sawm Det islamske året følger månen og ikke sola. Den niende måneden i det islamske året kalles ramadan (11 dager lenger enn solåret). Koranen ble åpenbart for profeten Mohammad i ramadan, og der står det at muslimer skal avstå fra mat og drikke mellom soloppgang og solnedgang. Dette kalles sawm, og er den fjerde søylen i islam. Menneskene skal behage Gud, som i denne måneden premierer gode gjerninger hundre ganger mer enn vanlig, og straffer synder ti ganger mer enn ellers. Den som faster, skal trene seg i tålmodighet og tilgivelse og vise nestekjærlighet i praksis.

9 Ramadan avsluttes med Id ul Fitr
Ramadan avsluttes med Id ul Fitr. Id ul-fitr er en av de to årlige høytidene i islam. Den feires både med bønn, fest, gaver og forskjellige sosiale aktiviteter. Id ul-fitr er den første dagen i måneden etter fastemåneden ramadan.

10 5. Hadjj (pilegrimsreise til Mekka)
Hadjj er å besøke Allahs hus Ka'abah. Ka'abah ligger i en by som heter Mekka. De muslimene som har muligheter til det, skal reise på hadjj minst en gang i livet. Ka'aba er en firkantet stenbygning med et klede over. Den ble først bygget av Adam, og senere bygget opp igjen av Ibrahim. Ka'abah er bygget for å tilbe Allah. Når muslimene er på hadjj, har alle sammen på seg like klær. En kan ikke se om noen er rik eller fattig. Alle muslimene er sammen, som brødre og søstre. Hadjj blir avsluttet med at hver muslim slakter et lam. Det er for å minnes Ibrahim som ble pålagt av Allah å ofre sønnen sin, Isma'il. Ibrahim viste at han var villig til å gjøre som Allah sa, og da gav Allah ham et lam å ofre istedenfor. Men ikke bare muslimene på hadjj slakter denne dagen. Det gjør alle muslimer i resten av verden også. Dagen når muslimene slakter, kalles 'Idu l-adha, offerfesten. Muslimene viser denne dagen at de er villige til å gjøre som Allah sier.

11 Pilegrim som ber, i Mekka

12 Husker du innholdet i islams 5 søyler/pillarer?


Laste ned ppt "Islam De fem søylene."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google