Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Den franske revolusjon. I løpet av noen måneder i 1789 hadde det skjedd mye i Frankrike. Kongens tid som eneveldig monark var forbi. Adelens – og de geistliges.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Den franske revolusjon. I løpet av noen måneder i 1789 hadde det skjedd mye i Frankrike. Kongens tid som eneveldig monark var forbi. Adelens – og de geistliges."— Utskrift av presentasjonen:

1 Den franske revolusjon

2 I løpet av noen måneder i 1789 hadde det skjedd mye i Frankrike. Kongens tid som eneveldig monark var forbi. Adelens – og de geistliges privilegier var blitt fjernet. Man hadde vedtatt en erklæring om menneskerettigheter. Den nye nasjonalforsamlingen gav mer makt til folket.

3 Den franske revolusjon Det fantes likevel problemer i Frankrike. Matmangelen var stor blant folk flest. Kongen holdt fremdeles til på slottet sitt i Versailles, og det var vanskelig å vite hva han kunne finne på. Mange fryktet at kongen ville forsøke å ta makten tilbake gjennom et statskupp. Kong Ludvig 16.

4 Den franske revolusjon En morgen samlet tusenvis av kvinner seg foran rådhuset i Paris for å kreve brød. Herfra gikk turen videre mot slottet i Versailles. Med toget fulgte også 20 000 soldater fra nasjonalgarden. Nå skulle man hente kongen og be ham ordne opp i matmangelen.

5 Den franske revolusjon Da toget ankom Versailles, tok flere kvinner seg inn på slottet. Det fortelles at dronningen unnslapp ved å gjemme seg i et hemmelig rom. Man åpnet kongens matkammer og tok med seg brød og mel til byen. Kongen og hans familie ble satt i en vogn og tvangsflyttet til Paris.

6 Den franske revolusjon I 1791 fikk Frankrike en ny grunnlov som sa at makten i landet skulle være delt mellom tre parter. Den lovgivende makt - nasjonalforsamlingen Den utøvende makt - kongen Den dømmende makt - domstolene

7 Den franske revolusjon Til tross for den nye grunnloven, var det fremdeles mange som mente at kongen burde avsettes. Man hevdet at kongen ikke var til å stole på. Maximilien de Robespierre var blant dem som var mest mistenksom ovenfor kongehuset. Foto: Peter d'Aprix

8 Den franske revolusjon I juni 1791 forsøkte kongefamilien å flykte fra Frankrike. Underveis ble de gjenkjent og ført tilbake til Paris. Det gikk rykter om at kongen hadde bedt keiseren av Østerrike om hjelp. Bildet viser kongefamilien som blir tatt hånd om av franske soldater.

9 Den franske revolusjon Frankrikes befolkning var delt i synet på kongen. Noen mente han arbeidet mot revolusjonen. Andre ønsket derimot å være lojale mot kongen. I juli 1791 åpnet soldater ild mot en folkemengde som demonstrerte og som ville ha kongen avsatt. General Lafayette beordrer ild mot folkemengden.

10 Den franske revolusjon I Europa så mange monarker med misnøye på det som skjedde i Frankrike. Man fryktet at revolusjonen kunne komme til å spre seg til andre land. Den østerrikske keiseren truet Frankrike med krig dersom noe skjedde med søsteren hans, dronning Marie Antoinette.

11 Den franske revolusjon I Frankrike var det mange som ønsket en krig velkommen. Kong Ludvig 16. mente at en krig ville føre til en slutt på revolusjonen. De revolusjonære mente på sin side at en krig ville spre revolusjonen til andre land. I løpet av 1792 var Frankrike i krig med flere europeiske land. Storbritannia Frankrike Spania Italia Østerrike Preussen Nederland Ill: Eric Gaba

12 Den franske revolusjon Marseillaisen, Frankrikes nasjonalsang, ble komponert i april 1792.

13 Den franske revolusjon Møtet med mange europeiske krigsmakter ble vanskelig for Frankrike. Mange mistenkte kongen for å håpe på et fransk nederlag. Kongen ble derfor satt i fengsel. Senere kom det fram at dronningen hadde sendt franske feltplaner til sin bror, keiseren av Østerrike.

14 Den franske revolusjon Nasjonalforsamlingen bestemte nå at kongen skulle henrettes. I januar 1793 ble han ført til giljotinen. Senere samme år led dronning Marie Antoinette samme skjebne. Giljotinen var en falløks som ble brukt for å halshogge dødsdømte.

15 Den franske revolusjon Nå begynte motstanden mot revolusjonen å vokse. Styresmaktene bestemte derfor at verken lover eller menneskerettigheter skulle gjelde lenger. Under ledelse av Robespierre begynte man å jakte på revolusjonens motstandere. I løpet av få år ble omtrent 60 000 revolusjonsmotstandere drept. Foto: Gary Denness

16 Den franske revolusjon Terroren førte til motstand og misnøye. I 1794 måtte Robespierre og flere av hans medarbeidere selv møte døden via giljotinen. Nå fulgte en roligere periode i Frankrike, men snart skulle en ny mann komme til makten i landet.

17 Den franske revolusjon Bilde:Lenke:Rettigheter: Forsidehttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Duplessi-Bertaux_-_Arrivee_de_Louis_Seize_a_Paris.pnghttp://en.wikipedia.org/wiki/public_domain Ludvig 16.http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/53/LouisXVI-France1.jpghttp://en.wikipedia.org/wiki/public_domain Nasjonalfors.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Salle_du_Man%C3%A8ge_1.jpghttp://en.wikipedia.org/wiki/public_domain Kvinnetogethttp://en.wikipedia.org/wiki/File:Women%27s_March_on_Versailles.jpghttp://en.wikipedia.org/wiki/public_domain På balkongenhttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:La_Fayette_and_Marie_Antoinette_6th_october_1789.jpghttp://en.wikipedia.org/wiki/public_domain Ludvig 16.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Portrait_of_Louis_XVI,_Antoine-Fran%C3%A7ois_Callet_(1788).jpghttp://en.wikipedia.org/wiki/public_domain Robespierrehttp://en.wikipedia.org/wiki/File:MaxRobespierre_Best.jpghttp://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/ Flukthttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Arrest_of_Louis_XVI_and_his_Family,_Varennes,_1791.jpghttp://en.wikipedia.org/wiki/public_domain Ildhttp://en.wikipedia.org/wiki/File:Lafayette_fires_on_the_Cordeliers_Club.jpeghttp://en.wikipedia.org/wiki/Public_domain Leopold 2.http://en.wikipedia.org/wiki/File:Leopold_II.jpghttp://en.wikipedia.org/wiki/public_domain Karthttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:France_blank.svghttp://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5/ Slaghttp://en.wikipedia.org/wiki/File:Valmy_battle.jpghttp://en.wikipedia.org/wiki/public_domain I fengsel http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Louis_XVI_at_the_Tour_du_Temple_Jean_Francois_Garneray_1755_1837.jpg http://en.wikipedia.org/wiki/public_domain Henrettelsehttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hinrichtung_Ludwig_XVI_von_Frankreich(1754-1793).jpghttp://en.wikipedia.org/wiki/public_domain Giljotinhttp://www.flickr.com/photos/garydenness/2466484190/ http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/deed.en Marseillaisenhttp://en.wikipedia.org/wiki/File:La_Marseillaise.ogg http://en.wikipedia.org/wiki/Public_domain Arrestereshttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Arrestation_de_Robespierre.jpghttp://en.wikipedia.org/wiki/public_domain


Laste ned ppt "Den franske revolusjon. I løpet av noen måneder i 1789 hadde det skjedd mye i Frankrike. Kongens tid som eneveldig monark var forbi. Adelens – og de geistliges."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google