Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Tusenvis er pårørende til alvorlig syke foreldre 290 000 barn lever med foreldre som har en psykisk lidelse som kan gå utover daglig fungering, og/eller.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Tusenvis er pårørende til alvorlig syke foreldre 290 000 barn lever med foreldre som har en psykisk lidelse som kan gå utover daglig fungering, og/eller."— Utskrift av presentasjonen:

1 Tusenvis er pårørende til alvorlig syke foreldre 290 000 barn lever med foreldre som har en psykisk lidelse som kan gå utover daglig fungering, og/eller et såpass alvorlig alkoholmisbruk at det sannsynligvis går utover daglig fungering Dersom vi bare regner klart alvorlige lidelser: 135 000 barn (12,2 %)

2

3 Med rett til å medvirke: Barn forandrer Norge Definert et barnesyn Grunnlegggende verdier - Kjærlighet - Åpenhet - Ydmykhet - Medbestemmelse Ny profesjonalitet, på barnas premisser? Nytt kunnskapssyn?

4 Atferd: Eksempel på problemforflytning. Tror ingen noen gang har spurt meg hvordan jeg har det og hvorfor jeg oppfører meg som jeg gjør Vilde, 19 Jeg tenkte ikke på at jeg kunne ta opp problemene hjemme med lærerne. Det var gangetabellen, ikke ”hvordan går det hjemme?” Kjell, 21 De sendte meg på ART. Jeg forsvant litt inn i psykiatrien. Ble vant til belteseng Mia, 18 De ville gi meg ADHD-diagnose. Men jeg hadde jo ikke ADHD, jeg hadde det jævlig Håvard, 20

5

6 Spør hvorfor

7 “Det første vi må få has på hvis vi skal arbeide effektivt mot vold og seksuelle overgrep mot barn, er myten om den fremmede overgriperen som kommer hoppende ut av buskene eller forsøker å lokke barn inn i bilen sin”. Ada Austegard, Stine Sofies Stiftelse

8 Hovedpoenger i boka: Vi har ikke tatt inn over oss hvor stort problem dette er – og hvor hjelpeløse barn er. Systemer lagd av voksne, for voksne, som snakker med voksne. Vi lever i en tabukultur. Vi tror ikke at sånt skjer med barn vi kjenner og møter, vi lærer heller ikke så mye om det.

9 Hva skjer i tabukulturen? Overidentifisering med voksne Bagatellisering/ benektning Problemforflytning ”Drømmeløsninger” Aktivitet uten mål og mening

10 Kamp mot tabukulturen: Alles ansvar Normalisering av det normale Å spørre gir følelse av aksept: ”Ikke bare meg” Flere vil våge å snakke Tar vekk sykeliggjøring Bidrar til helbred og gir riktigere hjelp Når andre reagerer, flyttes skyld og skam

11 Assumption is the mother of all fuck-ups Steven Seagal (by Anne Kristine Bergem)

12 Råd fra hjertet Tro aldri at noen andre gjør noe. Gjør noe selv. Sett ord på magefølelsen. Snakk med noen. Lag nettverk. Er du fortsatt bekymra, gå videre med det. Meldeplikten er et selvstendig ansvar. Det holder å være bekymra. Det kreves ikke bevis. Vær ydmyk og husk at å respektere betyr å se en gang til. Se barnet, involver det.

13 Du kan være den ene


Laste ned ppt "Tusenvis er pårørende til alvorlig syke foreldre 290 000 barn lever med foreldre som har en psykisk lidelse som kan gå utover daglig fungering, og/eller."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google