Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Landsdekkende konferanse for barnepleiere den 7

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Landsdekkende konferanse for barnepleiere den 7"— Utskrift av presentasjonen:

1 Landsdekkende konferanse for barnepleiere den 7
Landsdekkende konferanse for barnepleiere den 7. april 2011 på Storefjell. Jordmor Kirsten Watnaas

2 Er det naturlig å amme i 2011?

3

4 Tanker etter Ammeseminarer
Barselavdeling Tanker etter Ammeseminarer Se Mor og Barn – se helheten Ha tillit til naturen Fokuser på det som er bra, så mor kan vokse

5 Ikke bruke ord som galt, feil.
Hva har mor selv av ideer og egne prøvde råd. Det finnes ulike råd for de forskjellige kvinner. DIALOGEN med mor er viktig. Ammingen er ditt valg – unngå press.

6 Amming er mye mer enn mat.
Amming er trygghet, trøst og nærhet. Hva er hyppig amming? Ikke uvanlig med 10/12/14 g. i døgnet. Hva kan vi gjøre? Bevist på å bruke Ammeobservasjon som en metode. Samt være seg bevisst egne ammeerfaringer og holdninger.

7

8

9 Begrunn dine tiltak. Lytte – hvilken forhåndskunnskaper har mor. Gå ut fra mors opplevelser/følelser. Gjerne gjenta det moren presenterer som et problem for å sjekke om du har oppfattet det riktig.

10 Økt mulighet for å lykkes
Systematisk og enhetlig informasjon Vær konkret Oppmuntre mor til å øve seg Personalet minst mulig aktiv Evaluering

11 Ammeobservasjon. Forslag til sjekkliste: Ammestilling liggende/sittende. Unngå såre brystvorter – riktig tak.( min). Effektiv diegiving. Forventet hyppighet. Spente bryst - håndmelking

12 Kun 1% kan ikke fullamme, ifølge Gro Nylander.
Ved brystreduksjonsplastikk, kan mor gi det hun har og gi tillegg. Hvis det derimot ikke kommer noen ting, skal mor avslutte ammingen etter 3-5 dager. Dersom mor har operert inn silikon eller annet, kan hun som oftest amme. Aldri kommentere brystene, sårbart.

13

14

15 Brystbetennelse Disponerende faktorer Melkestase
Såre brystknopper- obs roten til alt ondt. Diagnostikk Brystet: Ømhet , kuler ,varmt , rødt Feber , influensalignende symptomer Bakteriell prøve av sår sekret og melk

16 Brystbetennelse Behandling Evaluering av ammestilling/sugetak
Hyppig tømming ca hver 2 time, varme og tømming om natten Bruk fortrinnsvis barnet til å tømme Hvile, evt. smertestillende Antibiotika etter resistensbestemmelse

17

18

19

20 Candida mastitt- en trussel mot ammingen sitat Elisabeth Tufte
Ofte vanskelig å diagnostisere Diagnostiseres ved å utelukke andre årsaker og mors beskrivelse Lite informasjon i den medisinske litteratur

21

22 Behandling av sopp Råd til mor:
Smør et tynt lag med Canesten-salve på brystknoppene og det brune området etter hver amming, maksimum 8 ganger i døgnet. Behandlingen bør vare minimum 14 dager. Ammeinnlegg av ull bør ikke brukes i denne perioden, om det ikke kan kokes. Vask BH, sengetøy og håndkle i minst 60 graders varmt vann.

23 Til barnet: Pensle barnets munn med Mykostatin-mikstur, 4 ganger daglig etter amming i minst 14 dager. Koke smokker, flaskesmokker og eventuelt pumpeutstyr, i 10 minutter hver gang.

24 Symptomer kan være: Mor:
Stikkende sviende smerter i brystet, også etter amming Rød skinnende hud. event. flassing Barn: Trøske i munnen Klikkende lyd når barnet dier Bleieutslett

25 Søstrene Langs veggene i høy spalier er klatret opp et rosenflor,
og solbærbusk og epletre beskytter huset hvor vi bor. En nyfødt pike og en mor og rosenstokk ved rosenstokk på samme underlige jord er mer enn mirakel nok! Jens Bjørneboe Og stenger jeg mot havens luft, så puster jeg her inne en evig – vårlig blomsterduft av spedbarn og av kvinne: En evighet av melk og ro, En nyfødt pike og en mor Hvor de er søstre begge to, En bitteliten og en stor!

26 Premature BARN Morsmelkens spesielle betydning for premature.
Fosteret drikker 500 ml fostervann med 3 gr. protein i 3 Trimester. Mødre som føder prematurt har høyere fettsyre – kjeder, jern, klor, natrium, magnesium i sin morsmelk (preterm kolostrum).

27

28 Hvis mulig forberede kvinner/menn på at barnet må legges på NI
Hvis mulig forberede kvinner/menn på at barnet må legges på NI ! – Obsposten/Føden`s arbeid Samarbeid mellom barselavd. og neonatal er viktig. Hvem gjør hva – eks. pumpeinformasjon. Husk SMOKK kan være et hjelpemiddel på NI! Barnet er sjefen ved brystet – ingen kan tvinge et brystbarn. koppmating hjelpebryst

29 Ammeveiledning de første dagene på barsel Les og bruk de ti trinnene for vellykket amming.
Har barnet sugd (sett og observert korrekt sugetak og god ammestilling) innen to timer etter fødselen, avvente og se når barnet blir sugelystent igjen. La moren legge til barnet når og hvis det viser interesse. Se hva hun gjør. Hjelp henne med støtte og råd. Evt. praktisk veiledning hvis hun ikke får det til selv. Unngå stress-situasjoner hvor barnet (og moren) blir oppkavet. For all del: IKKE tving barnet på brystet.

30 Har barnet IKKE sugd etter fødselen, bør man forsøke å få det til brystet i løpet av første levedøgn. La barnet ha mye hud-mot-hud kontakt i timene etter fødselen. La moren legge til barnet når og hvis det viser interesse. Se hva hun gjør. Hjelp henne med støtte og råd, evt. praktisk veiledning hvis hun ikke får det til selv. Unngå stress-situasjoner hvor barnet (og moren) blir oppkavet. For all del : IKKE tving barnet på brystet. La barnet ligge ved brystet, og klem så ut noen dråper råmelk som barnet kan få slikke i seg. Barnet bør få anledning til å få i seg råmelk i løpet av det første døgnet.

31 Kvinnen bør ha innkomstsamtale/ammeinformasjon innen 24 timer etter fødselen. Informer henne (og partneren) om ammestrategien på avdelingen og ”ammeforventningene” for de første døgnene på barsel.

32

33 Amming etter barnets behov
La barnet suge når det er våkent og virker interessert i brystet. Sørg for at det dier minst 8 –12 ganger i døgnet, og gjerne mye mer. Pass på at barnet gaper høyt og har mye av brystet i munnen. Hold barnet tett inntil deg så det ikke henger og drar i brystvorten. La barnet suge på det ene brystet til det slipper av seg selv, før du tilbyr det andre brystet. La brystet lufttørke godt etter hver amming. Friske, fullbårne barn er utstyrt til å klare seg uten noen form for tillegg. Det er normalt at barnet går ned i vekt de første dagene, det veies fra 3. dag. Det er ingen grunn til å veie før og etter amming. Bruk ikke smokk eller flaske før barnet har lært seg god sugeteknikk og melkeproduksjonen er stabil og rikelig.

34 Litteraturliste/Henvisninger
Ammeveiledningskurs trinn 1-4 i Bodø 2002/2003 v/overlege dr, med. Gro Nylander og helsesøster Elisabeth Tufte med flere. Ammeseminar regi Ammehjelpen v/Soria Moria konferansesenter, Oslo 2002.Ved jordmor Tine Greve m/ flere. Lysbilder oversendt fra Elisabeth Tufte

35 Tusen takk for meg.


Laste ned ppt "Landsdekkende konferanse for barnepleiere den 7"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google