Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

COMMEDIA DELL`ARTE.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "COMMEDIA DELL`ARTE."— Utskrift av presentasjonen:

1 COMMEDIA DELL`ARTE

2 Commedia dell’Arte er en lystspillform som blomstret opp i Italia på og tallet, for deretter å spre seg til resten av Europa.

3 Anene finnes i middelalderens karnevalsmaskeringer, i improvisasjoner, burlesk klovneri og ulike typer gjøglerkunst.

4 Teatret ble også kalt: commedia improvvisa, improvisert komedie. Maskekomedie Italiensk komedie.

5 Commedia dell’Arte er det profesjonelle teatrets spede begynnelse.
Komedie spilt av yrkesskuespillere. Arte er lauget for de dramatiske kunstnerne.

6 Fjelebod er en enkel opphøyning på bukker eller stillas.
De rikeste, og mest kjente commediatruppene spilte i renessanseteatre som Palladios-teatret i Venezia, eller Le Petit Bourbon i Frankrike.

7 Intrigen i Commedia dell`Arte er ofte en kjærlighetshistorie med et ungt forelsket par, og deres problemer med å få hverandre fordi de gamle mennene har andre planer. Tjenerne hjelper de unge.

8 Maske: ikke bare noe vi har foran ansiktet.
Maskhara: artist, eller tryllekunstner. Scenario: handlingsgang. Lazzi: vits, vittig innfall. Zanni: mannlig tjener/narr- rollen. Zagna: kvinnelig tjener

9 Grunnformen til Commedia dell’Arte hadde som regel 5 aktører – to gjøglere, en tryllekunstner og en som viste frem dyr; en kvinnelig musikant og sanger, og to komiske figurer, comico.

10 Arlecchino= Harlekin. Godtroende, forknytt, lat. Skurk og troskyldig, klosset og elegant høflig. Rutete, tettsittende drakt. Den mest akrobatiske. Halvmaske med buskete øyebryn og barter. Byll i pannen, kort oppstopper nese, to hule kinn og to små hull til øyne.

11 Pantalone =Il Magnifico
Kommer fra Venezia som en rik, mislykket, paranoid handelsmann. Gjerrig, voldsomt begjær, lidderlig. En smule senil. Går med kroppen krummet rundt pengepungen sin. Halvmasken har uthevede øyebryn, og stor, krum nese. Han kan foreta noen meningsløse fall bakover.

12 Il Capitano= Kapteinen
Kapteinen er den feige, skrytende soldaten som snakker med en aksent, eller to. Ridderlig. Sier selv at han er en tøffing både i kamp som soldat, og i senga. Noen av kapteinens masker har lang nese, men ofte opptrer kapteinen uten maske.

13 Brighella En lurendreier helt blottet for moral og skrupler. Handlekraftig, kvikk og skruppelløs. Han driver med dobbeltspill, intrigemakeri og falskspill. Han er en kynisk løgner, sleip, forførende og farlig. Halvmasken er olivengrønn og har et dyreaktig utseende med smale, skråstilte øyne og krokete nese.

14 Columbina Koketterende. Frisk og freidig. Handlekraftig.
Nesten helt uten moral. Den smarteste karakteren i Commedia dell`Arte. Bruker vanligvis ikke maske, men er sminket.

15 Il Dottore = doktoren Ter seg som om han vet alt.
Elsker å høre seg selv snakke, og har alltid svar om han blir spurt eller ei. Snakker ofte uforståelig, og praler med dårlig uttalte greske eller latinske sitater. Gal etter amorøse eventyr. Mest snakkesalig av alle maskene, og den minst fysiske. Har halvmaske uten kinn. Stor potetnese, og Doktoren har potetnese og runde, og digre mustasjer.

16 Innamorata og innamorato.
Unge og vakre. Sminkede ansikter, ikke masker. Kledd i elegante og moteriktige klær. De snakket korrekt, dannet og med god diksjon. De ble forelsket ved første blikk, og etter massevis av intriger og vanskeligheter fikk de hverandre, og levde lykkelige alle sine dager.

17 Pulcinella Han er en pratmaker som ikke skjønner når han bør holde munn. Ofte slår han andre, og han blir ofte slått selv. Han har en brun eller sort halvmaske full av striper og furer, en spiss, krokete nese som et nebb, og en diger vorte, eller byll i pannen.


Laste ned ppt "COMMEDIA DELL`ARTE."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google