Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Toddlergeometri Hva er det ?.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Toddlergeometri Hva er det ?."— Utskrift av presentasjonen:

1 Toddlergeometri Hva er det ?

2 Og hva er egentlig geometri ?
En del av matematikken En del av matematikken som vi fra fødselen av bruker for å kunne tolke våre omgivelser og orientere oss i dem Vi registrerer avstand og nærhet, høyde og lengde, om noe er skjevt i forhold til underlaget, om fjellet er spisst eller rundt, at månen både er rund og halv, at klosser som har flate sider er best å bygge med, at vi får en sommerfugl om vi bretter malingsarket…..

3 Hva har vi snakket om før ?
Vi brettet esker; -så på former i planet(2D) og i rommet(3D) -areal og volum -litt tesselering -litt om symmetri -litt om det gylne snitt

4 Klassifisering sentralt for tallbegrepsutviklinga; å lage grupper etter ulike kriterier. Form er et viktig kriterie! Måling = sammenligning -indirekte og direkte måling -måleenhet, målestokk -sko og meter-prosjektet fra Reggio

5 Barnets geometriske erkjennelsesprosesser:
Kognitive prosesser Målings-forståelse Inntrykk Næring til begrepsinnhold Form-gjenkjenning Uttrykk Begrepsuttrykk Romforståelse

6 Målingsforståelse Toddleren måler fordi det er morsomt og fordi de andre gjør det! Eksempel: Sivert og målestokken Toddleren måler fordi de har bruk for det! Eksempler: -ettåring som skal gå fra bord til sofa -toåring som lager bleie-borg Toddleren viser målingsforståelse i to sentrale delprosesser; evnen til å sammenligne og evnen til å finne en hensiktsmessig enhet.

7 Formgjenkjenning Mennesket ønsker å lage struktur og sammenheng i verden rundt seg, trenger å klassifisere En aktiv prosess som starter ved fødselen Barnet klassifiserer objekter ut fra formen, eks. alle kuler kalles ball, alle sirkler er måne…. eks. når to dimensjoner blir til tre; kuben har firkanter….

8 Romforståelse Def. Forståelse av rommet og en selv i forhold til rommet Utvikles i takt med at kroppens bevegelsesmuligheter utvides og sanseapparatet utvikles. Lekpregede aktiviteter som ”borte-titttitt” stimulerer romforståelsen Aktiv bruk av rombegreper som avstand, retninger, plassering, lukkethet, bevegelse (i hverdagssituasjonene, i eventyr osv.) Den voksne støtter barnet ved å legge til rette for fysiske utfordringer tilpasset barnet.

9 Geometrisk aktivitet; hvordan ?
Olga Herbjørnsen, Rom, form og tall s. 77: ”Når det gjelder oppfatning av romlige forhold, tror jeg vi må se mer på handling enn på språk.”

10 Hvorfor store objekter i det fysiske miljøet?
Lek med/rundt/i store objekter i rommet (inne/ute) gir økt samspill mellom toddlere (G.Løkken) Bevegelsene som leken fører til gir gode muligheter for stimulering og utvikling av målforståelse, formgjenkjenning og romoppfattelse ! Det økte samspillet provoserer i tillegg frem en aktivt kommuniserende toddler !

11 PAUSE!

12 Oppgave: Bøttene til Åberg

13 Symmetri Speilsymmetri
Def. Speiling om en akse/plan, der speilet punkt ligger like langt fra aksen/planet som selve punktet. -Barn erfarer tidlig speilsymmetri i foreldrenes ansikter, og tegner speilsymmetrisk i 3-4 års alderen (hodefotinger) -når barnet ser seg i speilet gjør det sin første erfaring med en matematisk modell. All geometri (i matematisk forstand) er en modell av virkeligheten.

14 Rotasjonssymmetri Def. Hvis figuren kan roteres om sitt senter et visst antall grader slik at figuren er uforandret har figuren en rotasjonssymmetri.

15 PAUSE!

16 Ulike typer rom og geometri?
Euklidsk rom og geometri; Man ser på de målbare egenskaper ved rommet Topologisk rom og geometri; Man se på de globale egenskapene ved rommet som er uavhengig av størrelse og form (lukkethet, rekkefølge, samenhengende flate, hull…) Projektiv rom og geometri Man prøver å uttrykke tredimensjonale former på papiret, eksempelvis møtes parallelle linjer i et punkt. Barn utvikler rombegreper innenfor alle tre parallelt.


Laste ned ppt "Toddlergeometri Hva er det ?."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google