Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Skriving av monolog, Bikubesong

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Skriving av monolog, Bikubesong"— Utskrift av presentasjonen:

1 Skriving av monolog, Bikubesong
Norunn Askeland

2 Tre spørsmål (1) Hva er spesielt med Bikubesong?
(2)Hva er en god monolog? (3) Hva kjennetegner muntlig språk?

3 (1)Hva er spesielt med Bikubesong?
Brageprisen i 1999, teater for fulle hus siden 2003 ”Ei rørande og absurd bok. Så ømt blir livets narrespel sjeldan vist fram” (Spiegel Kultur). En roman om mennesker på jakt etter identitet

4 (1)Komposisjon 25 fortellinger som hver for seg kan være en novelle, men som til sammen blir en roman om mennesker i Murboligen. Bipersoner i en fortelling kan bli hovedpersoner i den neste fortellingen. Leseren må sette sammen et puslespill og skape helheten Boka har ingen egentlig begynnelse og slutt. Den er som livet, uten begynnelse og slutt, men med en endeløs midte, som i såpeoperaen En arketektonisk roman: Fire oppganger, tre etasjer, to leiligheter i hver etasje

5 (1)Trekk ved tema og språk i Bikubesong
Boka er ambivalent til Odda og til arbeiderbevegelsen Kontrast mellom trygt liv i Odda og populærkultur fra Amerika Popidoler, såpehelter, astronauter, skuespillere En lærebok i intertekstualitet Flerstemmighet, gjentakelse, røft språk og poetisk språk. Symbolbruk og undertekst

6 Hva er en bikube? Alle summer og surrer for seg selv.
Høyt utviklede samfunn som kan bestå i år etter år. Enhver bie som klekkes ut i bikuben, har allerede fått fastlagt hele sitt livsmønster Menneskene i Murboligen er også født inn i en rolle Biene skal produsere honning, et bilde på kjærlighet Lite kjærlighet, men øyner vi et håp? Prinsessa av Burundi, Familiejul Bikuben er befolket av mennesker som ikke ser realitetene- Folk som bruker briller, men som ikke ser.

7 Refleksjon og identitet
”Han visste at han såg på spegelbiletet av sin eigen far, sin eigen far slik han var på den tida han sjølv blei fødd: Han tenkte av vi finst her berre eit sekund, vi er her og så er vi borte, dekte av snø eller murpuss.”

8 (2) Hva er en god monolog? Den har en tydelig stemme og et eget uttrykk som gjentas og som karakteriserer personen Den er flerstemmig på den måten at det siteres hva andre har sagt, og refereres til populærkultur som sanger, filmer, ukeblad osv. Den har poetiske innslag gjennom for eksempel gjentakelse og symbolbruk Den er muntlig, ikke skriftlig. Dersom den har skriftlige trekk, er det for å karakterisere personen. Den har med et viktig motiv fra romanen den er laget ut fra Den er ikke overtydelig: Show: don’t tell! Den stoler på lytterens evne til å tenke selv.

9 Muntlig og skriftleg Spontant Nølelyder og fyllord Gjentakelse
Avbrudd og selvkorrigering Situasjonsavhengig (her,der, hun) Kroppslige markører gester, trykk, tonefall konkret interaksjonsmarkører viser geografisk og sosial tilhørighet (Gud er blant vårs i dag.) Planlagt Ingen unødige ord Konsentrert Sammenhengende setninger Situasjonsuavhengig Kursiv, ropetegn abstrakt lite interaktivt følger offisiell rettskriving

10 Skriveoppgave Idefase Deling Skriving i 13 minutt
Grupper på fire med ti minutt til hver student. Norunn leser alle tekstene mens studentene arbeider i grupper.

11 Organisering av skrivegrupper
Arbeid i grupper på fire. To og to er makkere. Makkerens oppgave er å sørge for at den andre får tid nok og den responsen vedkommende har behov for. En i gruppa er sekretær og noterer ned det som sies om teksten som diskuteres. Rollen som sekretær går på omgang.

12 Hvordan gjør vi det? Førstemann leser teksten sin høyt. De andre noterer punkter de vil gi tilbakemelding på. Makkeren leder runden med tilbakemelding. Alle får si noe om teksten. Den som har skrevet teksten, noterer, og får ikke ordet før til slutt. Sekretæren noterer det som sies og gir notatene sine til den som har skrevet teksten. Alle roller går på omgang slik at alle får prøve seg i alle roller. Det er ikke lov til å si at en tekst er dårlig.

13 Råd om hva dere kan legge merke til
Har teksten et muntlig preg? Er det undertekst? Er det flerstemmighet? Er det en tydelig stemme med noe språklig som karakteriserer personen? Har teksten poetiske innslag? Praktiseres ”Show, don’t tell”?

14

15

16 Dette er side 2 Dette er punkttittel Her er punktnivå 2

17 Flere sider Med masse tekst oamsf dnagn n dasfnjndsfn
lkadtgladmf Øsaldfmlkasdmgknmafdgm zdkgpadfmblkm Jewrm kamfmv,m

18 Side med bilde

19 Side med graf


Laste ned ppt "Skriving av monolog, Bikubesong"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google