Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Märthas engleskole EXFAC03-MVIT, SEM 1, Oppg. 2.2. Presentasjon onsdag 05.09.2007.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Märthas engleskole EXFAC03-MVIT, SEM 1, Oppg. 2.2. Presentasjon onsdag 05.09.2007."— Utskrift av presentasjonen:

1 Märthas engleskole EXFAC03-MVIT, SEM 1, Oppg. 2.2. Presentasjon onsdag 05.09.2007

2 Oppgave 2.2. [Intervju med HKH Märtha Louise i Dagsrevyen] I en kommentar til det samme intervjuet, kaller Carl-Erik Grimstad det for "intimitetskliss". Hva er det med dette intervjuet som eventuelt kan gi grunnlag for å kalle det "intimt", og på hvilke måter kan intimitet sees på som en grunnleggende verdi i dagens medierte kommunikasjonssammenhenger?

3 Tittel og problemstilling Har intimiseringen av og i media gått for langt? Hvordan har kommunikasjon i fjernsyn utviklet seg i forhold til intimitet og hvorfor?

4 Disposisjon Innledning Problemstilling: Hvordan Fra fjernsynets første sendinger - en revolusjonerende utvikling i kommunikasjonen i forhold til intimitet og uttrykksmåter Hvorfor En mediert virkelighet - sannere enn den virkelige virkeligheten Diskusjon: Intimitetstyranniet Har intimiseringen av og i media gått for langt? Litteraturliste

5 Hvordan Før: Profesjonelle utøvere BBC på 1960-tallet Monolog Nå: Uformelt, hverdagslig og personlig Reality, nyhetene, sporten, talkshows Samtale Positiv utvikling? Har intimiseringen av og i media gått for langt? Märthas engleskole

6 Før [David Cardiff og Paddy Scannel A Social History of British Broadcasting. ] ”... de finner at BBC i sin aller tidligste periode lignet på den stereotypien vi gjerne holder oss med når det gjelder gammel allmennkringkasting. Den besto for en stor del av alvorlige menn som holdt monologer, på en slik måte at det virket som om de snakket til en stor forsamling av besteborgere, heller enn til familier foran radioen.” (Espen Ytreberg, Medie- og kommunikasjonsteori: 86.)

7 Nå Big Brother Robinson Dansefeber Idol Nyhetsreportasjer Sporten Ricky Lake Oprah Winfrey

8 Positiv utvikling? ”Jeg har alltid vært interessert i alternative behandlingsformer. Det har nok sin bakgrunn i at jeg helt fra en tidlig alder av har sett hvordan folk har det. Det vil si at jeg har kunnet ta inn stemninger hos mennesker jeg har møtt.” ”Det var mens jeg holdt på med hestene at jeg tok opp kontakten med englene. I senere tid har jeg skjønt verdien av denne enorme gaven og vil gjerne dele den med andre. Kanskje med nettopp deg?” (HKH Märtha Louise, www.astarte-education.no)

9 Hvorfor Ansikt-til-ansikt-kommunikasjon vs. mediert kommunikasjon Oppløsning av TV-monopolet Kamp om TV-seere TV i dag som underholdning Det enkle budskap Sterk personfokusering For få faste holdepunkter Mennesket søker mot det intime Det offentlige rom bryter sammen Intimitetstyranniet

10 Ansikt-til-ansikt-kommunikasjon vs. mediert kommunikasjon Ansikt-til-ansikt-kommunikasjon gjensidig, bekreftende, muntlig, uformelt, personlig, umiddelbart, jevnbyrdig Mediert kommunikasjon ensidig, usikker

11 Ansikt-til-ansikt-kommunikasjon vs. mediert kommunikasjon Tradisjonell mediumsentrert teori: forskjeller Ytreberg: likheter Moderne medier (TV) simulerer/etterligner ansikt-til-ansikt kommunikasjon (Espen Ytreberg, 2006: 37-38)

12 Intimitetstyranniet ”Begrepet intimitetstyrranniet har tradisjonelt betegnet politikere som tar i bruk sentimentale og følelsesmessige virkemidler utenfor selve saken. Politikeren som deltar i TV-underholdningen for å virke menneskelig, liksom politikeren som gråter beveget for å skule tvilsomme handlinger, representerer et slikt intimitetstyranni, ofte omtalt som psevdointimitet. Den psevdointime politikeren gråter krokodilletårer. Inga Marte Thorkildsens tårer er derimot alltid ekte....” (Aslak Nore, Inga Marte Torkildsen: en ekte intimitetstyrann)

13 Intimitetstyranniet ”Men måten Inga Marte Thorkildsen tar dem opp på, gjør opplyst debatt umulig. Hun bruker personlig indignasjon, raseri og vrede for å styrke sin sak. Dermed oppstår det et misforhold mellom Thorkildsens posisjon og forsvareren av allmenne rettsprinsipper. Thorkildsen kan lene seg over bordet og spørre: Kjenner DU mange mishandlede kvinner? Har DU blitt voldtatt? Game over. Sjakk matt. Punktum finale.” (Aslak Nore, Inga Marte Torkildsen: en ekte intimitetstyrann)

14 Har intimiseringen gått for langt? ”... Det har nok sin bakgrunn i at jeg helt fra en tidlig alder av har sett hvordan folk har det. Det vil si at jeg har kunnet ta inn stemninger hos mennesker jeg har møtt.” (HKH Märtha Louise, www.astarte-education.no)

15 Har intimiseringen gått for langt? Sammenblanding av roller: Mennesket vs. rollen politiker Godt menneske = god politiker Märtha vs. HKH Märtha Louise Märtha vs. næringsdrivende/profesjonell utøver

16 Har intimiseringen gått for langt? Intimitet som virkemiddel - hvem benytter seg av det? Den intime Märtha = FALSK? Den intime Märtha = OVERFØLSOM

17 Har intimiseringen gått for langt? Intimitet vs. sak Følelser vs. objektivitet

18 Har intimiseringen gått for langt? I hvilken grad er intervjuet og innpakningen regisert og designet av Märtha? Gråter Märtha krokodilletårer eller ekte tårer? Gjør intervjueren/Dagsrevyen Märtha en tjeneste eller bjørnetjeneste gjennom det intime intervjuet? Er Märtha påtatt og bevisst intim (psevdointim)? eller er hun ’seg selv’, mens intervjueren bruker intimiteten for å stille henne i et dårlig lys som påtatt intim og spekulerende? Hvem spekulerer i intimitet? Märtha eller Dagsrevyen?

19 Litteraturliste HKH Märtha Louise. 2007. ”Hvem er vi?” [online]. Astarte Education, tilgjengelig fra: [03.09.2007]. Meyrowitz, J. 1986. ”No Sense of Place”. Nore, A. 2003, ”Inga Marte Torkildsen: en ekte intimitetstyrann”. Samtiden, nr. 1, (2003): 6–15. Sandvik, T 1998. "Elektroniske massemedia: opium for folket eller offentlighetens fugl Føniks?”, kap 4. Universitetet i Oslo, tilgjengelig fra: [03.09.2007]. Sennett, R. 1992. ”Intimitetstyranniet” Thompson, John B. 1995. ”The Media and Modernity”. Polity Press, Cambridge. Ytreberg, E. 2006 ”Medie- og kommunikasjonsteori”. Universitetsforlaget, Oslo. ------. "Nye fortellerformer i fjernsynet”. Universitetet i Oslo, IMK, tilgjengelig fra: [03.09.2007].


Laste ned ppt "Märthas engleskole EXFAC03-MVIT, SEM 1, Oppg. 2.2. Presentasjon onsdag 05.09.2007."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google