Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Forelesninger over fast eiendoms rettsforhold v12 Endre Stavang.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Forelesninger over fast eiendoms rettsforhold v12 Endre Stavang."— Utskrift av presentasjonen:

1 Forelesninger over fast eiendoms rettsforhold v12 Endre Stavang

2 Hva vet vi fra før? De nære ting Boligen vi vokste opp i. Hytteturer og bondegårder Veistøy Ferdsel over annen manns eiendom Samfunnet i stort Marx, Lenin og alt det der Er eiendomsretten årsaken til miljøproblemene eller en del av løsningen?

3 Hva skal vi lære? ”Eiendomsrettsbegrepet” Matrikkel og grenser (”eiendom”) Sameie Naborett Servitutter Hevd og tinglysning (ekstinksjon) Konstitusjonell tingsrett (Grl. §§ 97/105; EMK)

4 Hjelpemidler Loven med forarbeider Domssamlingen og annen rettspraksis Strøm Bull & Winge; Falkanger Disse forelesningene Kurs, kollokvier, basisgrupper og oppgaveskriving

5 Eiendomsrettens samfunnsøkonomiske rolle Alternative idealtyper Virkninger av ”privat eiendomsrett” med forholdsvis store muligheter for eier til å ekskludere andre Internalisering av kostnader Vedlikehold og forbedringer av det som eies Overdragelser Vern av svakere stilte Forsikring og beskatning

6 Eiendomsretten – to hovedtanker – Eiendomsrett er en samling av beføyelser som varierer med tid, sted og politikk (”skeptisisme”) – Eiendomsrett er en rett til ting som gjelder mot alle og enhver, dvs. in rem - retter (”essensialisme”)

7 Andre rettigheter i og til fast eiendom Allemannsrett Særretter som ikke er eiendomsrett Bruksretter Kontrollerende retter Løsningsrett, panterett, grunnbyrde Numerus Clausus?

8 ”Eiendomsliknende” rettigheter i annet enn fast eiendom Fortrinnsrett til saltvannsfiske Immaterialrettigheter Klimakvoter Andre?


Laste ned ppt "Forelesninger over fast eiendoms rettsforhold v12 Endre Stavang."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google