Laste ned presentasjonen
Presentasjon lastes. Vennligst vent
1
Hva er/karakteriserer trening?
En planlagt prosess med målsetninger Målet er å optimere, stabilisere, redusere sitt idrettslig ferdighetsnivå Det er fysiske, tekniske, taktiske og mentale ferdighetsområder
2
OLMU - et sveitsisk treningskonsept
3
Hva skjer biologisk når man trener?
Forstyrrelse av den biologiske likevekt Treningsbelastning Restitusjon Høyere prestasjonsnivå Tilpasning
4
Treningsprinsipper Virkningsfull treningsbelastning
Progressiv økende belastning (jevn og abrupt) Variasjon av treningsbelastningen Optimalt forhold mellom belastning og restitusjon Repetering og kontinuitet Periodisering og trening i sykluser Tilpasning til alder og individuelle forutsetninger Økende spesialisering Vekselvirkning til forskjellige treningselementer
5
Superkompensasjon Prestasjonsnivå Treningsbelastninger Tid
6
… og overtrening Prestasjonsnivå Treningsbelastninger Tid
7
En annen form for superkompensasjon
Prestasjonsnivå Treningsbelastninger Tid
8
Restitusjon tar ikke like lang tid for alle funksjonssystemer
Økning Funksjonelle reserver Tid Redusering
9
Strukturering av utholdenhet
10
Aerob og anaerob energiforbruk i forskjellige løpsdisipliner
11
Basis- og spesiell utholdenhet
12
Kroppens energilagre
13
Aerobe og anaerobe prosesser
1. Anaerob alaktazid prosess: Kreatinfosfat (KrP) + adenosindifosfat (ADP) Kreatin (Kr) + adenosintrifosfat (ATP, som er den minste energienheten) 2. Anaerob laktazid prosess: Glucose (glykogen) + oksygen Laktat + ATP (energi) 3. Aerob prosess (med glykogen): Glucose + oksygen Karbondioxid, vann, ATP (energi) 4. Aerob prosess (med fettsyrer): Frie fettsyrer + oksygen Karbondioxid, vann, ATP (energi)
14
Sammenheng mellom laktatnedbryting og nedløping
Passiv restitusjon Aktiv restitusjon Belastning 20 40 60 Minutt
15
Energiomsetning ved maksimal intensitet
Energi per tidsenhet ATP + KrP Anaerob glykogennedbryting Aerob glykogennedbryting Aerob fettsyrenedbryting 10s 1 min 10 min 100 min Tid
Liknende presentasjoner
© 2024 SlidePlayer.no Inc.
All rights reserved.