Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Demokratiet – i klem mellom høyre og venstre? Mona Ringvej 11. Januar 2010 Bro-Aschehoug.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Demokratiet – i klem mellom høyre og venstre? Mona Ringvej 11. Januar 2010 Bro-Aschehoug."— Utskrift av presentasjonen:

1 Demokratiet – i klem mellom høyre og venstre? Mona Ringvej 11. Januar 2010 Bro-Aschehoug

2 ”Mennesket er født fritt og forblir fritt og har de samme rettigheter for loven. Sosiale forskjeller kan bare etableres for å tjene det felles beste.”

3 ”Loven er et uttrykk for allmennviljen. Hver borger har rett til å utforme den, enten personlig eller gjennom sine representanter. […] Fordi alle borgere er like for loven, har de lik adgang til alle verdigheter, offisielle posisjoner og stillinger i samsvar med deres dyder og talenter.”

4 : Artikkel 6: ”Loven er et uttrykk for allmennviljen. Hver borger har rett til å utforme den, enten personlig eller gjennom sine representanter.” : :

5 ”[…] vi ere, hvad Konstitutionen giver os Lov til at være, Demokrater, og jo høiere vi elske Demokratiet, jo alvorligere maa vi ønske dets politiske og økonomiske konsekvenser gjennomførte i Institutionerne og Lovene.”[***]

6 ”Synet av den menneskelige Elendighed og af Livsvilkaarenes Ulighet har i alle andre Lande fremkaldt talentfulde, høihjertede og høitstaaende Mænd, der med Kraft og Varme have talt de lidende Folkeklassers Sag. Men […] den norske Arbeidsklasse [står] uden Talsmænd, overladt til sig selv, henviist til sine egne svage Hjælpemidler.”

7 2 former for frihet: Positiv: frihet til (= politisk deltakelse) Negativ: frihet til (=frihet fra statlig inngripen) Moderne tid: Negativ frihet = ønskelig

8 Negativ frihet = liberalisme Positiv frihet = potensiell undertrykkelse av individet (eks: sosialismen)

9 Hannah Arendt (1906-1975) ”Lost treasures”


Laste ned ppt "Demokratiet – i klem mellom høyre og venstre? Mona Ringvej 11. Januar 2010 Bro-Aschehoug."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google