Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

1997 Dr. Scient AKVAFORSK 1997-2004 Denofa 1997-2000 Produkt utvikler FoU 2000-2004 Utviklingssjef Forretningsutvikling 2005- Fishfeed AS Håkon Standal.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "1997 Dr. Scient AKVAFORSK 1997-2004 Denofa 1997-2000 Produkt utvikler FoU 2000-2004 Utviklingssjef Forretningsutvikling 2005- Fishfeed AS Håkon Standal."— Utskrift av presentasjonen:

1 1997 Dr. Scient AKVAFORSK 1997-2004 Denofa 1997-2000 Produkt utvikler FoU 2000-2004 Utviklingssjef Forretningsutvikling 2005- Fishfeed AS Håkon Standal Fokus områder: Produktutvikling av fett og oljebaserte ingredienser til næringsmidler og fôr Forretningsutvikling Biomarine ernæringsingredienser:  Omega-3 functional food oljer  marine proteiner/peptider  marin gelatin

2 Vi formulate diets with software from Vi tilbyr:  Evaluering av ingredienser og tilsetningsstoffer  Fiskefôr teknologi  Støtte ved fôrkjøp (fiskeoppdrettere) Vi er til stede i hele verdikjeden

3 Harskning, holdbarhet og økonomiske muligheter. Hvilke behov har industrien ? Håkon Standal Seniorkonsulent Fishfeed AS

4 Hvorfor fett i næringsmidler ?

5 Livsviktig energi Ernæring/Helse –Vitaminer –Essensielle fettsyrer (U-land) –Fettsyrer med positiv helse-effekt (I-land) Smak –Fett bærer av mange aromakomponenter Tekstur/Munnfølelse

6 Internasjonal trend – mat og helse ’Matskandaler’ –Miljøgifter –Kugalskap ’Riktig’ mat kan gi en bedre helse –Functional food

7 Internasjonal trend – mat og helse ’Matskandaler’ –Miljøgifter –Kugalskap ’Riktig’ mat kan gi en bedre helse –Functional food Økt fokus fra myndigheter –EU/USA –Stortingsmelding nr. 20 Økt fokus fra forskningsmiljøer –Publiseringer

8 ’Mat og helse’ i næringsmiddel-industrien En rekke nye produkter USA og Europa –Low Carb produkter –’Better Life Quality’ produkter –’Functional food’ producter

9 ’Mat og helse’ i næringsmiddel-industrien En rekke nye produkter USA og Europa –Low Carb produkter –’Better Life Quality’ produkter –’Functional food’ producter Nye produkter i Norge –Antioksidanter i juice (og kosttilskudd) –Lavt sukker (Low-carb) –’Sunnere fett’/Mindre fett

10 Hvorfor fokus på fett fra myndigheter ?

11 Vitenskapelig dokumentasjon –Hjerte-kar sykdommer –Overvekt –Metabolic Syndrome mfl Endringer i fett-sammensetning gir en positiv helseeffekt i hele befolkningen Endringer i fett-sammensetning i dietten er forholdsvis enkle å gjennomføre for industri og privatpersoner

12 Hvorfor fokus på fett fra næringsmiddel- industrien ?

13 Hvorfor fokus på fett fra næringsmiddel- industrien ? Lover/forskrifter –Transfett –Miljøgifter –Deklarasjon (’Labelling’) Økt bevissthet hos kunde/konsument Harskning i næringsmidler

14 Nye produkter med ’sunt fett’ Produkter uten transfett Økt andel umettede fettsyrer (mindre mettet fett) Functional food produkter beriket med omega-3 fettsyrer fra fiskeoljer Fokus på begrensning av ’harskt fett’ i en matvare

15 Nye produkter med ’sunt fett’ Produkter uten transfett Økt andel umettede fettsyrer (mindre mettet fett) Functional food produkter beriket med omega-3 fettsyrer fra fiskeoljer Fokus på begrensning av ’harskt fett’ i en matvare Umettet (sunt) fett harskner lettere enn mettet fett

16 Analyser av fett-kvalitet (og harskning) Tradisjonelle våt kjemiske analyser –Perokisidverdi, Anisidinverdi –TBARS mm Egnet til rene fett og oljer - ikke til næringsmidler

17 Analyser av fett-kvalitet (og harskning) Tradisjonelle våt kjemiske analyser –Perokisidverdi,Anisidinverdi –TBARS mm Egnet til rene fett og oljer - ikke til næringsmidler Sensoriske analyser –Gode, men tidkrevende og subjektive

18 Analyser av fett-kvalitet (og harskning) Tradisjonelle våt kjemiske analyser –Perokisidverdi,Anisidinverdi –TBARS mm Egnet til rene fett og oljer - ikke til næringsmidler Sensoriske analyser –Gode, men tidkrevende og subjektive Nye analysemetoder ?

19 Prosjekt: Fettkvalitet og oksidasjon av flerumettede fettsyrer i næringsmidler med marint fett (2000-2003) FiiN - Forskning og Innovasjon i Næringslivet, NHO FiiN programmet –Norges Forskningsråd –NHO –Landsforeningene (medlemsbedrifter innen mat, bygg, prosess etc.) FiiN MAT –Næringsmiddelbedriftenes Landsforening –Kjøttindustriens Fellesforening –Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening

20 Prosjekt: Fettkvalitet og oksidasjon av flerumettede fettsyrer i næringsmidler med marint fett (2000-2003) Forskningsinstitutter –MATFORSK v/Gjermund Vogt og Astrid Nilsson –SINTEF Fiskeri og havbruk v/Marit Aursand –Fiskeriforskning (SSF) v/Jan Pettersen Deltakende bedrifter –Fagsenteret for kjøtt –Global Fish –Orkla Foods –Prior Norge –Silfas –Denofa

21 Prosjekt: Fettkvalitet og oksidasjon av flerumettede fettsyrer i næringsmidler med marint fett (2000-2003) Hovedmål: ’... identifikasjon av målesystemer som kan benyttes som gode markører for tidlig harskning....’ Visjon: Lage kunnskapsgrunnlag for innføring av raske, ikke-destruktive ’on-line’ metoder i bedriftene

22 Prosjekt: Fettkvalitet og oksidasjon av flerumettede fettsyrer i næringsmidler med marint fett (2000-2003) Aktuelle analysemetoder for harskning Sensorikk Peroksidtall Anisidintall TBARS OksidografRancimat OSI NMR ESR FluorescensGC-MS Kjemiluminiscens Elektronisk nese GC-sniff Undersøkte råvarer og produkter Svineflesk og pølserKylling, MGK og pølser Fisk, saltet/frystFiskepatèFiskepulver

23 Prosjekt: Fettkvalitet og oksidasjon av flerumettede fettsyrer i næringsmidler med marint fett (2000-2003)

24 Noen prosjekt erfaringer: –Komplekse problemstillinger i FoU prosjekter krever høy kompetanse og stort fokus fra bedriftene –Den er en utfordring for bedriftene å nyttiggjøre seg ny kunnskap, særlig ved komplekse problemstillinger –FoU tar tid – men bedrifter har alltid dårlig tid –Samarbeid er utfordrende

25 Prosjekt: Fettkvalitet og oksidasjon av flerumettede fettsyrer i næringsmidler med marint fett (2000-2003) Noen metode erfaringer: –Ingen metoder var alene egnet til å måle tidlig harskning i alle produkter –Ingen metoder spesielt egnet til å analysere alle fiskeprodukter/svineprodukter/kyllingprodukter –Ingen metoder ferdig utviklet/tilpasset næringsmidler –GC-MS bra for mange produkter –Fluorescens lovende for kyllingprodukter/fiskefarse –Mikro PV bra for enkelte fiskeprodukter

26 Prosjekt: Fettkvalitet og oksidasjon av flerumettede fettsyrer i næringsmidler med marint fett (2000-2003) Generell bedriftskonklusjon: –Enkelte interessante metoder – men anvendelse av dem vil kreve Høy kompetanse Metodetilpasning til egne produkter Tydligere inntjeningspotensiale

27

28 Til Diskusjon: Bruk av metoder i Industrien

29 Produkt analyser i bedriftene Bedrifter bruker analyser/metoder til løpende kvalitetskontroll – sjelden kun til FoU Analyser/Kvalitetskontroller er nødvendig - men også kostbart ’Nye analyser/metoder’ gjøres eksternt hvis de ikke er helt nødvendige eller krever umiddelbare svar Metodeutvikling gjøres i liten grad

30 Trend i annen industri: Process Analytical Technology (PAT) System for kontroll under prosessering Flere verktøy: –Mutivariat data analyse –Morderne prosess analyse og prosess kjemiske analyser –Overvåking av prosess og ferdig produkt –Kontinuerlig forbedring og økt kunnskap Til våre foredragsholdere! Vi ser fram til å møte dere alle på Næringsmiddelprogrammets seminar 6. april. Det vi har lagt på hjemmesiden ( http://www.program.forskningsradet.no/mat/ ) om seminaret er: http://www.program.forskningsradet.no/mat/ Programseminaret ”Spektroskopiske metoder i industriell matanalyse” arrangeres 6. april 2005 på Rica Hell Hotell, Værnes ved Trondheim. Seminaret skal dekke temaene: Status for bruk av spektroskopiske metoder i næringsmiddelindustrien og metoder for å måle fettoksidasjon/harskning i mat. Målgruppen er primært deltagere fra næringsmiddelindustrien, men også forskere fra FoU-miljøer inviteres. Sett av dagen nå! Kontaktperson for seminaret er Gunn Astrid Lilja gli@forskningsradet.no telefon 22 03 71 15. Både Gunn Astrid Lilja, Johs. Kjosbakken (telefon 22 03 71 14) og jeg (telefon 22 03 71 75) kan kontaktes om dere har noen spørsmål. Vi har tidligere fått tilbakemelding av dere om overnatting og middagsdeltagelse, og vi regner med at dere selv ordner reisen (og sender oss en reiseregning i etterkant). Vi reiser til hotellet den 5. april, og om det er noe etter den dagen kan Gunn Astrid nås på mobiltelefon 924 89 582 og jeg på 900 13 337. Vi regner med at dere nå har begynt å tenke litt på foredraget dere. I den forbindelse får dere noen punkter vi har satt opp som vi tror deltagerne er interessert i. Vi ønsker at foredragsholderne i utgangspunktet retter seg mot den annonserte målgruppen for seminaret, nemlig for industri, industriforskere og FoU-miljøer. Deltagerlisten er kopiert inn under.  Foredragene håper vi kan inneholde noe om dagens metoder og ulemper ved dem – deretter noe om de nye metodene som er utviklet/under utvikling. Hvordan kan de nye metodene implementeres i bedrifter eller brukes av i industrioppdrag av forskningsinstitutter? Ser foredargsholderne at industrien kan oppnå bedre kvalitet, nye produkter, forbedrede prosesser, reduserte kostnader, økt inntjening (dette er sikkert det viktigste), miljøforbedringer, og andre fordeler ved bruk av de nye metodene. Har foredragsholderne noen synspunkter på om metodene krever kostbar/vanskelig implementering, krever opplæring av ansatte eller om de passer for små/mellomstore/store industribedrifter.  Hva ønsker industrien at forskningsmiljøene skal fokusere på (spesielt for foredragsholderne fra industri), hva ser dere for seg at kan være nyttig for FoU-miljøene å fokusere på i framtiden? Har dere innspill til bevilgende myndigheter – hva bør det bevilges midler til for at industrien får dekket metodebehov i framtiden? Hva ønsker industrien mer kunnskap om, på hvilke områder kan industrien være interessert i å gå inn i forskningsprosjekter eller ser for seg at de ønsker å kjøpe oppdrag, annet?  Hva kan FoU-miljøene tilby industrien innen temaene ved kunnskapsdeling/salg av oppdrag/forskningssamarbeid? Det skal ikke lages noen abstractbok, men for alle foredragene skal det legges fram power point presentasjoner under møtet. Disse skal også legges ut på programmets hjemmeside i etterkant av seminaret. Vi ønsker derfor å motta presentasjonen på CD tidligst mulig under møtet og at vi får beholde den til videre bruk. Deltagere: Programstyret Ragnar BergerRieber & Søn ASA Ragnar OlsenNorges fiskerihøyskole Heidi NilsenNorges fiskerihøyskole Svein G. NybøSelvstendig næringsdrivende Liv Marit RørvikVeterinærinstituttet Oslo,VI Per Olav SkjervoldEWOS Innovation Inger FurmyrNorsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund Ragni OfstadMatforsk Ola M. MagnussenNTNU Hallgeir HerikstadMattilsynet Johs. KjosbakkenNorges forskningsråd Gunn Astrid LiljaNorges forskningsråd Lill ThorsenNorges forskningsråd Vel møtt til seminar!!!!!! Med vennlig hilsen Lill Thorsen

31 Bruk av spektroskopiske metoder i næringsmiddel industrien Metodene er ofte ikke tilpasset næringsmidler Krever ofte betydelige investeringer Krever kompetanse i bedrift: –Analyse kompetanse –Mutivariat data analyse Implementering tidkrevende på hvert produkt Til våre foredragsholdere! Vi ser fram til å møte dere alle på Næringsmiddelprogrammets seminar 6. april. Det vi har lagt på hjemmesiden ( http://www.program.forskningsradet.no/mat/ ) om seminaret er: http://www.program.forskningsradet.no/mat/ Programseminaret ”Spektroskopiske metoder i industriell matanalyse” arrangeres 6. april 2005 på Rica Hell Hotell, Værnes ved Trondheim. Seminaret skal dekke temaene: Status for bruk av spektroskopiske metoder i næringsmiddelindustrien og metoder for å måle fettoksidasjon/harskning i mat. Målgruppen er primært deltagere fra næringsmiddelindustrien, men også forskere fra FoU-miljøer inviteres. Sett av dagen nå! Kontaktperson for seminaret er Gunn Astrid Lilja gli@forskningsradet.no telefon 22 03 71 15. Både Gunn Astrid Lilja, Johs. Kjosbakken (telefon 22 03 71 14) og jeg (telefon 22 03 71 75) kan kontaktes om dere har noen spørsmål. Vi har tidligere fått tilbakemelding av dere om overnatting og middagsdeltagelse, og vi regner med at dere selv ordner reisen (og sender oss en reiseregning i etterkant). Vi reiser til hotellet den 5. april, og om det er noe etter den dagen kan Gunn Astrid nås på mobiltelefon 924 89 582 og jeg på 900 13 337. Vi regner med at dere nå har begynt å tenke litt på foredraget dere. I den forbindelse får dere noen punkter vi har satt opp som vi tror deltagerne er interessert i. Vi ønsker at foredragsholderne i utgangspunktet retter seg mot den annonserte målgruppen for seminaret, nemlig for industri, industriforskere og FoU-miljøer. Deltagerlisten er kopiert inn under.  Foredragene håper vi kan inneholde noe om dagens metoder og ulemper ved dem – deretter noe om de nye metodene som er utviklet/under utvikling. Hvordan kan de nye metodene implementeres i bedrifter eller brukes av i industrioppdrag av forskningsinstitutter? Ser foredargsholderne at industrien kan oppnå bedre kvalitet, nye produkter, forbedrede prosesser, reduserte kostnader, økt inntjening (dette er sikkert det viktigste), miljøforbedringer, og andre fordeler ved bruk av de nye metodene. Har foredragsholderne noen synspunkter på om metodene krever kostbar/vanskelig implementering, krever opplæring av ansatte eller om de passer for små/mellomstore/store industribedrifter.  Hva ønsker industrien at forskningsmiljøene skal fokusere på (spesielt for foredragsholderne fra industri), hva ser dere for seg at kan være nyttig for FoU-miljøene å fokusere på i framtiden? Har dere innspill til bevilgende myndigheter – hva bør det bevilges midler til for at industrien får dekket metodebehov i framtiden? Hva ønsker industrien mer kunnskap om, på hvilke områder kan industrien være interessert i å gå inn i forskningsprosjekter eller ser for seg at de ønsker å kjøpe oppdrag, annet?  Hva kan FoU-miljøene tilby industrien innen temaene ved kunnskapsdeling/salg av oppdrag/forskningssamarbeid? Det skal ikke lages noen abstractbok, men for alle foredragene skal det legges fram power point presentasjoner under møtet. Disse skal også legges ut på programmets hjemmeside i etterkant av seminaret. Vi ønsker derfor å motta presentasjonen på CD tidligst mulig under møtet og at vi får beholde den til videre bruk. Deltagere: Programstyret Ragnar BergerRieber & Søn ASA Ragnar OlsenNorges fiskerihøyskole Heidi NilsenNorges fiskerihøyskole Svein G. NybøSelvstendig næringsdrivende Liv Marit RørvikVeterinærinstituttet Oslo,VI Per Olav SkjervoldEWOS Innovation Inger FurmyrNorsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund Ragni OfstadMatforsk Ola M. MagnussenNTNU Hallgeir HerikstadMattilsynet Johs. KjosbakkenNorges forskningsråd Gunn Astrid LiljaNorges forskningsråd Lill ThorsenNorges forskningsråd Vel møtt til seminar!!!!!! Med vennlig hilsen Lill Thorsen

32 Krav til metoder i industrien ’Forståelige’ ’On-line’ (større bedrifter) Hvis eksterne analyser - raske analysesvar Ikke nødvendigvis ’in-house’ Metodetilpasning ikke metodeutvikling Inntjening

33

34 Til Diskusjon: Er vi innovative nok ?

35 Innovasjon i norsk næringsmiddel industri Få nye produkter sammenlignet med våre naboland og resten av EU Få Forskningsbaserte produkter flere Utviklingsbaserte produkter Nye produkter ofte norske kopier av utenlandske produkter Til våre foredragsholdere! Vi ser fram til å møte dere alle på Næringsmiddelprogrammets seminar 6. april. Det vi har lagt på hjemmesiden ( http://www.program.forskningsradet.no/mat/ ) om seminaret er: http://www.program.forskningsradet.no/mat/ Programseminaret ”Spektroskopiske metoder i industriell matanalyse” arrangeres 6. april 2005 på Rica Hell Hotell, Værnes ved Trondheim. Seminaret skal dekke temaene: Status for bruk av spektroskopiske metoder i næringsmiddelindustrien og metoder for å måle fettoksidasjon/harskning i mat. Målgruppen er primært deltagere fra næringsmiddelindustrien, men også forskere fra FoU-miljøer inviteres. Sett av dagen nå! Kontaktperson for seminaret er Gunn Astrid Lilja gli@forskningsradet.no telefon 22 03 71 15. Både Gunn Astrid Lilja, Johs. Kjosbakken (telefon 22 03 71 14) og jeg (telefon 22 03 71 75) kan kontaktes om dere har noen spørsmål. Vi har tidligere fått tilbakemelding av dere om overnatting og middagsdeltagelse, og vi regner med at dere selv ordner reisen (og sender oss en reiseregning i etterkant). Vi reiser til hotellet den 5. april, og om det er noe etter den dagen kan Gunn Astrid nås på mobiltelefon 924 89 582 og jeg på 900 13 337. Vi regner med at dere nå har begynt å tenke litt på foredraget dere. I den forbindelse får dere noen punkter vi har satt opp som vi tror deltagerne er interessert i. Vi ønsker at foredragsholderne i utgangspunktet retter seg mot den annonserte målgruppen for seminaret, nemlig for industri, industriforskere og FoU-miljøer. Deltagerlisten er kopiert inn under.  Foredragene håper vi kan inneholde noe om dagens metoder og ulemper ved dem – deretter noe om de nye metodene som er utviklet/under utvikling. Hvordan kan de nye metodene implementeres i bedrifter eller brukes av i industrioppdrag av forskningsinstitutter? Ser foredargsholderne at industrien kan oppnå bedre kvalitet, nye produkter, forbedrede prosesser, reduserte kostnader, økt inntjening (dette er sikkert det viktigste), miljøforbedringer, og andre fordeler ved bruk av de nye metodene. Har foredragsholderne noen synspunkter på om metodene krever kostbar/vanskelig implementering, krever opplæring av ansatte eller om de passer for små/mellomstore/store industribedrifter.  Hva ønsker industrien at forskningsmiljøene skal fokusere på (spesielt for foredragsholderne fra industri), hva ser dere for seg at kan være nyttig for FoU-miljøene å fokusere på i framtiden? Har dere innspill til bevilgende myndigheter – hva bør det bevilges midler til for at industrien får dekket metodebehov i framtiden? Hva ønsker industrien mer kunnskap om, på hvilke områder kan industrien være interessert i å gå inn i forskningsprosjekter eller ser for seg at de ønsker å kjøpe oppdrag, annet?  Hva kan FoU-miljøene tilby industrien innen temaene ved kunnskapsdeling/salg av oppdrag/forskningssamarbeid? Det skal ikke lages noen abstractbok, men for alle foredragene skal det legges fram power point presentasjoner under møtet. Disse skal også legges ut på programmets hjemmeside i etterkant av seminaret. Vi ønsker derfor å motta presentasjonen på CD tidligst mulig under møtet og at vi får beholde den til videre bruk. Deltagere: Programstyret Ragnar BergerRieber & Søn ASA Ragnar OlsenNorges fiskerihøyskole Heidi NilsenNorges fiskerihøyskole Svein G. NybøSelvstendig næringsdrivende Liv Marit RørvikVeterinærinstituttet Oslo,VI Per Olav SkjervoldEWOS Innovation Inger FurmyrNorsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund Ragni OfstadMatforsk Ola M. MagnussenNTNU Hallgeir HerikstadMattilsynet Johs. KjosbakkenNorges forskningsråd Gunn Astrid LiljaNorges forskningsråd Lill ThorsenNorges forskningsråd Vel møtt til seminar!!!!!! Med vennlig hilsen Lill Thorsen

36 Innovasjon i norsk næringsmiddel- industri Nye produkter ofte basert på overføring av utenlandsk kunnskap direkte til norske produkter Lite behov for FoU Markedsføringsutfordringer - ikke FoU utfordringer ? Til våre foredragsholdere! Vi ser fram til å møte dere alle på Næringsmiddelprogrammets seminar 6. april. Det vi har lagt på hjemmesiden ( http://www.program.forskningsradet.no/mat/ ) om seminaret er: http://www.program.forskningsradet.no/mat/ Programseminaret ”Spektroskopiske metoder i industriell matanalyse” arrangeres 6. april 2005 på Rica Hell Hotell, Værnes ved Trondheim. Seminaret skal dekke temaene: Status for bruk av spektroskopiske metoder i næringsmiddelindustrien og metoder for å måle fettoksidasjon/harskning i mat. Målgruppen er primært deltagere fra næringsmiddelindustrien, men også forskere fra FoU-miljøer inviteres. Sett av dagen nå! Kontaktperson for seminaret er Gunn Astrid Lilja gli@forskningsradet.no telefon 22 03 71 15. Både Gunn Astrid Lilja, Johs. Kjosbakken (telefon 22 03 71 14) og jeg (telefon 22 03 71 75) kan kontaktes om dere har noen spørsmål. Vi har tidligere fått tilbakemelding av dere om overnatting og middagsdeltagelse, og vi regner med at dere selv ordner reisen (og sender oss en reiseregning i etterkant). Vi reiser til hotellet den 5. april, og om det er noe etter den dagen kan Gunn Astrid nås på mobiltelefon 924 89 582 og jeg på 900 13 337. Vi regner med at dere nå har begynt å tenke litt på foredraget dere. I den forbindelse får dere noen punkter vi har satt opp som vi tror deltagerne er interessert i. Vi ønsker at foredragsholderne i utgangspunktet retter seg mot den annonserte målgruppen for seminaret, nemlig for industri, industriforskere og FoU-miljøer. Deltagerlisten er kopiert inn under.  Foredragene håper vi kan inneholde noe om dagens metoder og ulemper ved dem – deretter noe om de nye metodene som er utviklet/under utvikling. Hvordan kan de nye metodene implementeres i bedrifter eller brukes av i industrioppdrag av forskningsinstitutter? Ser foredargsholderne at industrien kan oppnå bedre kvalitet, nye produkter, forbedrede prosesser, reduserte kostnader, økt inntjening (dette er sikkert det viktigste), miljøforbedringer, og andre fordeler ved bruk av de nye metodene. Har foredragsholderne noen synspunkter på om metodene krever kostbar/vanskelig implementering, krever opplæring av ansatte eller om de passer for små/mellomstore/store industribedrifter.  Hva ønsker industrien at forskningsmiljøene skal fokusere på (spesielt for foredragsholderne fra industri), hva ser dere for seg at kan være nyttig for FoU-miljøene å fokusere på i framtiden? Har dere innspill til bevilgende myndigheter – hva bør det bevilges midler til for at industrien får dekket metodebehov i framtiden? Hva ønsker industrien mer kunnskap om, på hvilke områder kan industrien være interessert i å gå inn i forskningsprosjekter eller ser for seg at de ønsker å kjøpe oppdrag, annet?  Hva kan FoU-miljøene tilby industrien innen temaene ved kunnskapsdeling/salg av oppdrag/forskningssamarbeid? Det skal ikke lages noen abstractbok, men for alle foredragene skal det legges fram power point presentasjoner under møtet. Disse skal også legges ut på programmets hjemmeside i etterkant av seminaret. Vi ønsker derfor å motta presentasjonen på CD tidligst mulig under møtet og at vi får beholde den til videre bruk. Deltagere: Programstyret Ragnar BergerRieber & Søn ASA Ragnar OlsenNorges fiskerihøyskole Heidi NilsenNorges fiskerihøyskole Svein G. NybøSelvstendig næringsdrivende Liv Marit RørvikVeterinærinstituttet Oslo,VI Per Olav SkjervoldEWOS Innovation Inger FurmyrNorsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund Ragni OfstadMatforsk Ola M. MagnussenNTNU Hallgeir HerikstadMattilsynet Johs. KjosbakkenNorges forskningsråd Gunn Astrid LiljaNorges forskningsråd Lill ThorsenNorges forskningsråd Vel møtt til seminar!!!!!! Med vennlig hilsen Lill Thorsen

37 Hvordan stimulere til innovasjon i norsk næringsmiddelindustri gjennom FoU ? Til våre foredragsholdere! Vi ser fram til å møte dere alle på Næringsmiddelprogrammets seminar 6. april. Det vi har lagt på hjemmesiden ( http://www.program.forskningsradet.no/mat/ ) om seminaret er: http://www.program.forskningsradet.no/mat/ Programseminaret ”Spektroskopiske metoder i industriell matanalyse” arrangeres 6. april 2005 på Rica Hell Hotell, Værnes ved Trondheim. Seminaret skal dekke temaene: Status for bruk av spektroskopiske metoder i næringsmiddelindustrien og metoder for å måle fettoksidasjon/harskning i mat. Målgruppen er primært deltagere fra næringsmiddelindustrien, men også forskere fra FoU-miljøer inviteres. Sett av dagen nå! Kontaktperson for seminaret er Gunn Astrid Lilja gli@forskningsradet.no telefon 22 03 71 15. Både Gunn Astrid Lilja, Johs. Kjosbakken (telefon 22 03 71 14) og jeg (telefon 22 03 71 75) kan kontaktes om dere har noen spørsmål. Vi har tidligere fått tilbakemelding av dere om overnatting og middagsdeltagelse, og vi regner med at dere selv ordner reisen (og sender oss en reiseregning i etterkant). Vi reiser til hotellet den 5. april, og om det er noe etter den dagen kan Gunn Astrid nås på mobiltelefon 924 89 582 og jeg på 900 13 337. Vi regner med at dere nå har begynt å tenke litt på foredraget dere. I den forbindelse får dere noen punkter vi har satt opp som vi tror deltagerne er interessert i. Vi ønsker at foredragsholderne i utgangspunktet retter seg mot den annonserte målgruppen for seminaret, nemlig for industri, industriforskere og FoU-miljøer. Deltagerlisten er kopiert inn under.  Foredragene håper vi kan inneholde noe om dagens metoder og ulemper ved dem – deretter noe om de nye metodene som er utviklet/under utvikling. Hvordan kan de nye metodene implementeres i bedrifter eller brukes av i industrioppdrag av forskningsinstitutter? Ser foredargsholderne at industrien kan oppnå bedre kvalitet, nye produkter, forbedrede prosesser, reduserte kostnader, økt inntjening (dette er sikkert det viktigste), miljøforbedringer, og andre fordeler ved bruk av de nye metodene. Har foredragsholderne noen synspunkter på om metodene krever kostbar/vanskelig implementering, krever opplæring av ansatte eller om de passer for små/mellomstore/store industribedrifter.  Hva ønsker industrien at forskningsmiljøene skal fokusere på (spesielt for foredragsholderne fra industri), hva ser dere for seg at kan være nyttig for FoU-miljøene å fokusere på i framtiden? Har dere innspill til bevilgende myndigheter – hva bør det bevilges midler til for at industrien får dekket metodebehov i framtiden? Hva ønsker industrien mer kunnskap om, på hvilke områder kan industrien være interessert i å gå inn i forskningsprosjekter eller ser for seg at de ønsker å kjøpe oppdrag, annet?  Hva kan FoU-miljøene tilby industrien innen temaene ved kunnskapsdeling/salg av oppdrag/forskningssamarbeid? Det skal ikke lages noen abstractbok, men for alle foredragene skal det legges fram power point presentasjoner under møtet. Disse skal også legges ut på programmets hjemmeside i etterkant av seminaret. Vi ønsker derfor å motta presentasjonen på CD tidligst mulig under møtet og at vi får beholde den til videre bruk. Deltagere: Programstyret Ragnar BergerRieber & Søn ASA Ragnar OlsenNorges fiskerihøyskole Heidi NilsenNorges fiskerihøyskole Svein G. NybøSelvstendig næringsdrivende Liv Marit RørvikVeterinærinstituttet Oslo,VI Per Olav SkjervoldEWOS Innovation Inger FurmyrNorsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund Ragni OfstadMatforsk Ola M. MagnussenNTNU Hallgeir HerikstadMattilsynet Johs. KjosbakkenNorges forskningsråd Gunn Astrid LiljaNorges forskningsråd Lill ThorsenNorges forskningsråd Vel møtt til seminar!!!!!! Med vennlig hilsen Lill Thorsen

38 Hvordan stimulere til innovasjon i norsk næringsmiddelindustri gjennom FoU ? Målrette FoU innsats mot nødvendige kunnskaps-områder –Hvordan sikre helseriktige produkter ? –Spesielle norske utfordringer ? Til våre foredragsholdere! Vi ser fram til å møte dere alle på Næringsmiddelprogrammets seminar 6. april. Det vi har lagt på hjemmesiden ( http://www.program.forskningsradet.no/mat/ ) om seminaret er: http://www.program.forskningsradet.no/mat/ Programseminaret ”Spektroskopiske metoder i industriell matanalyse” arrangeres 6. april 2005 på Rica Hell Hotell, Værnes ved Trondheim. Seminaret skal dekke temaene: Status for bruk av spektroskopiske metoder i næringsmiddelindustrien og metoder for å måle fettoksidasjon/harskning i mat. Målgruppen er primært deltagere fra næringsmiddelindustrien, men også forskere fra FoU-miljøer inviteres. Sett av dagen nå! Kontaktperson for seminaret er Gunn Astrid Lilja gli@forskningsradet.no telefon 22 03 71 15. Både Gunn Astrid Lilja, Johs. Kjosbakken (telefon 22 03 71 14) og jeg (telefon 22 03 71 75) kan kontaktes om dere har noen spørsmål. Vi har tidligere fått tilbakemelding av dere om overnatting og middagsdeltagelse, og vi regner med at dere selv ordner reisen (og sender oss en reiseregning i etterkant). Vi reiser til hotellet den 5. april, og om det er noe etter den dagen kan Gunn Astrid nås på mobiltelefon 924 89 582 og jeg på 900 13 337. Vi regner med at dere nå har begynt å tenke litt på foredraget dere. I den forbindelse får dere noen punkter vi har satt opp som vi tror deltagerne er interessert i. Vi ønsker at foredragsholderne i utgangspunktet retter seg mot den annonserte målgruppen for seminaret, nemlig for industri, industriforskere og FoU-miljøer. Deltagerlisten er kopiert inn under.  Foredragene håper vi kan inneholde noe om dagens metoder og ulemper ved dem – deretter noe om de nye metodene som er utviklet/under utvikling. Hvordan kan de nye metodene implementeres i bedrifter eller brukes av i industrioppdrag av forskningsinstitutter? Ser foredargsholderne at industrien kan oppnå bedre kvalitet, nye produkter, forbedrede prosesser, reduserte kostnader, økt inntjening (dette er sikkert det viktigste), miljøforbedringer, og andre fordeler ved bruk av de nye metodene. Har foredragsholderne noen synspunkter på om metodene krever kostbar/vanskelig implementering, krever opplæring av ansatte eller om de passer for små/mellomstore/store industribedrifter.  Hva ønsker industrien at forskningsmiljøene skal fokusere på (spesielt for foredragsholderne fra industri), hva ser dere for seg at kan være nyttig for FoU-miljøene å fokusere på i framtiden? Har dere innspill til bevilgende myndigheter – hva bør det bevilges midler til for at industrien får dekket metodebehov i framtiden? Hva ønsker industrien mer kunnskap om, på hvilke områder kan industrien være interessert i å gå inn i forskningsprosjekter eller ser for seg at de ønsker å kjøpe oppdrag, annet?  Hva kan FoU-miljøene tilby industrien innen temaene ved kunnskapsdeling/salg av oppdrag/forskningssamarbeid? Det skal ikke lages noen abstractbok, men for alle foredragene skal det legges fram power point presentasjoner under møtet. Disse skal også legges ut på programmets hjemmeside i etterkant av seminaret. Vi ønsker derfor å motta presentasjonen på CD tidligst mulig under møtet og at vi får beholde den til videre bruk. Deltagere: Programstyret Ragnar BergerRieber & Søn ASA Ragnar OlsenNorges fiskerihøyskole Heidi NilsenNorges fiskerihøyskole Svein G. NybøSelvstendig næringsdrivende Liv Marit RørvikVeterinærinstituttet Oslo,VI Per Olav SkjervoldEWOS Innovation Inger FurmyrNorsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund Ragni OfstadMatforsk Ola M. MagnussenNTNU Hallgeir HerikstadMattilsynet Johs. KjosbakkenNorges forskningsråd Gunn Astrid LiljaNorges forskningsråd Lill ThorsenNorges forskningsråd Vel møtt til seminar!!!!!! Med vennlig hilsen Lill Thorsen

39 Hvordan stimulere til innovasjon i norsk næringsmiddelindustri gjennom FoU ? Målrette FoU innsats mot nødvendige kunnskaps-områder –Hvordan sikre helseriktige produkter ? –Spesielle norske utfordringer ? Målrette FoU-innsats mot de områder Norge har en mulighet til å være ledende –Sær-norske råvarer/produkter - sjømat ! –Functional food produkter ? –Andre Til våre foredragsholdere! Vi ser fram til å møte dere alle på Næringsmiddelprogrammets seminar 6. april. Det vi har lagt på hjemmesiden ( http://www.program.forskningsradet.no/mat/ ) om seminaret er: http://www.program.forskningsradet.no/mat/ Programseminaret ”Spektroskopiske metoder i industriell matanalyse” arrangeres 6. april 2005 på Rica Hell Hotell, Værnes ved Trondheim. Seminaret skal dekke temaene: Status for bruk av spektroskopiske metoder i næringsmiddelindustrien og metoder for å måle fettoksidasjon/harskning i mat. Målgruppen er primært deltagere fra næringsmiddelindustrien, men også forskere fra FoU-miljøer inviteres. Sett av dagen nå! Kontaktperson for seminaret er Gunn Astrid Lilja gli@forskningsradet.no telefon 22 03 71 15. Både Gunn Astrid Lilja, Johs. Kjosbakken (telefon 22 03 71 14) og jeg (telefon 22 03 71 75) kan kontaktes om dere har noen spørsmål. Vi har tidligere fått tilbakemelding av dere om overnatting og middagsdeltagelse, og vi regner med at dere selv ordner reisen (og sender oss en reiseregning i etterkant). Vi reiser til hotellet den 5. april, og om det er noe etter den dagen kan Gunn Astrid nås på mobiltelefon 924 89 582 og jeg på 900 13 337. Vi regner med at dere nå har begynt å tenke litt på foredraget dere. I den forbindelse får dere noen punkter vi har satt opp som vi tror deltagerne er interessert i. Vi ønsker at foredragsholderne i utgangspunktet retter seg mot den annonserte målgruppen for seminaret, nemlig for industri, industriforskere og FoU-miljøer. Deltagerlisten er kopiert inn under.  Foredragene håper vi kan inneholde noe om dagens metoder og ulemper ved dem – deretter noe om de nye metodene som er utviklet/under utvikling. Hvordan kan de nye metodene implementeres i bedrifter eller brukes av i industrioppdrag av forskningsinstitutter? Ser foredargsholderne at industrien kan oppnå bedre kvalitet, nye produkter, forbedrede prosesser, reduserte kostnader, økt inntjening (dette er sikkert det viktigste), miljøforbedringer, og andre fordeler ved bruk av de nye metodene. Har foredragsholderne noen synspunkter på om metodene krever kostbar/vanskelig implementering, krever opplæring av ansatte eller om de passer for små/mellomstore/store industribedrifter.  Hva ønsker industrien at forskningsmiljøene skal fokusere på (spesielt for foredragsholderne fra industri), hva ser dere for seg at kan være nyttig for FoU-miljøene å fokusere på i framtiden? Har dere innspill til bevilgende myndigheter – hva bør det bevilges midler til for at industrien får dekket metodebehov i framtiden? Hva ønsker industrien mer kunnskap om, på hvilke områder kan industrien være interessert i å gå inn i forskningsprosjekter eller ser for seg at de ønsker å kjøpe oppdrag, annet?  Hva kan FoU-miljøene tilby industrien innen temaene ved kunnskapsdeling/salg av oppdrag/forskningssamarbeid? Det skal ikke lages noen abstractbok, men for alle foredragene skal det legges fram power point presentasjoner under møtet. Disse skal også legges ut på programmets hjemmeside i etterkant av seminaret. Vi ønsker derfor å motta presentasjonen på CD tidligst mulig under møtet og at vi får beholde den til videre bruk. Deltagere: Programstyret Ragnar BergerRieber & Søn ASA Ragnar OlsenNorges fiskerihøyskole Heidi NilsenNorges fiskerihøyskole Svein G. NybøSelvstendig næringsdrivende Liv Marit RørvikVeterinærinstituttet Oslo,VI Per Olav SkjervoldEWOS Innovation Inger FurmyrNorsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund Ragni OfstadMatforsk Ola M. MagnussenNTNU Hallgeir HerikstadMattilsynet Johs. KjosbakkenNorges forskningsråd Gunn Astrid LiljaNorges forskningsråd Lill ThorsenNorges forskningsråd Vel møtt til seminar!!!!!! Med vennlig hilsen Lill Thorsen

40 Sjømat er helseriktig mat Sjømat har sunne fettsyrer som harskner lett Norge har en særstilling som leverandør av sjømat til Europa. Til våre foredragsholdere! Vi ser fram til å møte dere alle på Næringsmiddelprogrammets seminar 6. april. Det vi har lagt på hjemmesiden ( http://www.program.forskningsradet.no/mat/ ) om seminaret er: http://www.program.forskningsradet.no/mat/ Programseminaret ”Spektroskopiske metoder i industriell matanalyse” arrangeres 6. april 2005 på Rica Hell Hotell, Værnes ved Trondheim. Seminaret skal dekke temaene: Status for bruk av spektroskopiske metoder i næringsmiddelindustrien og metoder for å måle fettoksidasjon/harskning i mat. Målgruppen er primært deltagere fra næringsmiddelindustrien, men også forskere fra FoU-miljøer inviteres. Sett av dagen nå! Kontaktperson for seminaret er Gunn Astrid Lilja gli@forskningsradet.no telefon 22 03 71 15. Både Gunn Astrid Lilja, Johs. Kjosbakken (telefon 22 03 71 14) og jeg (telefon 22 03 71 75) kan kontaktes om dere har noen spørsmål. Vi har tidligere fått tilbakemelding av dere om overnatting og middagsdeltagelse, og vi regner med at dere selv ordner reisen (og sender oss en reiseregning i etterkant). Vi reiser til hotellet den 5. april, og om det er noe etter den dagen kan Gunn Astrid nås på mobiltelefon 924 89 582 og jeg på 900 13 337. Vi regner med at dere nå har begynt å tenke litt på foredraget dere. I den forbindelse får dere noen punkter vi har satt opp som vi tror deltagerne er interessert i. Vi ønsker at foredragsholderne i utgangspunktet retter seg mot den annonserte målgruppen for seminaret, nemlig for industri, industriforskere og FoU-miljøer. Deltagerlisten er kopiert inn under.  Foredragene håper vi kan inneholde noe om dagens metoder og ulemper ved dem – deretter noe om de nye metodene som er utviklet/under utvikling. Hvordan kan de nye metodene implementeres i bedrifter eller brukes av i industrioppdrag av forskningsinstitutter? Ser foredargsholderne at industrien kan oppnå bedre kvalitet, nye produkter, forbedrede prosesser, reduserte kostnader, økt inntjening (dette er sikkert det viktigste), miljøforbedringer, og andre fordeler ved bruk av de nye metodene. Har foredragsholderne noen synspunkter på om metodene krever kostbar/vanskelig implementering, krever opplæring av ansatte eller om de passer for små/mellomstore/store industribedrifter.  Hva ønsker industrien at forskningsmiljøene skal fokusere på (spesielt for foredragsholderne fra industri), hva ser dere for seg at kan være nyttig for FoU-miljøene å fokusere på i framtiden? Har dere innspill til bevilgende myndigheter – hva bør det bevilges midler til for at industrien får dekket metodebehov i framtiden? Hva ønsker industrien mer kunnskap om, på hvilke områder kan industrien være interessert i å gå inn i forskningsprosjekter eller ser for seg at de ønsker å kjøpe oppdrag, annet?  Hva kan FoU-miljøene tilby industrien innen temaene ved kunnskapsdeling/salg av oppdrag/forskningssamarbeid? Det skal ikke lages noen abstractbok, men for alle foredragene skal det legges fram power point presentasjoner under møtet. Disse skal også legges ut på programmets hjemmeside i etterkant av seminaret. Vi ønsker derfor å motta presentasjonen på CD tidligst mulig under møtet og at vi får beholde den til videre bruk. Deltagere: Programstyret Ragnar BergerRieber & Søn ASA Ragnar OlsenNorges fiskerihøyskole Heidi NilsenNorges fiskerihøyskole Svein G. NybøSelvstendig næringsdrivende Liv Marit RørvikVeterinærinstituttet Oslo,VI Per Olav SkjervoldEWOS Innovation Inger FurmyrNorsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund Ragni OfstadMatforsk Ola M. MagnussenNTNU Hallgeir HerikstadMattilsynet Johs. KjosbakkenNorges forskningsråd Gunn Astrid LiljaNorges forskningsråd Lill ThorsenNorges forskningsråd Vel møtt til seminar!!!!!! Med vennlig hilsen Lill Thorsen

41 Er vi i stand til å utnytte mulighetene ? –Næringsmiddel kompetanse –Institutt kompetanse –Analyseverktøy –Forskningsprioritering Til våre foredragsholdere! Vi ser fram til å møte dere alle på Næringsmiddelprogrammets seminar 6. april. Det vi har lagt på hjemmesiden ( http://www.program.forskningsradet.no/mat/ ) om seminaret er: http://www.program.forskningsradet.no/mat/ Programseminaret ”Spektroskopiske metoder i industriell matanalyse” arrangeres 6. april 2005 på Rica Hell Hotell, Værnes ved Trondheim. Seminaret skal dekke temaene: Status for bruk av spektroskopiske metoder i næringsmiddelindustrien og metoder for å måle fettoksidasjon/harskning i mat. Målgruppen er primært deltagere fra næringsmiddelindustrien, men også forskere fra FoU-miljøer inviteres. Sett av dagen nå! Kontaktperson for seminaret er Gunn Astrid Lilja gli@forskningsradet.no telefon 22 03 71 15. Både Gunn Astrid Lilja, Johs. Kjosbakken (telefon 22 03 71 14) og jeg (telefon 22 03 71 75) kan kontaktes om dere har noen spørsmål. Vi har tidligere fått tilbakemelding av dere om overnatting og middagsdeltagelse, og vi regner med at dere selv ordner reisen (og sender oss en reiseregning i etterkant). Vi reiser til hotellet den 5. april, og om det er noe etter den dagen kan Gunn Astrid nås på mobiltelefon 924 89 582 og jeg på 900 13 337. Vi regner med at dere nå har begynt å tenke litt på foredraget dere. I den forbindelse får dere noen punkter vi har satt opp som vi tror deltagerne er interessert i. Vi ønsker at foredragsholderne i utgangspunktet retter seg mot den annonserte målgruppen for seminaret, nemlig for industri, industriforskere og FoU-miljøer. Deltagerlisten er kopiert inn under.  Foredragene håper vi kan inneholde noe om dagens metoder og ulemper ved dem – deretter noe om de nye metodene som er utviklet/under utvikling. Hvordan kan de nye metodene implementeres i bedrifter eller brukes av i industrioppdrag av forskningsinstitutter? Ser foredargsholderne at industrien kan oppnå bedre kvalitet, nye produkter, forbedrede prosesser, reduserte kostnader, økt inntjening (dette er sikkert det viktigste), miljøforbedringer, og andre fordeler ved bruk av de nye metodene. Har foredragsholderne noen synspunkter på om metodene krever kostbar/vanskelig implementering, krever opplæring av ansatte eller om de passer for små/mellomstore/store industribedrifter.  Hva ønsker industrien at forskningsmiljøene skal fokusere på (spesielt for foredragsholderne fra industri), hva ser dere for seg at kan være nyttig for FoU-miljøene å fokusere på i framtiden? Har dere innspill til bevilgende myndigheter – hva bør det bevilges midler til for at industrien får dekket metodebehov i framtiden? Hva ønsker industrien mer kunnskap om, på hvilke områder kan industrien være interessert i å gå inn i forskningsprosjekter eller ser for seg at de ønsker å kjøpe oppdrag, annet?  Hva kan FoU-miljøene tilby industrien innen temaene ved kunnskapsdeling/salg av oppdrag/forskningssamarbeid? Det skal ikke lages noen abstractbok, men for alle foredragene skal det legges fram power point presentasjoner under møtet. Disse skal også legges ut på programmets hjemmeside i etterkant av seminaret. Vi ønsker derfor å motta presentasjonen på CD tidligst mulig under møtet og at vi får beholde den til videre bruk. Deltagere: Programstyret Ragnar BergerRieber & Søn ASA Ragnar OlsenNorges fiskerihøyskole Heidi NilsenNorges fiskerihøyskole Svein G. NybøSelvstendig næringsdrivende Liv Marit RørvikVeterinærinstituttet Oslo,VI Per Olav SkjervoldEWOS Innovation Inger FurmyrNorsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund Ragni OfstadMatforsk Ola M. MagnussenNTNU Hallgeir HerikstadMattilsynet Johs. KjosbakkenNorges forskningsråd Gunn Astrid LiljaNorges forskningsråd Lill ThorsenNorges forskningsråd Vel møtt til seminar!!!!!! Med vennlig hilsen Lill Thorsen


Laste ned ppt "1997 Dr. Scient AKVAFORSK 1997-2004 Denofa 1997-2000 Produkt utvikler FoU 2000-2004 Utviklingssjef Forretningsutvikling 2005- Fishfeed AS Håkon Standal."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google