Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Agent for rettferdighet

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Agent for rettferdighet"— Utskrift av presentasjonen:

1 Agent for rettferdighet

2 Da Gud hadde skapt verden og gjorde seg klar til helg,
satte han seg i lyngen mellom en hjort og en elg og kikket ut over havet mot solnedgangen i vest. Han nynnet ei lita strofe, mens selve livet holdt fest Ååå, så vakkert! Ååå, så flott! Åaa, så nydelig! Alt er bare godt. Alle synger: Skapersangen ( Bruk gjerne playback)

3 Fuglene hylte mot him’len.
Hester hoppet og sprang. Maurene bygget tuer. Hvalene lekte og sang. Engler danset på stranden. Gjøkene sang sitt ko-ko. Barn gjorde ablegøyer, mens Skaperen satt der og lo. Ååå, så vakkert! Ååå, så flott! Åaa, så nydelig! Alt er bare godt.

4 Fjellene kneiste av stolthet. En vulkan lagde fyrverkeri
Fjellene kneiste av stolthet. En vulkan lagde fyrverkeri. Skogene suste av lykke. En elv tok en fin melodi. En storm viste sine muskler. Bak åsene lekte det lyn. Vår Herre falt om i lyngen over det mektige syn. Ååå, så vakkert! Ååå, så flott! Åaa, så nydelig! Alt er bare godt.

5 Fortellingen om skapelsen fra første mosebok fram til skapelsen av mennesket

6 1 mos 1, 26-28 Gud skapte mennesket i sitt bilde – i Guds bilde skapte ham dem. Hva betyr det? Hvert menneske utrolig verdifullt og flott. I Nepal (Buddismen) er det vanlig å hilse hverandre med ”Namaste” når man møtes. Det betyr: ”Jeg ser Guds bilde i deg.” Alle hilser på hverandre med Namaste. 6 6

7 Slik var begynnelsen, men noe skjedde.
Menneskene skjønte at de kunne velge mellom det gode og onde Fortellingen om Adam og Eva

8 Ofte velger vi det gode:
Vi leker og har det gøy Vi snakker fint til hverandre Vi tenker på andre Vi gir hverandre gaver Vi besøker venner som er syke Vi trøster når noen gråter..... Men noen ganger tenker vi først meg selv, og så meg selv og så meg selv igjen

9 Først meg selv og så meg selv og så meg selv igjen
Først meg selv og så meg selv og så meg selv igjen! Og blir det no’ til andre, så skal JEG ha det, min venn! For jeg vil ikke dele no’ som helst med deg. For jeg vil heller mele min egen kake, jeg! Det kalles egoisme – og det er ikke bra. For da får noen masse, og andre lite da. Derfor er det noen som sulter og er tørst, fordi de tok for mye, de som fikk forsynt seg først. Alle rapper og syner Ego sangen Bruk gjerne cd eller singback som støtte

10 Tenke på andre Jesu har lært oss den ”den gyllne regel” ”Alt du vil at andre skal gjøre mot deg, skal du også gjøre mot dem ” Hva betyr egentlig det? - kan også trekke frem det dobbelte kjærlighetsbudet Matt 22,37-40 Aktivitet: samtale om gode ting jeg kan gjøre Skrive ned på et gyllent kort enkeltvis noen gode ting jeg kan gjøre mot andre. Fellesskapsaktivitet: samtale om hva vi gjør som kan såre andre Skrive ned hva det kan være på et sort ark i fellesskap. Dette arket rives i stykker og brennes.

11 Aktivitet – ha dialog seg i mellom og fortelle hverandre om det gode jeg kan gjøre
Skriv ned på det gyllne kortet - enkeltvis. Fellesskapsaktivitet – hva gjør vi som kan såre andre – skrive ned på stort sort ark i fellesskap. Rive i stykker og brennes.

12 Hva er faste? Ikke sikkert du trenger å si noe særlig mer etter at dette bildet kommer opp. Ofte har barna selv kommentarer og tanker rundt dette. Ta utgangspunkt i det. Kanskje forbinder de først ”faste” med islam, muslimer og mat – det er en god start! Mål: øke bevisstheten om at faste også er en tradisjon i kristendommen og vår kultur. Stikkord: Forberedelsestid – 40 dager, jf. Advent, Fargen lilla; rødt for jord og kjærlighet + blått for himmel og håp Jesu faste og fristelse Hva bruker vi fasten til? Jes. 58,6-8 I fasten kan vi øve oss på å gjøre det gode, trøste, dele, fokus på det viktige ( det kan bli et enormt fokus på snop hvis vi IKKE skal spise snop – vi skal ha fokus på noe annet)

13 Askeonsdag Den første dagen i fastetiden kalles ”askeonsdag”. I middelalderen tegnet presten et askekors i pannen på dem som kom til kirken denne dagen. Dette har man begynt med igjen i mange kirker rundt i Norge. Aske kan være et bilde på anger og sorg. Dette var en dag for å se litt på oss selv. Alle, både voksne og barn, gjør ting vi angrer på. Dette er en dag hvor vi kan få lov til å legge det fra oss. Si til Gud at vi angrer – og få vite at Gud tilgir oss. Tips til aktivitet: Lage askekors på barnas hender.

14 Håp Selv om det er mye som har gått galt – er det mulig å forandre verden. Vi kan gjøre gode ting for hverandre og vi kan tro på at verden kan bli et bedre sted å leve for både blomster, trær, fugler, fisker ja alt som lever Vi skal få drømme gode drømmer om framtiden som gir håp Duen er et bilde på håp.

15 Hva er rettferdighet? - på engelsk ”justice”
Spør og hør hvordan de reflekterer rundt ordet ”rettferdighet”. Ta utgangspunkt i deres tanker! 80 % av menneskene på jorda råder over 20% av ressursene. Det er f.eks nok mat til alle – men er vi villige til å dele? Mål: Illustrere den urettferdige fordelingen av ressurser. Bruke det som overgang til neste bilde...

16 Fattigdom handler om urettferdighet!
Bruke aktiviteten ”Beate Bonde” og 100-lappen Det er mange årsaker til fattigdom! Bruk gjerne dagsaktuelle eksempler – ikke undervurder 10 åringene! (Du må føle deg fram på hvr mye de henger med på i gruppa!) Hvorfor har vi det så mye bedre i Norge i dag, enn våre foreldre/besteforeldre hadde for år siden? Viktige enkeltfaktorer som fremmer utvikling, som må være tilstede for at et samfunn/land skal kunne utvikle seg: Fred Godt styresett Muligheten til å ha et levebrød Skatt Mye av Norges rikdom i dag bygger på at våre naturressurser ( oljen) ble forvaltet til beste for hele samfunnet. Vi har hatt fred i lang tid, vi har betalt skatt som har blitt til veier, skoler, sykehus.... I Norge i dag: For hver 100 lapp Norge tjener på natur ressurser/salg går 70 tilbake til staten I Tanzania i dag: For hver 100 lapp som T. Tjener på sine naturressurser går 4 tilbake til staten ( resten bl.a til korrupsjon/skattesnyting...)

17 Hvordan skal vi være agenter for rettferdighet?
Informasjon om klippekortet Har fått tre klipp nå (kors, kort og due) Hjemme skal dere gjøre de neste klippene: Delta i fasteaksjonen Fotell litt om hvordan de kan være med, enten som bøssebærer på aksjonsdagen, eller ved å jobbe for noen å gi pengene til Kirkens Nødhjelps fasteaksjon. (Jamf brev til heimen) Finne Fair-trade produkter – handler også om økonomisk rettferdighet Lete etter vårtegn i nærmiljøet Del ut : Klippekort Buttons Brev med hjem om Barnas fasteaksjon Usynlig gjest og bøsse

18 Gud, pass på vår jord! Hjemmet her vi bor. Alt det som du skapte, alt som ennå gror.


Laste ned ppt "Agent for rettferdighet"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google