Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Georg Kapperud E. coli-utbruddet 2006 Smitteverndagene mai 06 X Laboratorie-basert etterforskning.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Georg Kapperud E. coli-utbruddet 2006 Smitteverndagene mai 06 X Laboratorie-basert etterforskning."— Utskrift av presentasjonen:

1 Georg Kapperud E. coli-utbruddet 2006 Smitteverndagene mai 06 X Laboratorie-basert etterforskning

2 E. coli O157

3 Avdeling for næringsmiddelbårne infeksjoner (SMAN) Laboratorie-basert etterforskning Nasjonalt referanselaboratorium

4 Medisinsk mikrobiologi MELDINGER VARSLER BAKTERIER S M A O Epidemiologisk etterforskning S M A N Laboratorie-etterforskning Mattilsynet Andre FoU-institusjoner Næringsmiddelindustrien Samme system ved utbrudd som til daglig

5 Hva er diagnosen? l Lage en spesifikk kasusdefinisjon l Avgjøre hvem som tilhører utbruddet – og hvem som ikke gjør det l Bidra til å danne hypoteser om smittekilder og årsaker l Avsløre kilden: Sammenligne bakterier fra pasienter og mistenkte kilder l Spore årsaken til utbruddet gjennom produksjonskjeden Vi trenger en etiologisk diagnose for å:

6 Agens Vi sjekker bakterier fra pasienter og mat Hvilken E. coli-bakterie er det? Virulens Hvilke virulensgener har bakterien? Fingeravtrykk Hvilken DNA-profil har bakterien?

7 Er det E. coli O103 ? Serotyping Agens Agglutinasjon på objektglass

8 Bakteriens våpenarsenal Virulensgenene Eae (Gjør at bakterien kan feste seg i tarmen) Stx1 (Et toksin bakterien lager) l Stx2 (Et annet toksin, gir alvorlig nyresvikt) Bakteriene i utbruddet hadde Eae og Stx2 Virulens Men de fleste hadde ”kastet fra seg” stx2 – genet !

9

10 Bakteriens fingeravtrykk DNA-profilen l Danner en ”gjeng” med nær beslektete medlemmer l ”Gjengen” skiller seg tydelig fra alle andre E. coli O103 l Har kanskje vært her i landet lenge Bakteriene i utbruddet hadde en veldig sjelden DNA-profil Fingeravtrykk

11 Slik undersøker vi DNA-profilen MLVA 1. PCR og DNA-analyse 2. Fingeravtrykk 3. Data-analyse av tallkoder 07-03-00-05-00-07-01 3. Tallkode

12 Slektstreet til E. coli O103 ”Gjengen” som forårsaket utbruddet

13 Rulleblad Hypoteser om smittekilden Har bakterien forårsaket utbrudd før? Hva var smittekilden da? Overvåking Fra hvilke kilder er bakterien isolert i det siste? Reservoar Har bakterien et kjent reservoar? Kjente smittekilder? Hva sier vår egen overvåking?

14 Vi kontakter Enter-Net Interpol for tarmbakterier Internasjonalt nettverk for overvåking av bakterier som smitter via mat og vann Har andre land sett bakterien?

15 Kan bakterien påvises i den smittekilden vi mistenker? Er bakterier fra mistenkte smittekilder og fra pasientene like? Kan vi bekrefte mistanken? Påvise Sammenligne Veterinærhøgskolen: Folkehelseinstituttet:

16 Seksjon for mattrygghet, NVH

17 Slik fant Veterinærhøgskolen E. coli O103 Immunomagnetisk separasjon Prøvematerialet blandes med kuler Immunomagnetisk separasjon Kulene såes ut på agarskåler

18

19 Morrpølse SauekjøttSlakterier Besetninger Hvor kommer bakterien fra? DNA-profilen gjør det mulig å spore bakterien Her har vi funnet bakterien

20

21 Avgrense utbruddet Pasienter der den sjeldne bakterien er påvist, tilhører utbruddet Identifisere smittekilden Spekepølse – det eneste stedet der den sjeldne bakterien er påvist Ekskludere andre kilder Kjøttdeig, storfe etc. Bakterien kunne ikke påvises der Spore årsaken til utbruddet Kjøttråvarer fra sau – den eneste ingrediensen i pølsa der bakterien ble funnet Konklusjon Laboratorie-etterforskningen har bidratt til å:

22


Laste ned ppt "Georg Kapperud E. coli-utbruddet 2006 Smitteverndagene mai 06 X Laboratorie-basert etterforskning."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google