Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

MAT OG KULTUR.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "MAT OG KULTUR."— Utskrift av presentasjonen:

1 MAT OG KULTUR

2 Fra kokegrop til mikrobølgeovn
I steinalderen ble maten stekt over åpen flamme. Eller kokt i kokegrop. En grop i bakken ble fylt med oppvarmede steiner. Så la de maten oppå steinene. Gravde jord over, slik at varmen holdt seg i gropen. Slik ble maten kokt.

3 Utvikling for koking/steking av mat

4 God frisk mat året rundt, uten kjøleskap
Før kjøleskap/fryser ble matvarene fort bedervet. Derfor ble det nødvendig å konservere matvarene. DVS gjør maten mer holdbar.

5 Ulike konserveringsmetoder
Tørking, av fisk, sopp, frukt og kjøtt Salting, speking og røyking, kjøtt og fisk. I disse to metodene trekkes mye av væsken ut av matvaren. Det gjør at bakteriene ikke trives så godt. Hermetisering, frukt og bær. Tidligere også kjøtt og fisk. Det brukes lake og lufttett glass.

6 MAT, RELIGION OG KULTUR Familiens matvaner og matvalg, har stor innflytelse på våre matvaner. Lokalsamfunnet har stor innvirkning på familiens matvaner. Tradisjon, kultur, religion i landet en bor i preger også matvalgene til familien en er født inn i. Nevn 3 matvaner som preges av religion ? Hva betyr halal, haram, kosher side Kosher, ren mat, tillatt å spise, melk og kjøtt kokes i ulike kjeler som vaskes i ulike kummer. Melk symboliserer liv, kjøtt det døde. Matreglene er en religiøs plikt. Haram, det som er forbudt, urene matvarer (svin, rovdyr, blodmat, tilsetningsstoffer av kjøtt, rusmidler, tobakk) Halal, det som er tillat, rene matvarer (slaktes i tråd med kravene Koranen setter)

7 Geografi og matvaner EKSEMPLER PÅ LUNSJ Asia= krydder og ris, Europa=potet/pasta og kjøtt, og Afrika=mais/grønnsaker, Hver verdensdel har sine særegne matvaner. Vi kan derfor lett skille mellom for eksempel kinesisk og norsk mat. Om måltidene er med varm eller kald mat, varierer også. Norge stiller i særklasse ved at så mange av måltidene er kalde og basert på brød.

8 Mat og identitet For å oppsummere:
Ordet identitet er et uttrykk for hvem vi er, og hvorfor vi er som vi er. Vi bærer med oss erfaringer med mat, matlagning og måltider. Kroppen gjenkjenner smaker og lukter. Mat og måltid skaper tilhørighet til lokalsamfunnet, religion, tradisjoner, land og verdensdel. Matvanene blir derfor en del av det som utrykker vår identitet.

9 OPPGAVER TIL MAT OG KULTUR (på skolen)
Matvett side 106 oppg. 1-3 Matvett side 112 oppg. 1og 2 Matprat side 123 oppg. 1og 2 Matprat side 126 oppg. 1-4


Laste ned ppt "MAT OG KULTUR."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google