Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Fra cellulose til etanol (2. generasjons bioetanol) Vincent Eijsink Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Fra cellulose til etanol (2. generasjons bioetanol) Vincent Eijsink Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap"— Utskrift av presentasjonen:

1 Fra cellulose til etanol (2. generasjons bioetanol) Vincent Eijsink Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap http://www.umb.no/ikbm/ http://pep.umb.no

2 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 2 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Førstegenerasjons bioetanol http://soilcrop.tamu.edu/ SukkerrørMais Sukker (-polymerer) Fermenterbare enkeltsukkere Sukker- polymerer Etanol Hydrolyse Fermentering (gjærsopp)

3 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 3 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Cellulose finnes det masse av, men ikke all cellulose er like lett tilgjengelig og det er vanskelig å bryte det ned.

4 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 4 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Forbehandling og hydrolyse Nedbryting til enkeltsukkere Krystallinsk utgangsmateriale er utilgjengelig Forstyrring av ”pakkingen” gjør polymerkjedene tilgjengelige.... Kjemisk-fysisk behandling (syre, trykk, høy temperatur) Kjemi eller enzymer

5 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 5 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Enzymer kan bryte ned cellulose 0,00001 mm

6 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 6 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no

7 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 7 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Funn 1: Prosessivitet hjelper, men gjør enzymer trege Svein J. Horn et al., Proceedings of the National Academy of Sciences USA 103:18089-18094 (2006)

8 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 8 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Funn 2: Hjelperprotein (”CBP21”) Gustav Vaaje-Kolstad et al., Journal of Biological Chemistry 280:11313-11319 & 280:28492-28497 (2005) + Patent søknad

9 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 9 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no

10 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 10 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Cellulose -> etanol; hva kan vi bidra med? UMB har den tverrfagligheten som må til + viktige strategiske nettverk. Stor industriell kontaktnettverk. Vår gruppe har unik og ettertraktet kompetanse på relevant enzymteknologi.

11 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 11 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Internasjonalt samarbeid Diverse Europeiske nettverk (EU). Diverse billaterale samarbeidskonstellasjoner (uformelle, men produktive). University of Minnesota. Begrensende faktorer: Å fylle ”samarbeid” med innhold (= vesentlige midler). Manglende handlingskraft og/eller uheldige disponeringer i organisasjoner og finansierende organer. Kvalitet på de som skal jobbe sammen.

12 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 12 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Et nordisk (dansk) eksempel: www.biogasol.com


Laste ned ppt "Fra cellulose til etanol (2. generasjons bioetanol) Vincent Eijsink Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google