Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

NIJOS-foredrag1 Veiledningstjeneste: ”Lett tilgjengelig faginformasjon for webtjenester.” En rapport med vurderinger og et eksempel på løsning, NIJOS og.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "NIJOS-foredrag1 Veiledningstjeneste: ”Lett tilgjengelig faginformasjon for webtjenester.” En rapport med vurderinger og et eksempel på løsning, NIJOS og."— Utskrift av presentasjonen:

1 NIJOS-foredrag1 Veiledningstjeneste: ”Lett tilgjengelig faginformasjon for webtjenester.” En rapport med vurderinger og et eksempel på løsning, NIJOS og Landbrukskontoret i Follo. Finne en ny og bedre måte å presentere og forvalte faglig informasjon for internettbaserte kart- informasjonstjenester (geoportaler). Faginformasjon er pålitelige fakta om innhold og bruksmåter for de karttemaene som vises.

2 NIJOS-foredrag2 Faginformasjon; eksempel:

3 NIJOS-foredrag3 Overordna forankring: Ett av seks INSPIRE prinsipper lyder: “It should be easy to discover which geographic information is available, fits the needs for a particular use and under which conditions it can be acquired and used” Rammeverket stiller krav om at faginformasjon skal være lett tilgjengelig, uten å spesifisere konkrete krav til løsning.. : ”Som et minimum må det kreves at det skal være mulig, med rimelig innsats, å skaffe seg tilstrekkelig kunnskap om innholdet i den informasjonen man har tilgang til i en geoPortal”

4 NIJOS-foredrag4 Relevante standarder: Metadata: Strukturen for metadata er ennå ikke god nok til å støtte detaljert faginformasjon som er tilpasset mange brukstilfeller. Det mangler også kompetanse og tekniske løsninger for å utnytte mulighetene til å formidle standardiserte metadata.

5 NIJOS-foredrag5 Relevante standarder: Objektkataloger: Inneholder beskrivelser av objekttyper med egenskaper, forhold og funksjoner knyttet til informasjonen i et datasett. Den semantiske informasjonen i standarden er løst knyttet til den tekniske delen, dvs at i praksis vil en utvikler manuelt legge inn beskrivelser fra standarden i applikasjonen. Dette medfører i noen tilfeller at beskrivelser ikke blir korrekte

6 NIJOS-foredrag6 Relevante standarder: Presentasjonsregler: Presentasjonen er til vanlig definert i tegneregler for den programvaren som brukes på serveren som leverer kartbildet. Hvis tegnereglene skal kunne tolkes av andre portaler må de være på et standard format. Styled Layer Descriptor (SLD) er en spesifikasjon fra OGC som sannsynligvis tas i bruk til dette. Arealis har standardisert en del presentasjoner av temakart, og har et system for beskrivelse av tegneregler som kan være utgangspunkt for samordning innen Norge (Digitalt).

7 NIJOS-foredrag7 Relevante standarder: Andre: Litteraturreferanser Rapporter Leksikon Tesaurus Ontologi

8 NIJOS-foredrag8 Faginformasjon; eksempel:

9 NIJOS-foredrag9 Forslag til struktur: Produkttype Format Målgruppe

10 NIJOS-foredrag10 Kartkatalog - prototype

11 NIJOS-foredrag11 Kartkatalog - prototype

12 NIJOS-foredrag12 Kartkatalog - prototype

13 NIJOS-foredrag13 Oppsummering: Praktiske løsninger basert på HTML, database, XML, RDF/OWL Samarbeid om utprøving av løsninger, gjerne med utgangspunkt i Arealis’ spesifikasjonene. Samarbeid om utvikling av avanserte løsninger. Være innstilt på at god informasjon krever arbeid.


Laste ned ppt "NIJOS-foredrag1 Veiledningstjeneste: ”Lett tilgjengelig faginformasjon for webtjenester.” En rapport med vurderinger og et eksempel på løsning, NIJOS og."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google