Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Grunnleggende ernæring. Hvorfor spise? Viktigheten med å spise For å overleve Unngå mangelsykdommer Riktig mat for å redusere sjansen for å utvikle livsstilssykdommer.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Grunnleggende ernæring. Hvorfor spise? Viktigheten med å spise For å overleve Unngå mangelsykdommer Riktig mat for å redusere sjansen for å utvikle livsstilssykdommer."— Utskrift av presentasjonen:

1 Grunnleggende ernæring

2 Hvorfor spise?

3 Viktigheten med å spise For å overleve Unngå mangelsykdommer Riktig mat for å redusere sjansen for å utvikle livsstilssykdommer

4 Næringsgivendestoffer Karbohydrater Fett Protein

5 Karbohydrater Største energikilden i kostholdet Frukt, bær, grønnsaker, kornprodukter, poteter, erter, bønner, linser, pasta, etc. Bra for fordøyelsen Dårlige og gode karbohydrater Monosakkarider, disakkarider og polysakkarider

6 Fett Energikilde Dårlig fett (mettet fett)  junk food, rødt kjøtt, meierismør, diverse meieriprodukter Bra fett (umettet fett)  fisk, tran, raps/ olivenolje, naturlige nøtter Dårlig fett øker sjansen for livsstilssykdommer og kolesterol

7 Proteiner Kroppens byggesteiner Viktig for kroppens muskulatur, hår, hud, transport av oksygen og næringsstoffer i blodet, immunforsvaret, energikilde Kjøtt, fisk, egg, melkeprodukter, kornprodukter og belgfrukter Proteiner = aminosyrer Viktig for gravide, ammende og fysisk aktive

8 Ikke næringsgivende stoffer Essensielle næringsstoffer= tilføye via kosten Vitaminer (A, B, C, D, E, K) Mineraler (kalsium  melkeprodukter, grønnsaker. Jern  Innmat, lever/postei, korn) Trengs i små mengder

9 Norske kostråd Grønnsaker, frukt, bær, fullkorn og fisk. Begrense rødt kjøtt, salt, tilsatt sukker, brus, saft og usunne matvarer Spise variert Passe på å ikke spise mer enn du forbruker (vektøkning) 5 om dagen (grønnsaker, frukt og bær hver dag) Grove fullkornsprodukter hver dag 2-3 dager med helst fet fisk i uken (fisk som pålegg er gunstig) Begrens fete meieriprodukter (helmelk, fløte, fet ost, meierismør)  velg magre produkter

10 Norske kostråd Velg magre kjøttprodukter. Begrens inntaket av rødt og bearbeidet kjøtt Velg matoljer, flytende margarin eller myk margarin istedenfor meierismør Drikk masse vann Begrens inntak av sukker og salt Kosttilskudd om nødvendig (jerntilskudd, tran, etc) 30 min moderat fysisk aktivitet hver dag

11 Hvordan ta de rette valgene? Grovhetsskala Nøkkelhullprodukter Næringsinnhold Bruk sykkel, gå til jobb/skole, vær aktiv!!

12 QUIZ 1. Unngår man mangelsykdommer av å spise? 2. Er protein den største energikilden i kostholdet? 3. Kan fett være bra? 4. Er aminosyrer et annet navn for protein? 5. Har vi to forskjellige vitaminer, eller flære?

13 Gruppequiz 1. Hvilke 3 næringsstoffer har vi? 2. Nevn noen matprodukter fra det dårlige fettet og det gode fettet 3. Hvor mange grønnsaker, frukt og bær skal du ha om dagen? 4. Hva gjør proteiner i kroppen? 5. Hvor mange minutter er det anbefalt å være aktiv hver dag?


Laste ned ppt "Grunnleggende ernæring. Hvorfor spise? Viktigheten med å spise For å overleve Unngå mangelsykdommer Riktig mat for å redusere sjansen for å utvikle livsstilssykdommer."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google