Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

BOKBINDING, LIM OG LÆRE HANS MYHRE

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "BOKBINDING, LIM OG LÆRE HANS MYHRE"— Utskrift av presentasjonen:

1 BOKBINDING, LIM OG LÆRE HANS MYHRE

2 HOT-MELT OG VANNBASERT
FORSKJELLIGE LIM PÅFØRING OG TEKNIKKER PROBLEMER OG LØSNINGER

3 OVERSIKT OVER FORSKJELLIGE TYPER LIM
EVA Hot-melt, den mest vanlige type. EVA med syntetiske harpikser, hvite. EVA med naturlige harpikser, gule eller hvitpigmenterte. Cool melt, hotmelt som brukes ved 130o C PUR, det ultimate hot-melt i dag. Dispersjonslim primer + EVA lim Dispersjonslim Animalsk lim Klister

4 EVA hotmelt Det er det vi er vant med å se på de aller fleste limemaskiner. I dag brukes det mye hvite lim både naturlig hvite (hvite råvarer) og pigmenterte lim. Hvem som er best kan det strides om, men de naturlig hvite har noen fordeler, slik som oljeresistens og utseende. Pigmenterte lim er ofte noe billigere, men kan i mange tilfelle gi en meget god liming, aggressiv tack og god fuktegenskaper på vanskelig papir. Kan gi avleiringer hvis det er stor andel pigment. Vanlig i dag er at det brukes hvit EVA, hvit voks, lys gul harpiks og under 1 promille pigment. Alle moderne hot-melt, basert på EVA, er spesialisert til forskjellig produksjon. Rundbare lim er myke og elastiske. Disse gir en limsåle som ofte ikke fukter bokryggen tilstrekkelig, i slike tilfelle bør det benyttes en dispersjonslim primer. Vi lager også kompromisser hvor limet kan sies å være ”godt nok” til flere typer produksjon. Disse er medium harde, og gir en akseptabel fukting, og rundbarhet. Lim til magasiner og softcover er gjerne hardelastiske slik at de gir en viss klammereffekt. Dette gjør at limsålen ikke så lett knekker dermed sitter arkene godt . Det er ikke så nøye om magasinet ikke kan legges flatt.

5 COOL MELT LAVTEMPERATURLIM EVA Hot-melt som skal benyttes ved 130o C.
Dette gir en del fordeler fremfor vanlige lim. Den lave temperaturen gjør at det blir mindre røk og lukt. Det bruker mindre energi og det er ikke riktig så farlig å brenne seg på. Limegenskapene er pga en litt annen kjemi enn ”vanlige” lim veldig gode. Egner seg utmerket til magasiner og lignende med mye fargetrykk ut i ryggen. Gir en meget god vedheft til de aller fleste papirsorter. Prisen ligger 3 – 4 kr. over ordinære lim. Det hevdes at det kan brukes mindre lim, men i praksis brukes det tilnærmelsesvis like mye. Alt i Alt et meget bra lim hvis en vil utnytte dets egenskaper.

6 PUR HOT-MELT Påføres med vals eller spaltedyse, rel. kostbart påføringsutstyr. Limsåle mm – 0.50 mm dvs % mindre lim. Limprisen er imidlertid 3 ganger så høy. PUR hot-melt fungerer som et vanlig lim i maskinen, men herder ut i løpet av 12 timer. Etter det kan det ikke smeltes opp igjen. På grunn av at PUR lim inngår en kjemisk forbindelse med papiret gir det en helt annen page-pull enn andre lim. Det limer også alle typer papir, også de med mest ekstremt glansede fargebilder Spesielt egnet for magasin produksjon. De nyeste kvalitetene kan også rundes. Nordson og Robatech har utstyr til påføring av PUR lim

7 Nesten PUR . DE MODERNE LAVVISKØSE HELSYNTETISKE HOTMELT MED LAV ANDEL VOKS HOVED BRUKSOMRÅDE : Hotmelt for ryggliming av bøker, kan brukes som single shot, eller som hovedlim ved 2-shot. Exellent kompatibilitet med PVAC Primer. Disse lim har blitt utviklet som et meget allsidig rygglim med spesielt høy strekkstyrke til bøker, både soft cover og hard cover. Passer til de aller fleste maskiner, Harris,Kolbus, Muller Martini, Sulby, Wohlenberg etc. Spesielt egnet til bøker hvor det er krav til ekstra styrke i page pull ved liming av vanskelig papir, og til bøker som skal brukes mye. LIMBARE MATERIALER : Papir / kartong, hardt bestrøket papir, ark med fargeillustrasjoner. EGENSKAPER : Allsidig hotmelt med høy andel av polymerer, gir en renslig kjøring uten tråder, og har en tolerant åpen tid som gjør at kortere maskinstans ikke har innvirkning på limingen. Den kombinerer imidlertid denne egenskapen med at den setter seg raskt som muliggjør in-line trimming. Denne limen har spesielt gode fukteegenskaper på vanskelige papirkvaliteter, ekstrem strekkstyrke og adhesjon i forhold til konvensjonelle smeltelim og kan brukes der hvor det er en bokblokk med blandede papirkvaliteter og mye fargebilder. Limen gir en bok som er lett å åpne på grunn av dens gode flexibilitet. Bøker limt med denne lim tåler relativt høye temperaturer, og den har god motstandsdyktighet mot avdampning fra trykkfarger. Limen gir en bokrygg som er godt rundbar. Limfilmen bør ha en tykkelse på 0,35– 0,5 mm som gir en sterk fleksibel bokrygg som er lett å runde, og som gir god åpning av boken. PÅFØRINGSMETODER : Valse, hjul NORMAL BRUKSTEMPERATUR : 150– 190 oC VISKOSITET : mPas v/ 177 o C MAX. ÅPEN TID: 15 sek MYKPUNKT R&B: 90oC Mettler FP 83 HT FARGE : Hvit opak FDA : Alle komponenter brukt er godkjent til næringsmiddelforpakning i henhold til FDA 21 CFR RENGJØRING : Clean granulat LEVERINGSFORM : Sekker a 20 kg. Kasser a 250 kg LAGRING: Tilnærmet uendelig holdbarhet ved romtemperatur.

8 Nesten PUR side 2 De sterke og tøffe egenskapene av en tynn limfilm av denne typen hotmelt er en veldig god nyhet for stivperm bøker. En rundet bokrygg vil forbli rund selv om temperaturen er høy. Dette er veldig viktig for stivbind som kan risikere å stå hos bokhandlerne over en lengre periode. Ofte inneholder både mykbind og stivbind mange flotte fotografier og illustrasjoner. Dette gir vanligvis problemer når det brukes ordinære EVA hotmelt med stor andel voks. De nyeste hotmelt blir også naturligvis lettere å runde da det brukes et tynnere limskikt. Sammenlignings tabell Feature Vanlige EVA hotmelt Nye typer helsyntetiske Reactive PUR hotmelt Typisk filmtykkelse på bokryggen 0.7mm-1.0mm 0.4mm-0.6mm 0.3mm-0.5mm Heat resistance (subway test) Mindre enn 40C 50C >50C Kundevennlig flexibilitet i bokryggen ved 20C Lav Flexible “lay flat” egenskaper God Påføringsmetode Standard valser Nytt valsesystem eller slot applicator trengs Limegenskaper til papir Veldig god Limkostnad pr bok Medium Egenskaper ved rundingen ved høye temperaturer Høy Runding av bokryggen bør kjøres inline, eller i løpet av 1 t Motstandsdyktighet mot løsemidler i trykkfarge Veldig god( in the cured film) Typisk maskinhastighet Tabellen ovenfor viser at limtyper av Gluestar 4.81 kvalitet gir bokbinderen en mulighet til å tilby sine kunder en mye høyere kvalitet på både softcover og hardcover . Gluestar 4.81 tilbyr en mye sterkere, en bedre motstandsdyktighet mot offset oljer og en mer fleksibel bok enn vanlige EVA hotmelt til samme pris pr bok, samtidig som den tilbyr mange av fordelene til et PUR lim uten at det trengs masse ekstra utstyr. PUR vil fortsatt være uslåelig ved liming av ekstremt vanskelige papirkvaliteter, men Gluestar 4.81 kan bli brukt til alle andre oppgaver til en mye lavere pris pr. bok.

9 Two shot, dispersjonslim/hotmelt
Dette er en av de sikreste metodene å lime en bok på for å få en sterk og pen bok. God runding for hardcover, knallsterk ”page pull” på freste bøker. Mer komplisert å kjøre. Krever mer ettersyn og nøyere innstilling av maskinen. Dispersjonslimet må være tørt før det går inn i hotmelt limingen. Dyrere hotmelt.

10 DISPERSJONSLIM DISPERSJONSLIM (plastpolymerer, homopolymerer eller copolymerer dispergert i vann) For produksjon av heftede bøker av høy kvalitet blir det fortsatt brukt dispersjonslim til ryggliming. Dette gir bøker med god og holdbar runding i ryggen, som ofte kjennetegner en godt laget bok. Dispersjonsliming av bokrygger har noen få vesentlige ulemper i forhold til f.eks smeltelim, som f.eks at den ikke egner seg så godt til hurtig produksjon, limet må tørke før produksjonen av boka kan fullføres. Dette kan gjøres ved HF eller IR tørk, men fortsatt begrenses hastigheten til ca bok/time. Fordelene er at en får en bok som er lett å åpne, elastisk rygg med holdbar runding. Etter hvert har dispersjonslimte fresede bøker blitt mer brukt. Nå kan en kjøre ett hovedlim uten primer. Disse limene har fått en ny tid, de er raske, gir den freste boka en elastisk rygg som runder fint. Dette gir bokblokker som nesten kan konkurrere med sydde bøker. Dispersjonslim blir også idag i stor grad brukt til innhegning av bokblokka, som tidligere ble gjort med stivelsesbaserte lim. Men pga moderne maskiner er det ikke lenger nødvendig å bruke stivelsesbaserte lim.

11 KLISTER STIVELSESBASERTE (Hvetemels klister eller potetstivelse)
Tidliger var det benyttet mye lim som inneholdt stivelse. Årsaken til dette var gjerne at maskinene var langsomme og trengte et lim som ikke tørket så raskt. Ble også i utstrakt grad benyttet til innhegning pga sin stor andel vann, dette gjorde at permene trakk seg tilbake og man unngikk å få ”måkevinger” Idag brukes stivelse kun ved manuell produksjon av protokoller o.l.

12 Animalsklim ANIMALSKLIM
Dette er lim laget av proteiner, i reneste form er det gelatin som vi kjenner som fortykningsmiddel i matlagning. Det er utvunnet av slakteavfall, skinn og ben som renses og kokes. Animalsk lim er en av de eldste former for lim, og har vært brukt i stor utstrekning i produksjonen av bøker. Som ryggliming har den de siste 10 årene blitt erstattet mye av syntetiske smeltelim fordi bøker gjerne produseres litt annerledes idag enn tidligere. En heftet bokblokk ble tidligere limt med dispersjonslim som første liming, så et lag animalsk for å feste gasen og så et lag til av animalsk for å feste en hylse, før omslaget kom på. Dette ble gjerne kalt ”triple lining” Dette er blitt noe forenklet etter hvert. Det største bruksområdet for animalsklim er permgjøring, alle maskiner som lager permer kjører fortsatt med animalsklim for liming av overtrekk til bokpappen. Den gir en rask, ren og miljøvennlig liming. Ingen skadelige avgasser, men kan lukte litt karakteristisk. Det har såvidt vært prøvd å erstatte animalsklimet på permmaskiner med smeltelim, og den første maskinen har vært vist, slik at i løpet av en periode på 7-8 år vil nok endel av maskinene i Norge være byttet ut.

13 GENERELT UTVIKLINGEN GENERELT
Utviklingen har klart gått mot smeltelim. Nå blir det brukt som forsatslim, sidelim, til festing av lesebånd og til kapitelliming Til disse operasjonene ble det gjerne brukt dispersjonslim tidligere. Det ser også ut til at smeltelim tar mer og mer over ryggliming og det har også blitt produsert de første maskinene med smeltelim til permgjøring Årsaken til dette er nok at det settes tildels store anstrengelser til utvikling av smeltlim mens de andre limene nok blir sett på som litt passe. Alt skal produseres så raskt som mulig. Det har også vært en utfordring for limindustrien å tilpasse seg alle nye papirkvaliteter. Ofte inneholder et papir som brukes i en bok idag ikke mer enn 25% ren fiber, resten er kritt og overflatebehandling som skal gi fint trykk. Dette gjør imidlertid at limene ikke får noe å feste seg i. Det å lime kritt er nesten som å lime et papir til en sandhaug, limet fester, men det gir en svak forbindelse.

14 Trouble Shooting 1 PASS PÅ Å SE ETTER DISSE PROBLEMENE
Dette er de mest vanlige vi kommer ut for. Likevel er det ofte problemer som ikke står her.

15 Trouble shooting 2

16 Trouble Shooting 3

17 Trouble Shooting 4

18 TAKK FOR OPPMERKSOMHETEN
EN DEL AV VÅR HOTMELT SKOLE Med Hilsen Hans Myhre


Laste ned ppt "BOKBINDING, LIM OG LÆRE HANS MYHRE"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google