Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

SAMTALEVERKTØYET UTELEK Bevegelse og lek er viktig for barn. Når voksne er tilstede skaper det trygghet og mestring hos barn. Ute kan barna boltre seg.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "SAMTALEVERKTØYET UTELEK Bevegelse og lek er viktig for barn. Når voksne er tilstede skaper det trygghet og mestring hos barn. Ute kan barna boltre seg."— Utskrift av presentasjonen:

1

2 SAMTALEVERKTØYET

3 UTELEK Bevegelse og lek er viktig for barn. Når voksne er tilstede skaper det trygghet og mestring hos barn. Ute kan barna boltre seg fritt, leken blir mer kreativ, samtidig som motorikken utvikles gjennom lek i natur og variert terreng.

4 TRANSPORT Aktiv transport bør være en viktig del av hverdagsaktiviteten, så lenge veien er trygg. Samarbeid om følgeordninger gjør at barna kan være i aktivitet i stedet for å kjøres.

5 MATLAGING Å lage mat sammen er en sosial aktivitet for barn og voksne. Når barn er med på å lage maten og får lukte og smake underveis, blir de mer positive til ny mat. Husk at det er viktig med håndvask og god kjøkkenhygiene.

6 MÅLTID Det er viktig at voksne spiser sammen med barna og legger til rette for et hyggelig måltid. Måltidet er en fin læringsarena for gode kostholdsvaner og måltidsrutiner. Hvor mye mat et barn trenger er varierende, men god måltidsrytme er viktig for alle.

7 Døgnrytme Det er de voksnes ansvar å legge til rette for en god døgnrytme. Barn trenger: -regelmessige måltider -lek og bevegelse -hvile i løpet av et døgn. -mer søvn enn voksne. Det er viktig med leggerutiner

8 TALLERKENMODELLEN Tallerkenmodellen viser hvordan et måltid kan settes sammen av ulike matvaregrupper Velger du mat fra alle de tre matvaregruppene til hver måltid så får kroppen det den trenger av energi og næring Bruk modellen så sikrer du fullverdige måltider Variasjon og balanse

9 FEM OM DAGEN Helsemyndighetene anbefaler fem porsjoner frukt eller grønnsaker om dagen. Frukt og grønnsaker har betydning for elevenes helse og bør være et daglig innslag i skoledagen Hvordan spise mer frukt, bær og grønnsaker? 1 porsjon=et lite eple, en gulrot eller en håndfull blåbær grønnsaker som er enkle å ta med; gulrot, kålrot, sukkererter, små tomater eller paprika. oppskåret frukt og grønnsaker i plast virker mer fristende skolefrukt

10 SKOLEMAT Skolemåltidet er et viktig måltid midt på dagen Et sunt skolemåltid med gode rammer har betydning for elevenes Helse, trivsel, konsentrasjon og læringsevne Skolematen kan settes sammen på mange ulike måter: Variasjon av ulikt pålegg på brød. Salater eller middagsrester. Vann er den beste tørstedrikken gjennom hele dagen. Til mat så anbefales også melk som drikke.

11 Mellommåltid Mellommåltider skal gi ny energi, og ikke ødelegge appetitten for neste hovedmåltid. Grønnsaker og frukt er gode mellommåltider, fordi de gir mye næring og fiber. Det er enklere å begrense mengden sjokolade, søtsaker og snacks hvis det ikke spises hver dag.

12 Drikke Kroppen trenger jevnlig tilførsel av væske gjennom dagen. Vann er den beste tørstedrikken Saft og brus bør begrenses til spesielle anledninger.

13 I BUTIKKEN Kostholdet vårt påvirkes av de valgene vi tar i butikken Om barna er med i butikken kan de være med på handlingen- en naturlig arena for læring Avtaler med barna om hva som skal handles i forkant kan være lurt Tips: Handleliste Sulten i butikken? Kjøp frukt eller grønnsaker som snacks på vei hjem Se etter Nøkkelhullet og Brødskala’n for hjelp til å ta sunne valg

14 FYSISK AKTIVITET Helsemyndighetene anbefaler minst 60 minutter fysisk aktivitet hver dag for barn.  Fysisk aktivitet fremmer konsentrasjon og læring  Aktiviteten bør være allsidig  Er viktig for å forebygge eller redusere overvekt  Skolen skal legge til rette for fysisk aktivitet.

15 LEK OG FRILUFTSLIV Barn har et naturlig aktivitetsbehov Hva finnes av muligheter til aktivitet i nærmiljøet ditt? Planlegg aktiviteter og turer – gjerne sammen med barna.

16 ORGANISERT FYSISK AKTIVITET Er aktiviteter som ofte er organisert gjennom klubber, foreninger og organisasjoner. Kan være en viktig sosial arena Barnets behov og interesser endrer seg over tid. Deltakelse i organisert aktivitet skal være en kilde til glede og mestring. Finn god balanse mellom antall fritidsaktiviteter og tid til uorganisert aktivitet og hvile.

17 SKJERMAKTIVITET Hvor mye tid brukes på skjermaktiviteter (data, tv titting, digitale spill) hjemme hos dere? Gjør avtaler med barna Stillesittende aktiviteter foran TV og PC reduserer tiden barn bruker til fysisk aktivitet

18


Laste ned ppt "SAMTALEVERKTØYET UTELEK Bevegelse og lek er viktig for barn. Når voksne er tilstede skaper det trygghet og mestring hos barn. Ute kan barna boltre seg."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google