Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Spes. Sykepleier/seksualveileder

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Spes. Sykepleier/seksualveileder"— Utskrift av presentasjonen:

1 Spes. Sykepleier/seksualveileder
Multifunksjonshemmede og vårt forhold til deres seksualitet Kartlegging av behov og ulike tiltak Hafjellseminar Mai 2012 Spes. Sykepleier/seksualveileder Cary Skjeggestad Hei, hei Cary. Interessant case. Hvor er han kognitivt, er han moderat utviklingshemmet? Altså Hvor er gutten selv i forhold til seksualitet? Hva er han opptatt av, interessert i egentlig. Passe på at hjelperne rundt ikke pådytter ham ønsker eller behov som han faktisk ikke har Hjelperne bør snakke om tema seksualitet. Noe om hvor de står selv. Hva de mener selv. At ingen er overivrige og ser/ tolker det meste som seksuell frustrasjon, eller er i den andre grøften og ikke vil forholde seg til seksualitet.' Kunne fysiologien i forhold til når en gutt får reisning, altså at det er et fysisk og et psykisk system som fører til ereksjon. Seksualfysiologi: Legger ved noe jeg skrev for noen år siden om akkurat det tema. Tenker man seksualtekniske hjelpemidler her? Med hans diagnose er det vanskelig å onanere. Spasmer gjør vel at hendene går feil veg. Må i tilfelle kartlegge nøye om det faktisk er det han ønsker eller trenger. Han er over 18 år, men forldre bør kanskje mene noe om dette allikvel? Hvem skal hjelpe ham å "dandere" hjelpemiddelet på plass? Hjemmesykepleie eller BPA? Kan ikke dette ha i noens arbeidsinstruks, men tror nok særlig noen i BPA hjelper litt til. Men da tror jeg den funklsjonshemmede er eldre enn 18 år og kognitivt ganske normal. Mere problematisk å bruke hjelpemidler her i casen kanskje, når man ikke eer helt sikker på om det er riktig. Finner nok litt utav dette ved kartlegging. Er han mere i behov for nærhet og berøring. Gi dette via klem, kos, sitte i armkrok  - men til hvem? Mens man hører fin musikk? Om reisning observeres når han sitter i en armkrok betyr ikke det at han tenner på denne personen, men behaget gjør at kroppen reagerer. Annet som kan være behagelig er fysioterapi, massasje, lange dusjer eller bad. Badesvamp som vibrerer? Har han medisiner som gir bivirkning i forhold til reisning og føslomhet? Ja- det var noen betraktninger... håper de er til hjelp. Send gjerne det du har tenkt også - så får jeg prøvd mitt eget litt ut. Lykke til og hilsen fra Mette

2 Seksualitet?

3 WHO definisjon Seksualitet er en integrert del av et hvert menneskes personlighet Det er et basalt behov og et aspekt av det å være menneske som ikke kan skilles fra andre aspekter av livet Seksualitet er ikke synonymt med samleie, det handler ikke om hvorvidt vi har orgasme eller ei, og endelig er det ikke summen av vårt erotiske liv.Disse kan være en del av vår seksualitet, men behøver ikke være det. Seksualitet er så meget mer. Det er hva som driver oss til å søke etter kjærlighet, varme ,intimitet.Den blir utrykt i den måte vi føler,beveger oss på, rører ved og blir rørt ved. Det like mye det å være sensuell som å være seksuell

4 Den seksuelle utvikling
PSYKOLOGISK Tanker og drømmer om sex Erotiske fantasier og forestillinger Ønske om å høre sammen med noen. Ønsket om å være elsket og ha en å elske. Å få seg en drømmekjæreste. Å oppfinne en statuskjæreste Å få en skole- eller barnekjæreste Å få en holde i hånden kjæreste Å få en kysse og klemme kjæreste Å ha samleie med sin kjæreste FYSISK Trygghet gjennom tett kroppskontakt Fysisks nærhet og berøring Kysse,klemme,kjærtegn Seksuelle kroppsfornemmelser Utvikling av hypofyse og kjønnshormoner Ereksjon/ reisning og sædutløsning Lubrikasjon/fukting og menstruasjon Pirring omkring erogen soner på kroppen Ønske om tilfredsstille seg ved onani Ønske om å tilfredsstille seg ved samleie

5 .Spedbarn reisen til Nederland, sorg, engstelse,spiseproblemer
Småbarn. Manglende samspill fysiske og kommunikative ferdigheter Eldre småbarn , rollelekekammerater ikke tilgjengelig står utenfor Småskolebarn: er ikke med i gjengen, får ikke dele erfaringer. Førpubertet: ingen bestevenn/venninne Pubertet: kroppen utvikes som hos andre , mangler kjærester o g venner. Voksen: mangler flere trinn i stigen

6 Seksualfysiologi To uavhengige system fører til ereksjon av penis og clitoris, et fysisk et psykisk. Begge gir reaksjoner vi nervebaner i CNS. A- Fysisk stimulering direkte på kjønnsorgan (perifer stimulering). (ved vasking, dusjing, bading, komme bort i) B- Psykisk- Stimulering fra hjernen, (sentral stimulering). Meget komplisert og individuelt sammensatt. Tanker, fantasier, synsinntrykk som syn, hørsel, lukt og kroppsberøring. (ikke så vanlig for ”vår” gruppe)

7 Fortsetter… Allerede i fosterlivet kan vi observere ereksjon, etter fødsel kan vi se at penis og clitoris blir erigert under drømmesøvn (REM-søvn) og spontant i våken tilstand. Hos nyfødte blir clitoris og penis stive ved berøring. Etter en tid, kanskje noen få år, kan også psykiske faktorer føre til ereksjon.

8 Mannen Mannens ytre kjønnsorgan består av penis og pungen (scrotum). Penis består av 3 svamplegemer. De 2 øverste ligger parallelt, det nederste (som urinrør går igjennom) danner også glans. Indre kjønnsorgan: sædblære, sædledere, testikler (prod testosteron), bitestikler (prod sædceller) og prostatakjertel. I pungen ligger testikler og bitekstikler.

9 Hos mannen Fysisk: Ereksjon skjer når penis stimuleres særlig på undersiden. Her er reseptorer (mottakere) som reagerer på direkte stimulering og som ofte gir ereksjon. Nerveimpulser sendes så til CNS i sacralområdet som så sender impulser tilbake til penis, blodstrøm endres og penis blir stiv. Også utv. hemmede får nattlig reisning og sæduttømming (spes i pubertet)

10 Mannen fortsetter…. De 3 svamplegemene i penis fylles med blod ved at de glatte muskelcellene slapper av (ikke viljekontroll) men påvirkes som sagt av fysiske forhold og følelseslivet vårt. Derav presses svamplegemene mot hinnen rundt dem og blodkar klemmes sammen slik at fylningen består.

11 Kvinnen Ytre kjønnsorgan er skjeden, clitoris (svamplegemer) og de små og store kjønnslepper. Indre kjønnsorgan: livmor, eggledere og eggstokk (prod kvinnelig kj.hormon og frigjør 1 egg om måneden) Kj leppers fasong og størrelse varier mye, clitoris mer el mindre synlig. Skjedens form varier (ca 10 cm dyp i normal tilstand)

12 Kvinnen… Fysisk stimulering av urinrørsåpning og clitoris (og områdene rundt) kan føre til økt blodgjennomstrømning i clitoris, kjønnslepper, livmor, skjedevegg og andre deler av genitalia. Kj lepper svulmer litt opp, clitoris blir erigert, og underliv inntar en mørkere farge.Skjeden blir lengre og bredere. Skjeden blir fuktig. Varmefølelse i underliv. Brystene blir større, brystvorten og området rundt blir erigert. Surhetsgrad i skjeden endre så sædcellene skal overleve.

13 Den seksuelle respons syklus
LYST: (fantasier om og lyst til å ha sex) OPPHISSELSE: (subjektiv følelse av seksuell nytelse og medfølgende fysiologiske forandringer) ORGASME: (den seksuelle nytelsen kommer til et topp-punkt, hvor seksuell spenning utløses) AVSLAPNINGSFASE: (følelse av muskulær avslapning og generelt velvære)

14 Hva gjelder hos de multifunksjonshemmede?
Fysisk berøring (ved vasking, bading, dusjing, toalettbesøk med mer) kan føre til reisning og ”seksuelle” reaksjoner i kroppen både til mann og kvinne. I behagelige situasjoner eks. sitter i armkrok og hører på musikk, kan fysiske reaksjoner skje, uten at det er bevisst seksualitet. Bevisste tanker om at dette er seksuelt, seksuell opphisselse, er ikke der. Har ikke lært, har ingen kunnskap og erfaring, kan ikke forstå).

15 Ligner mer på det lille barnets nytelse og berøring og lystopplevelse i sin egen kropp.
De blir ikke ”tent” på oss voksne rundt. SANSEOPPLEVELSER KAN GI OSS ALLE GODE LIV

16 Retten til et seksualliv
Ikke nedfelt i grunnloven WHO 1975 Helse har et seksuelt aspekt det gjelder alle mennesker. Nou 2001:22 FRA BRUKER TIL BORGER”seksualitet og seksuelle opplevelser er en viktig del av livet” Den europeiske menneskerettskonvensjon artikkel 8 ”hegner om4 rettigheter privatlive,familielivet,hjemmet og korspondansen.” FN s standardregler om like muligheter for handicappede, regel nr. 9. ” Familieliv og personlig integritet.” Uansett funksjonshemming eller ikke, Seksualitet er en naturlig del av menneskets utvikling gjennom alle livets faser og inneholder både fysiske ,psykologiske og sosiale komponenter. Fn standardregel r. 9 Skal mennesker med funksjonshemning ikke nektes muligheten til å oppleve sin egen seksualitet,ha et seksualiv eller bli foreldre. Xx

17 Hjelpekunst Søren Kikegaard 1859
Forhold mellom Hjelperen og den der skal hjelpes må være sådan at man – Når det i sannhet skal lykkes en at føre et menneske til et bestemt sted, først og fremst må passe på at finne ham der hvor Han er og begynne der. Dette er hemmeligheten i all hjelpekunst. Enhver der ikke kan det, Han er selv i innbilding når Han mener at kunne hjelpe en annen. For i sandht at kunne hjælpe en annen ,må jeg frostå mer enn han –men dog først og fremst forstå det han forstår. Når jeg ikke gjør det så hjelper min merviten ham slet ikke. Vil jeg allikevelgjøre min merforståelse gældende så er det fordi jeg er forferdelig stolt, så jeg i grunden i sedet for å gavne ham egentlig vil beundres av ham. Men al sand hjelpen begyner med en ydmykelse.Hjelperen må først ydmyke seg under den han vil hjelp og herved forstå, at det at hjelpe ekke er at hersk men at tjene. At det at hjelpe ikke er at være den herskesykeste men den tålmodigste. At det at hjelpe er villighet til indtil videre at finde sig i athave uret når du ikke forstår det din neste forstår.

18 Plissit- modellen Permission Limited information Specefic suggestion
Plissit-modeleln ble utviet av de amerikanske psykologen Jack Annon o g Craig Robinson ved universitet på Hawaii på 1970 tallet. Modellen er anerkjent og flittig benyttet av sexologer i den vestlige verden. Det meste av sexologisk litteratur, beskriver modellen. (Almås/Benestad1997,Lundberg1994,Langfeldt 1993. Permission-tillatelse. Seksualitet er satt på dagsorden, man gir tillatelse til å være seksuell og å snakke om seksualitet. Seksualvennlig miljø. Limited information-Begrenset informasjon. Neste nivå har en viss grad av fortrolighet i seg. Det gå r på å besvare konkrete spørsmål fra tjenestemootaker Den fortrolige mottar begrenset informasjon fra tjenestemottaker o g b4ehandler den med nødvendig konfidensialitet. Eks. rådgivning om mer aktivt sex liv og anbefaling av filmer, bøker o.l kilder. Spescific suggestions-spesifike forslag Dette området peker på de spesielle forslag som gis tjenestemottaker i forbindelse med et seksuelt problem. Eks. opplæring i onanering. Intensiv therapy –intensiv terapi En konkret tjenestemotaker som har behov for høykompetent behandling over tid. Utføres av seksologer med høy kompetanse og erfaring. Intensive therapy

19 But s 4 trins plan for tiltak
1. Still en diagnose Etter grundig observasjon av samlet adferd og på bakgrunn av vurderinger av den enkeltes nivå, kunnskap og behov, sikrer man seg at beboerens frustrasjoner skyldes uforløsbare seksuelle behov 2. Lag en handlingsplan Dreier det seg om et seksuelt problem utarbeides et forslag til handlingsforløp, som dels hjelper beboeren til å få løst sitt seksuelle behov -og om mulig lære ham/henne selv å løse det. 3 Drøft i personalgruppen Planen drøftes og godkjennes i det tverrfaglige behandlingsteam forut for igangsetting, slik at alle får anledning til å uttale seg. Da unngår man unødig kritikk el. Feilaktig misstanke.

20 But s 4 trins plan for tiltakforts
4.Drøfting med pårørende??(situasjonsbetinget) Den vedtatte plan drøftes med pårørende , hvis ikke hensynet til beboeren tilsier noe annet. 5. Planen drøftes med beboeren. Planen presenters for og aksepteres av beboeren , slik at seksualopplæringen skjer i full forståelse med denne. NB. Dersom beboer verbalt eller på annen måte motsetter seg behandling/opplæring skal denne høres.

21 Tekniske hjelpemidler
Hvordan skaffe hjelpemidler? Kondomeriet eller Cupido Kan fåes som hjelpemidler gjennom NAV Etter henvisning fra fastlege eller habiliteringstjenesten.Legen fyller ut et spesialt skjem som sendes til firmaet som selger hjelpemidlet. Firmaet sender hjelpemidlet til bruker og regning til NAV Vibratorer og annet.

22 Utdrag av aktuelt lovverk Aslak Syse :utredning Østfold vernepleier høgskole 1993
Retten til et seksualliv er ikke nedfelt i grunnloven el. ordinært lovverk i Norge. Folkerettslig er det heller ikke regler som sikrer retten ti et seksualliv Den enkeltes rett til å få tilfredstillet sine seksuelle behov er henlagt til den private sfære. Privatsfæren er beskyttet gjennom bestemmelser som hegner om privatlivets fred.

23 Straffeloven § 19 omhandler seksualforbrytelser
§192 staffes den for voldtekt som skaffer seg selv eller en annen seksuell omgang ved å benytte seg av vold eller truende adferd, eller benytte seg av personens manglende evner til å sette seg til motverge som følge av bevistløshet eller andre grunner. Strafferamme inntil 10 år. §193 slår fast at den som misbruker stilling, tillits-eller avhengihetsforhold til å skaffe seg seksuell omgang strafffes med inntil 5 år. Det samme gjelder den som utnytter en annens psykiske lidelse eller psykisk utviklingshemming i samme henseende.

24 OPPSUMMERING lov og regelverk
Mennesker med utviklingshemming har rett til å få forholdene lagt til rette for å kunne ha et seksualliv på egne premisser og vernes mot overgrep-dette innebærer at de skal ah tilpasset opplæring og veiledning. Tjenesteytere har ikke plikt til å gjøre noe som strider mot egen oppfatning ,men har plikt til å tollere. Sentrale paragrafer i Straffelovens kapitel 19 som gjelder seksuelle overgrep er §§ Det er viktig å kjenne til hovedinnholdet i loven og samtidig klart for seg hvilket ansvar som ligger hos andre instanser som politi og rettsvesen.

25 Overgrep Forekomst 3,4 ganger mer enn hos funksjonsfriske
Hvem er overgriper 33%ANDRE BEBOERE 14% PERSONALET 40% FAMILIE 13%ANDRE Viktig tegn: 98% av de utsatte viser adferdsproblemer DU HAR PLIKT TIL Å MELDE FRA

26 Overgrep Håndbok Utviklingshemming og seksualitet
Forebygge og håndtere overgrep Fylkesmanne i Finnmark /helse finnmark februar 2011 Utviklingshemming og seksualle overgrep Forebyggingog oppfølging Helse sør øst 2009 Overgrepsmottak Veileder for helsetjenesten Sosial og helsedirektoratet IS-1457 Utgitt 07/2007

27 Materiell liste Kropp Identitet og seksualitet
tlf sex kunn og kropp kunn Veileder til opplæringsprogram Mens og hygiene KVINNER OG PERSONLIG HYGIENE MENN OG PERSONLIG HYGIENE Habiliteringstjenesten for voksne Hedmark. Tlf ESS Exben DA,p.b9320,7424Trondheim Distribuerer også en rekke bøker og materialer. Jeg lurer på en samtalegenerator /spill Tone Grude og VigdisMolvik Larsen tlf

28 Bøker og hefter bestilling
Exben Da Habiliteringstjenesten i Hedmark NETTSTED: Nettverk funksjonshemmede seksualitet og samliv nfss.no

29 Videreutdanning HiOA Sexsologi og funksjonshemmede
Tilrettelagt som deltidsstudium over 2 semestre. Den organiserte undervisning omfatter 3 samlinger a inntil 4 dager. I tillegg nettstøttet undervisning/veiledning mellom samlingene. Søknadsfrist Kvalifikasjonskrav; 3 årig høgskole innen helse og sosialfag.


Laste ned ppt "Spes. Sykepleier/seksualveileder"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google